Το Circle of Wine Writers στη Βόρεια Ελλάδα!

Έτσι ακριβώς! Και μάλιστα όχι κάποτε, στο μέλλον - την άλλη εβδομάδα! Μια "επίλεκτη ομάδα" από την πιο διάσημη ένωση δημοσιογράφων και συγγραφέων οίνου στον κόσμο, καταφθάνει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και μαζί θα περιηγηθούμε τον Βορειο-Ελλαδίτικο αμπελώνα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι το φθινόπωρο - τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου - στο Montreux της Ελβετίας. Στο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Οινικής Επικοινωνίας (Digital Wine Communications Conference), στο οποίο συμμετέχω (σχεδόν) κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά, 4 μεγάλα Βορειο-Ελλαδίτικα οινοποιεία, το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, η Tsantali και το Κατώγι Αβέρωφ, μου έκαναν την τιμή να μου ζητήσουν να παρουσιάσω ένα masterclass σχετικά με τα κρασιά του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μιλήσαμε για την ιστορία και την παράδοση του τόπου, την διαφορετικότητα του terroir στις διάφορες ζώνες του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, για το Ξινόμαυρο (που το ήξεραν όλοι) αλλά όχι μόνο, και - βέβαια - δοκιμάσαμε διάφορες ετικέτες των τεσσάρων οινοποιείων, που ενθουσίασαν το κοινό. Θυμάμαι ότι, σχεδόν στο τέλος κάθε ενότητας, επαναλάμβανα τη φράση "you have to visit Northern Greece", ώσπου στο τέλος φαίνεται ότι κάποιοι δεν άντεξαν και υπέκυψαν. Ανάμεσα στο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου κοινό, που απαρτιζόταν από οινογράφους, σομελιέ, οινοποιούς και Masters of Wine, ήταν και o Jim Budd, ένας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς οινογράφους και πρόεδρος του Circle of Wine Writers. Όταν τελειώσαμε, με πλησίασε και μου είπε: "Εντάξει, με έπεισες, θα γίνει! Το Circle of Wine Writers δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ευκαιρία να το κάνουμε. Θα το κανονίσεις;"

Και κάπως έτσι έγινε η αρχή, για να βρεθούμε πλέον λίγες μέρες πριν από το πολύ σημαντικό αυτό ταξίδι. Με τους συναδέλφους, που γράφουν στα πιο σημαντικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Βρετανίας και του κόσμου (Decanter, The Guardian, The Morning Claret κ.α.), θα συναντηθούμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και θα ξεκινήσουμε μια εντατική τουρνέ της Βόρειας Ελλάδας που θα συμπεριλάβει επίσης τη Ραψάνη, τη Νάουσα, το Αμύνταιο, το Μέτσοβο. Όλα αυτά με την υποστήριξη των 4 αρχικών οινοποιείων, αλλά και κάμποσων άλλων που προστέθηκαν στην πορεία, και με την πολύτιμη συνεργασία της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ).

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Circle of Wine Writers είναι ίσως η πιο σοβαρή και έγκριτη ένωση οινογράφων στον κόσμο. Ανάμεσα στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου (Jancis Robinson, Tim Atkin, Michael Broadbent, Hugh Johnson κλπ). Ξεκίνησε - και παραμένει ως ένα βαθμό - Βρετανο-κεντρική, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διευρύνει αρκετά τον κύκλο των μελών της σε γεωγραφικό επίπεδο. Τα κριτήρια αποδοχής μέλους είναι ιδιαίτερα αυστηρά, γι αυτό και τα μέλη αριθμούν μόλις (περίπου) 300 παγκοσμίως. Εγώ έχω τη χαρά και τιμή να είμαι μέλος από το 2009 και να παραμένω το μόνο μέλος στην Ελλάδα. Μάλιστα, έχω την ακόμα μεγαλύτερη τιμή η αίτησή μου να φέρει την υπογραφή ενός ζωντανού θρύλου του κλάδου, του Steven Spurrier (ναι, του ανθρώπου πίσω από το μυθικό Paris Tasting του 1976, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα επίτιμος διευθυντής του Decanter), καθώς κάθε νέα αίτηση γίνεται μετά από προσωπική πρόσκληση και χρειάζεται τις υπογραφές δύο υφιστάμενων μελών για να υποβληθεί στο ΔΣ της ένωσης.

Έχω επίσης το προνόμιο να έχω λάβει μέρος σε αρκετά αντίστοιχα ταξίδια του Circle of Wine Writers. Αξίζει δε να πούμε ότι, μετά το πέρας κάθε ταξιδιού, είναι στην διακριτική ευχέρεια κάθε συμμετέχοντος να δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το ταξίδι του (ή κομμάτια αυτού) όπου, όπως και όποτε κρίνει. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, συντάσσεται ένα μεγάλο "ρεπορτάζ", κάθε ενότητα του οποίου επιμελείται και ένας διαφορετικός συμμετέχων του ταξιδιού. Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Circle Update", που λαμβάνουμε σε τακτική βάση όλα τα μέλη, και το οποίο έχει επιπλέον και τη δική του μεγάλη συνδρομητική βάση (επί πληρωμή), που απαρτίζεται από πρακτορεία ειδήσεων, εταιρείες δημοσίων σχέσεων, εκδοτικά συγκροτήματα κλπ.

Έτσι λοιπόν, η ευκαιρία για δημοσιότητα είναι τεράστια, το κοινό είναι το καλύτερο δυνατό και ο αμπελώνας της Βόρειας Ελλάδας είναι έτοιμος να το υποδεχτεί. Πρέπει να σας πω ότι, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το ταξίδι, οι υποβολές συμμετοχής ήταν πολύ περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις, γι αυτό και η επιλογή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ενώ, ακόμα και μέχρι τώρα, υπάρχει λίστα αναμονής!

Και, αν κρίνω από τα email που ανταλλάσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων, πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, τόσο για τα οινοποιεία και τα κρασιά που μας περιμένουν, όσο και για την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και για έναν συγκεκριμένο προορισμό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επέμεινα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ταξιδιού: τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας (που δεν σας κρύβω ότι, αν και τον έχω επισκεφτεί ήδη δύο φορές, ανατριχιάζω και μόνο με την προσμονή να ξαναβρεθώ εκεί!).

Από Δευτέρα, λοιπόν, να έχετε το νου σας, γιατί ένα πολύ σημαντικό ταξίδι-σταθμός για τον Βορειο-Ελλαδίτικο αμπελώνα ξεκινάει! Όπως πάντα, μείνετε συντονισμένοι μαζί μου στα social media (Facebook, Instagram, Twitter) για συνεχείς φωτο-ανταποκρίσεις από τους πολλούς και ενδιαφέροντες σταθμούς του ταξιδιού!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v