Κι όλα θα πάνε (ante)prima!...

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς "κάθεται" έτσι κάθε χρόνο... Σταθερά, πάντως, εκεί προς τα τέλη του Φεβρουαρίου, λες και με καλεί η Ιταλία. Έτσι και φέτος, την Κυριακή κιόλας, αναχωρώ για το πρώτο από τα ουκ ολίγα ταξίδια που έχω να κάνω στην γειτονική μας χώρα μέσα στο 2015.

Πρώτος μου σταθμός, λοιπόν, η Umbria. Γραφική και πανέμορφη, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς "η Τοσκάνη του φτωχού". Κι αυτό γιατί, ενώ μπορεί να συναγωνιστεί την - γειτονική της - Τοσκάνη και σε φυσική ομορφιά και σε τοπικά προϊόντα, δεν έχει, ούτε κατά διάνοια, την μυθική φήμη της ανά τον πλανήτη, η οποία έχει απαθανατιστεί - και εξακολουθεί - σε ταινίες, αφίσες, καρτ-ποστάλ κλπ...

Πάω στην Umbria και συγκεκριμένα στο Montefalco, που είναι μία ίσως όχι ευρέως γνωστή, αλλά εξαιρετικά αξιόλογη οινοπαραγωγική ζώνη της Ιταλίας. Έχω την χαρά και τιμή, μετά από πρόσκληση της τοπικής ένωσης των οινοπαραγωγών (Consorzio Tutela Vini Montefalco) να συμμετάσχω στην φετινή πρώτη παρουσίαση των κρασιών τους, την Anteprima Sagrantino. Με άλλα λόγια, θα είμαι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους και bloggers οίνου από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα δοκιμάσουν πρώτοι την τελευταία εσοδεία των κρασιών της ζώνης, δηλαδή των Montefalco Rosso DOC 2012, Montefalco Rosso DOC Riserva 2011 και Montefalco Bianco DOC.

Τα συγκεκριμένα κρασιά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Τα λευκά προκύπτουν από χαρμάνι των τοπικών ποικιλιών Grechetto (μίνιμουμ 50%), Trebbiano Toscano και άλλων. Τα ερυθρά βασίζονται κυρίως στο Sangiovese, με την προσθήκη μικρού ποσοστού της τοπικής ποικιλίας Sagrantino, που τους προσδίδει στιβαρή τανική δομή και απαράμιλλο σώμα. Έχει δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα Montefalco Rosso πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον για 18 μήνες (τους 12 απαραιτήτως σε βαρέλι) πριν κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ για ένα Montefalco Rosso Riserva, η περίοδος αυτή ανεβάινει στους 30 μήνες.

Γενικά, η περιοχή φημίζεται για το κρασί της, το ελαιόλαδό της, τα τυριά της, την πεντανόστιμη κουζίνα της και την πανέμορφη φύση της. Είναι η πρώτη φορά που πάω, αλλά νομίζω θα έχω αρκετό χρόνο να τα ανακαλύψω και να τα εκτιμήσω δεόντως!

Απ' όσο ξέρω, δυστυχώς ελάχιστες ετικέτες από το Montefalco έρχονται δυστυχώς στη χώρα μας. Τι να κάνω λοιπόν, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσω την πάγια τακτική μου σε τέτοιες περιπτώσεις: να φύγω με μπόλικο χώρο στις αποσκευές μου, έτσι ώστε στην επιστροφή μου να φέρω όσες περισσότερες φιάλες γίνεται, για να δοκιμάσουν όσο περισσότεροι συγγενείς, γνωστοί και φίλοι!

Μείνετε συντονισμένοι, λοιπόν, τόσο από εδώ, όσο και από τα social media. Από την Κυριακή ξεκινάει δυνατό φωτορεπορτάζ!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v