2014: ευχές, προβλέψεις, δεσμεύσεις & άλλα όμορφα...

Συνήθιζα κάθε χρόνο, προς τα τέλη του, να κάνω έναν απολογισμό. Με τα καλά και τα άσχημα της χρονιάς, τις εμπειρίες που μου άφησε, τα highlights και όλα αυτά. Ε, φέτος αποφάσισα να μην το κάνω. Το 2013 ήταν μια καλή και ενδιαφέρουσα χρονιά. Ας το αφήσουμε εκεί, ας πάει στο καλό και ας κοιτάξουμε μπροστά. Το 2014 έχει πλέον ξεκινήσει και εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος!

Το 2014 θα είναι μια καλή χρονιά. Το νιώθω και το βλέπω. Δεν μπορώ να μιλήσω σε επίπεδο γεω-πολιτικό ή κοινωνικο-οικονομικό, αν και πιστεύω ότι κι αυτοί που το κάνουν δεν ξέρουν πάντα τι λένε. Μπορώ να μιλήσω όμως για το κρασί και τον ευρύτερο κλάδο στον οποίο (δια)κινείται - από το αμπέλι, μέχρι το ποτήρι. Και είμαι όντως αισιόδοξος. Για να παραφράσω όμως το απόφθεγμα του JFK, αυτή την στιγμή δεν με απασχολεί τι θα κάνει αυτή η χρονιά για μένα, αλλά τι θα κάνω εγώ γιασε αυτήν. Και αυτά που σκοπεύω να κάνω είναι τα ακόλουθα:

- Να συνεχίσω να ταξιδεύω! Πιστεύω ότι τίποτα δεν ανοίγει το μυαλό περισσότερο από τα ταξίδια. Χαρίζουν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες από όλα τα βιβλία, τα άρθρα περιοδικών και τα ντοκυμαντέρ μαζί! Θέλω να συνεχίσω να ταξιδεύω ανά την Ελλάδα γιατί (κι όμως!) υπάρχουν ακόμα κάποια οινοποιεία που δεν έχω επισκεφτεί και πολλές ομορφιές της χώρας μας που ακόμα δεν έχω γνωρίσει. Έχω επίσης πολλά και συναρπαστικά σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό, σε οινο-γαστρονομικούς προορισμούς γνωστούς και αναμενόμενους, αλλά και σε κάποια μέρη που περιμένουν ανυπόμονα να τα ανακαλύψω. Και βέβαια, σκοπός μου δεν είναι να χαρώ όλα αυτά τα ταξίδια μόνος μου, αλλά να "παρασύρω" (με την καλή έννοια πάντα...) όσο περισσότερους φίλους - παλιούς και νέους - μπορώ, για να μοιραστούμε όμορφες εμπειρίες μαζί.

- Education-Education-Education! Με αυτό το σύνθημα κατέβηκε ο Τόνυ Μπλερ στις Αγγλικές εκλογές το 2001, με αυτό το σύνθημα ξεκινάω κι εγώ τη χρονιά μου. Η εκπαίδευση στο κρασί είναι για μένα το πιο σημαντικό έργο που μπορεί να προσφέρει κανείς στον κλάδο και τα αποτελέσματα των ως τώρα προσπαθειών αυτών τα βλέπουμε ήδη δειλά-δειλά. Το 2014 θα ξανακάνω Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού (γιατί με έχετε "βομβαρδίσει" με το ενδιαφέρον σας και αυτό με έχει συγκινήσει πολύ), αλλά δεν θα σταματήσω εκεί. Θέλω να αφιερώσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στην εκπαίδευση των επαγγελματιών που - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - "πουλούν" το κρασί στον καταναλωτή. Και αναφέρομαι κυρίως σε σερβιτόρους και προσωπικό κάβας και άλλων σημείων λιανικής πώλησης. Αυτοί θεωρώ ότι είναι η "πρώτη γραμμή" στην αγορά του κρασιού σήμερα, που έχει τη δυνατότητα είτε να επιμορφώσει τον καταναλωτή και να επηρεάσει θετικά τον κλάδο, εφόσον έχει σωστές βάσεις γνώσης και εμπεριστατωμένη άποψη, είτε να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά αν και τα δύο αυτά απουσιάζουν.

- Πόλεμος στο χύμα κρασί! Θα συνεχίσω να μάχομαι το χύμα κρασί με όλες μου τις δυνάμεις! Και ξεκαθαρίζω ότι δεν αναφέρομαι στις ποσότητες που ενίοτε διαθέτουν οι παραγωγοί επώνυμα σε ασκό σε ταβέρνες και καφενεία, αλλά στο ανώνυμο, κακοποιημένο και πιθανώς επικίνδυνο "προϊόν" που κυκλοφορεί ανεύθυνα στην αγορά και κάποιοι εξακολουθούν να το βλέπουν με... ρομαντικό μάτι. Δεν είναι αγνό, δεν είναι παραδοσιακό, δεν είναι "δικό μας" (ούτε κανενός που να μας ενδιαφέρει δηλαδή) και δεν είναι φτηνό (λίγο αν δει κανείς τις εκατοντάδες τοις εκατό του ποσοστού κέρδους για αυτούς που τα σερβίρουν, θα πειστεί). Η ζημιά που κάνει είναι τεράστια και πρέπει να σταματήσει. Και αυτό είναι από τα θέματα που έχω σκοπό φέτος να διερευνήσω σε βάθος, ακόμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν χρειαστεί.

Αυτά είναι τα βασικά - σίγουρα βέβαια θα βγουν κι άλλα στην πορεία και ήδη ανυπομονώ. Κάπου εδώ κλείνω, ευχόμενος σε όλους μια Ευτυχισμένη Χρονιά με Υγεία. Επιτρέψτε μου όμως να... αθετήσω ελαφρώς τα όσα είπα στην αρχή και να θυμηθώ μόνο ένα, αλλά πραγματικά αξέχαστο highlight της χρονιάς που πέρασε: Το Digital Wine Communications Conference, που έγινε τον Οκτώβριο στη Rioja. Ελάτε να το (ξανα)ζήσουμε μαζί, απολαμβάνοντας το σύντομο αλλά απολαυστικό βιντεάκι της διοργάνωσης, που ακολουθεί:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v