Μαγειρευτό, Αρχοντικό και... Μαμαδίστικο!

Έχω ένα πρόβλημα, το οποίο ξέρω ότι αρκετοί θα συμμεριστείτε. Και μάλιστα, είναι και σύνθετο: Πρώτον, είμαι εργένης και μαγειρεύω. Δεύτερον, λατρεύω τα παραδοσιακά λαδερά και όσπρια της Ελληνικής κουζίνας. Τρίτον, όλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να μαγειρευτούν για ένα μόνο άτομο. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Φαντάζομαι κάποιοι τα μαγειρεύουν έτσι κι αλλιώς, στιβάζοντας ότι περισσεύει σε ταπεράκια στο ψυγείο και την κατάψυξη και τρώγοντας τελικά το ίδιο φαγητό για μερόνυχτα, μέχρι να τελειώσει. Για μένα αυτό δεν είναι λύση. Έτσι, έχω ψάξει αρκετά και έχω βρει εστιατόρια/μαγειρεία κοντά μου, τα οποία μπορεί κανείς να εμπιστευτεί λόγω ποιότητας, τιμής και... μαμαδίστικης απόδοσης των κλασικών αυτών φαγητών, με τα οποία μεγαλώσαμε.

Έτσι, σταματάω τακτικά και παίρνω φαγητό σε πακέτο από Το Κουτούκι στη Νέα Ερυθραία (Κηφισίας 308 & Κρήτης / 210-8080780). Για delivery στο γραφείο, συχνά προτιμώ και την Κουζίνα της Χρυσάνθης στα Μελίσσια (Παν.Τσαλδάρη 26 / 210-6133250). Θέλω όμως να σταθώ λίγο περισσότερο σε μία πρόσφατη (επαν)εμφάνιση στα Βόρεια, και συγκεκριμένα στο Αρχοντικό, που βρίσκεται στο Μαρούσι.

Πριν έρθει (φέτος) στο Μαρούσι, το Αρχοντικό βρισκόταν από το 1985 στους Αμπελoκήπους, ενώ "γεννήθηκε" το 1967 στην Καλαμάτα. Στο τιμόνι του βρίσκεται ο Σταύρος Φραγκούλης, ένας νέος άνθρωπος με γούστο και πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, ενώ το φαγητό είναι εξ ορισμού "μαμαδίστικο", καθώς κουμάντο στην κουζίνα κάνει, εδώ και 46 χρόνια, η μητέρα του, η Κυρία Μαρία. Στο Αρχοντικό υπάρχει καθημερινά μία μεγάλη ποικιλία από φρεσκομαγειρεμένα φαγητά (λαδερά, κρεατικά και ψάρια), που εμπλουτίζεται από κρέατα και ψάρια "της ώρας", καθώς και πιάτα ημέρας.

Πρέπει να σας πω ότι, ένας από τους λόγους που με "τράβηξαν" κατευθείαν στο Αρχοντικό είναι και συναισθηματικός. Βλέπετε στεγάζεται στο πάλαι ποτέ Bizart, σε ένα χώρο που έχω ταυτίσει με πολύ όμορφα συναισθήματα, καθώς εκεί "έγραψα" ατέλειωτες ώρες παρουσιάζοντας το Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού, αλλά και παρουσίασα πολλές και επιτυχημένες γευσιγνωσίες, φιλοξενώντας μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες οινοποιούς, πριν κάποια χρόνια. Σήμερα βέβαια ο χώρος είναι αγνώριστος, καθώς έχει ξανασχεδιαστεί και ανακαινιστεί ριζικά, αποπνέοντας σπιτική ζεστασιά, όμως σε ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και καθαρό ύφος. 
|ig:1-4|
Το Αρχοντικό άνοιξε φέτος και μέχρι σήμερα λειτουργούσε (ως εστιατόριο και delivery) τις εργάσιμες ημέρες και μόνο μέχρι και (αργά) το μεσημέρι. Η απορία μου ως προς το γιατί δεν λειτουργούσε και τα βράδια, λύθηκε τις προάλλες, όταν ο Σταύρος μου είπε απλά ότι ήταν θέμα χρόνου. Και πράγματι, στις αρχές του Δεκέμβρη, το Αρχοντικό θα ανοίξει και για βραδινό, με μενού a-la-carte που θα επιμεληθεί, πάντα σε συνεργασία με την κυρία Μαρία, η Σεφ Ειρήνη Ψωμά, που έχει προϋπηρεσία σε μεγάλα εστιατόρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τελευταία συνεργάζεται με το Albion στο Ψυχικό.

Α, και κάτι τελευταίο και πολύ ενδιαφέρον: Στο Αρχοντικό προσέχουν πολύ τις πρώτες τους ύλες και αυτό φαίνεται. Επίσης, ως Μεσσήνιοι (το εστιατόριο πήρε το όνομά του από τη γενέτειρα της οικογένειας, το παραθαλάσσιο χωριό Αρχοντικό στη Μεσσηνία), χρησιμοποιούν μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και συγκεκριμένα από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μικρής Μαντινείας και Αβίας. Τέλος, ειδικά με το νέο a-la-carte μενού, το εστιατόριο θα αναπτύξει μια μικρή αλλά ποιοτική λίστα κρασιών, που θα περιλαμβάνει και επιλογές σε ποτήρι.

Αν είστε κι εσείς, όπως κι εγώ, οπαδοί του σπιτικού Ελληνικού φαγητού, δοκιμάστε το Αρχοντικό - αξίζει. Θα το βρείτε στο Facebook, αλλά και (καλύτερα) στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 70 & Πάρνωνος / 210-6120808).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v