Σχετικά με τα Γαλλικά κρασιά των LIDL...

Για την αλυσίδα LIDL και την πώληση (Ελληνικών) κρασιών που κάνει, έχω γράψει στο παρελθόν - ομολογουμένως, όχι με τα καλύτερα λόγια. Και εμμένω σε όσα έχω πει, καθότι θεωρώ επιζήμιο για τον Ελληνικό οινικό κλάδο μια μεγάλη αλυσίδα να πουλάει Ελληνικό κρασί - και μάλιστα από μεγάλες ζώνες ΟΠΑΠ - σε τιμές που και θέτουν τα άλλα κρασιά της εκάστοτε περιοχής εκτός αγοράς, αλλά και είναι τόσο εξωπραγματικά χαμηλές που δημιουργούν ουσιαστικές αμφιβολίες για την ποιότητα..

Το θέμα μου σήμερα όμως είναι άλλο. Τα LIDL πρόσφατα άρχισαν να πωλούν Γαλλικά κρασιά. Η γκάμα που προσφέρουν είναι αρκετά μεγάλη και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι, όπως αναμενόταν, οι χαμηλές τιμές. Θέλω να είμαι ειλικρινής, γι αυτό και ξεκαθαρίζω ότι δεν είχα σκοπό να τα δοκιμάσω, ωστόσο ο φίλος Δημήτρης Παπαζυμούρης, ο οποίος εκτός από συνάδελφος στον κλάδο της επικοινωνίας είναι και food blogger, με κάλεσε στο σπίτι του να τα δοκιμάσουμε μαζί, για ένα άρθρο που ήθελε να γράψει πάνω στο θέμα (θα βρείτε το σχετικό link στο τέλος αυτού του post). Μαζί μας, το όμορφο αυτό βράδυ της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν ακόμα δύο φίλοι και συνάδελφοι από τον ευρύτερο οινικό κλάδο, η οινολόγος και σομελιέ Χρύσα Γιατρά και ο οινοποιός Άγγελος Νούλας.

Περάσαμε πραγματικά πολύ ωραία. Η παρέα ήταν πολύ ευχάριστη και την δοκιμή των κρασιών ακολούθησε ένα ξεγυρισμένο τσιμπολόγημα με εκλεκτά τυριά, κρεατικά και αλλαντικά. Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν 6 (ένα από το Fleurie της Βουργουνδίας και πέντε από διάφορες περιοχές του Bordeaux) και η δοκιμή έγινε με πολύ σοβαρή, επαγγελματική προσέγγιση - ειδικά ποτήρια, πτυελοδοχεία, σημειώσεις, κουβέντα μόνο στο τέλος κλπ. Πρέπει να διευκρινίσω (γιατί έχει σημασία) ότι η δοκιμή δεν έγινε τυφλά και ξέραμε εκ των προτέρων ότι τα κρασιά προέρχονταν από την πολυδιαφημισμένη γκάμα των LIDL. Το μόνο στοιχείο που δεν γνωρίζαμε μέχρι το τέλος ήταν η τιμή τους.

Δεν θα αναλύσω τις εντυπώσεις μου από το κάθε κρασί ξεχωριστά. Κάποιες από τις σημειώσεις του γκρουπ μπορείτε να τις δείτε στο άρθρο του Δημήτρη στο Cucina di Caruso, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου όταν άρχισα να γράφω αυτές τις γραμμές. Απλά επειδή πήρε το μάτι μου κάμποσα (και κυρίως αρνητικά ή ειρωνικά) σχόλια σχετικά με τη νέα αυτή καμπάνια των LIDL, και μάλιστα από ανθρώπους που δεν μπήκαν στον κόπο να δοκιμάσουν ούτε ένα από αυτά τα κρασιά, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να γραφτεί και κάτι από κάποιον που δοκίμασε έστω και μερικά, έτσι για να υπάρχει λίγη ισορροπία βρε αδερφέ.

Θέλω να είμαι δίκαιος και ξεκάθαρος. Ήταν ευχαρίστηση, αλλά και υποχρέωσή μου να δοκιμάσω τα συγκεκριμένα κρασιά, εφόσον μου ζητήθηκε. Και έχω να πω πως, παρότι δεν θα πήγαινα στα LIDL να αγοράσω Γαλλικά (ή οποιαδήποτε άλλα) κρασιά, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην το κάνει κάποιος. Τα περισσότερα από αυτά που δοκιμάσαμε ήταν, αντικειμενικά και για την τιμή τους, αξιοπρεπέστατα.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ή παρανόηση, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα LIDL ή με οποιαδήποτε άλλη εμπορική εταιρεία. Επίσης, όπως έχω ξαναπει πολλάκις, κουμάντο κάνω μόνο στη δική μου τσέπη και στη δική μου κάβα και δεν θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να κάνω το ίδιο για οποιονδήποτε άλλον, παρά μόνο να μοιραστώ την άποψή μου με όποιον θέλει να την ακούσει.

Εν κατακλείδι, ξεκαθαρίζω ότι για μένα ο μεγάλος εχθρός στον οινικό κλάδο είναι ένας: ΤΟ ΧΥΜΑ ΚΡΑΣΙ. Αν λοιπόν το βασικό κριτήριο για κάποιον στην επιλογή κρασιού είναι η τιμή, από το να δώσει έστω και ένα ευρώ για να αγοράσει χύμα κρασί αγνώστου ποιότητας ή προέλευσης από το φούρνο, το μανάβη, το μπακάλη ή και κάποιον πλανώδιο πωλητή με πάγκο στη λαϊκή ή στην άκρη του δρόμου, ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ (και το λέω με το χέρι στην καρδιά) να αγοράσει εμφιαλωμένο Γαλλικό, Ελληνικό ή οτιδήποτε άλλο κρασί από τα LIDL. Τέλος.

Παρεμπιπτόντως, το άρθρο με τις εντυπώσεις από τα κρασιά της δοκιμής (και τις υπέροχες φωτογραφίες της όμορφης βραδιάς) θα το βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link. Επειδή είναι πάντα καλό να δοκιμάζουμε πολλά και διαφορετικά κρασιά (ειδικά αν πρόκειται να μιλήσουμε δημόσια για αυτά), σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνετε κι εσείς την δική σας επιλογή και δοκιμή από τη γκάμα των LIDL. Και επειδή έχω κρατήσει και τις σημειώσεις μου από τα κρασιά της εν λόγω βραδιάς, θα είναι χαρά μου να ανταλλάξουμε απόψεις και εντυπώσεις!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v