Επιστροφή στο Κατώγι Αβέρωφ!

Είχα κάμποσα χρόνια να επισκεφτώ το Μέτσοβο και το Κατώγι Αβέρωφ. Έλεγα συνέχεια πόσο ήθελα να ξαναπάω, ειδικά μετά τις θεαματικές αλλάγές που έγιναν στο οινοποιείο στο μεταξύ, αλλά δεν τα είχα καταφέρει ως τώρα. Γι αυτό και, όταν έλαβα την πρόσκληση να συμμετάσχω σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, από τους αγαπητούς μου φίλους στην εταιρεία Κατώγι-Στροφιλιά, στην κυριολεξία "πέταξα τη σκούφια μου"!

Αν και η εκδρομή γίνεται εύκολα οδικώς, ειδικά τώρα πλέον που υπάρχει η Εγνατία Οδός, εμείς πήγαμε με το αεροπλάνο. Ξεκινήσαμε από το Ελευθέριος Βενιζέλος, σε λιγότερο από μία ώρα είχαμε προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων κι από εκεί, μετά από μία ευχάριστη διαδρομή 40 περίπου λεπτών, φτάσαμε στο Μέτσοβο. Το τριήμερο που ακολούθησε, τα είχε όλα: όμορφες βόλτες στη φύση, εξαιρετικό φαγητό, πολύ και καλό κρασί, γνωριμία με την ιστορία του Μετσόβου και των μεγάλων ευεργετών που την διαμόρφωσαν, αφήνοντας το ανεξίτηλο στίγμα τους στη Νεότερη Ελλάδα μέχρι και σήμερα, αλλά - πάνω απ' όλα - καλή παρέα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η ιστορία του οινοποιείου αποτελεί, χωρίς υπερβολή, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του Ελληνικού κρασιού. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ βρήκε το ξεχασμένο ημερολόγιο ενός ντόπιου μοναχού και, διαβάζοντάς το, συνειδητοποίησε ότι η περιοχή είχε πριν από αιώνες παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Έτσι, αξιοποιώντας το πολιτικό του αξίωμα και τις διασυνδέσεις του, έφερε από το Château Margaux στο Μπορντώ, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, τα οποία φυτεύθηκαν (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) το 1958 στο Γινιέτς, μια ορεινή τοποθεσία με υψόμετρο 1050 μέτρα. Το πρώτο κρασί οινοποιήθηκε στο κατώγι, στο υπόγειο δηλαδή, του αρχοντικού της οικογένειας Αβέρωφ στο Μέτσοβο, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70. Τότε, επειδή η παραγωγή είχε αυξηθεί και οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό και υποδομές ήταν πλέον πολύ μεγαλύτερες, δημιουργήθηκε το οινοποιείο Αβέρωφ, στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στο Βόρειο άκρο της πόλης του Μετσόβου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρασί, που με το χρόνο έγινε γνωστό εντός και εκτός συνόρων και αποτελούσε υπόδειγμα εμφιαλωμένου οίνου διεθνών προδιαγραφών, ονομαζόταν "Κατώγι Μετσόβου", καθώς ο σπανίου ήθους πολιτικός άνδρας αρνούνταν να το "διαφημίσει", βάζοντας το "βαρύ" όνομα της οικογένειάς του στην ετικέτα. Αυτό έγινε πολύ αργότερα, τιμής ένεκεν, μετά τον θάνατό του.
|ig:1-8|
Σήμερα το Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οινο-τουριστικό προορισμό. Διαθέτει ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο, οι εξωτερικοί χώροι του οποίου είναι σχεδιασμένοι στο στυλ της παραδοσιακής Μετσοβίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ οι εσωτερικοί αποπνέουν μια μοναδική "ζεστασιά", ιδανική για παρεΐστικες εξορμήσεις. Το ξενοδοχείο διαθέτει 15 υπέροχα δωμάτια, wine bar που σερβίρει τα κρασιά του οινοποιείου, καθώς και ένα εξαιρετικό εστιατόριο, το "δημιουργικά παραδοσιακό" μενού του οποίου επιμελείται, από αυτή τη σεζόν, ο γνωστός Σεφ και ιδιοκτήτης του δημοφιλούς Αθηναϊκού εστιατορίου "Αθήρι", Αλέξανδρος Καρδάσης. Στο δε υπόγειο του Ξενοδοχείου υπάρχει πέρασμα που οδηγεί κατευθείαν στο οινοποιείο, στο οποίο έγινε πρόσφατα ανακαίνιση με στόχο την παροχή μιας ασυνήθιστης εμπειρίας στον επισκέπτη. Αυτή περιλαμβάνει προθήκες με ιστορικά κειμήλια της οικογένειας, χώρο προβολής ιστορικών ντοκουμέντων, πρωτότυπα οπτικοακουστικά στοιχεία που κοσμούν τα βαρέλια, ένα ατμοσφαιρικό "κελί" όπου φυλάσσονται οι παλιές εσοδείες των κρασιών, καθώς και ένα πολύ κομψό μπαρ-χώρο γευσιγνωσίας.
|ig:9-16|
Για να ακριβολογώ πάντως, θα έλεγα ότι τελικά το Κατώγι Αβέρωφ είναι αυτό που καθιστά ολόκληρο το Μέτσοβο έναν ιδιαίτερο οινο-τουριστικό προορισμό. Κι αυτό γιατί ο επισκέπτης μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως ορμητήριό του και από εκεί, στο πλαίσιο μιας όμορφης εκδρομής, να επισκεφτεί επίσης τους αμπελώνες, το μυσταγωγικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, την Πινακοθήκη Αβέρωφ, στην οποία εκτίθενται έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων Ζωγράφων (Γύζης, Λύτρας, Ιακωβίδης κ.α.), καθώς και το Αρχοντικό-Μουσείο Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο περιέχει στοιχεία και εκθέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της περιοχής. Ο οινοτουρίστας ο σωστός θα φάει αναμφισβήτητα καλά στις ταβέρνες μέσα και έξω από την πόλη, ενώ δεν θα παραλείψει να επισκεφτεί και το Τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ-Τοσίτσα, όπου θα μπορέσει να δοκιμάσει και να αγοράσει το φημισμένο τυρί Μετσοβόνε, καθώς και τα υπόλοιπα εκλεκτά τυριά που παράγονται εκεί. Τέλος, από το ίδιο σημείο θα μπορέσει να επισκεφτεί την όμορφη παραλίμνια πόλη των Ιωαννίνων ή να επιδοθεί σε "outdoor" δραστηριότητες στην πανέμορφη και καταπράσινη φύση.

Βάλτε μια επίσκεψη στο Κατώγι Αβέρωφ στο πρόγραμμά σας άμεσα - αξίζει όσο δεν λέγεται! Για λεπτομέρειες και περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.katogihotel.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v