Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι...

Το φετινό καλοκαίρι στην Αθηναϊκή εστίαση/διασκέδαση είναι ένα στοίχημα με άγνωστες αποδόσεις. Η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης καλά κρατεί, ο καθένας έχει να πει "το μακρύ του και το κοντό του" με χαρακτηριστική ευκολία, για όλους όμως τελικά η κατάσταση δείχνει να προχωράει "μία μέρα τη φορά".

Από τη μία ακούς ότι "δεν θα φύγει κανείς για διακοπές φέτος". Από την άλλη όλοι λένε (και θα λένε και περισσότερο, όσο πάει) ότι "πάει, άδειασε η Αθήνα". Κάποιοι λένε ότι μπαρ, καφέ και εστιατόρια κλείνουν "το ένα μετά το άλλο", απ' την άλλη όμως καμιά φορά μοιάζει δύσκολο να παρακολουθήσουμε (και να αφομοιώσουμε) τα απανωτά openings... Και είναι, ενίοτε, ακόμα πιο δύσκολο να καταφέρεις να κάνεις κράτηση, να βρεις τελοσπάντων χώρο να κάτσεις ή να σταθείς, βρε αδερφέ, "στα καλά τα μέρη".

Εγώ λέω να πάρουμε τα πράγματα λογικά. Ισχύει ότι αρκετός κόσμος έφυγε για διακοπές νωρίς. Αλλά θα γυρίσει και νωρίς. Ισχύει επίσης ότι άρκετά μέρη θα κλείσουν για το καλοκαίρι. Δεν θα είναι τα περισσότερα όμως. Ισχύει, τέλος, και ότι ο περισσότερος κόσμος (του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου) θα φύγει για διακοπές τον Αύγουστο. Δεν θα λείψει πολύ όμως (ούτε ο γράφων, ούτε ο περισσότερος κόσμος). Εν τέλει, δε νομίζω ότι η Αθήνα θα είναι (τόσο) άδεια το (υπόλοιπο) καλοκαίρι. Και είναι προφανές ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια που θα μείνουν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια των διακοπών θα είναι αυτά που θα μαζέψουν τον κόσμο (και κατ' επέκταση το χρήμα, τη δόξα, κλπ...).

Ξέρετε λοιπόν τι λέω εγώ; Να στηρίξουμε τα "στέκια" που θα δουλέψουν μες στις διακοπές, μαζί μας. Να ρωτήσουμε, να φροντίσουμε να μάθουμε ποια είναι αυτά και να περάσουμε μαζί τους το καλοκαίρι μας στην Αθήνα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή στην πορεία. Και κάτι άλλο: να αξιοποιήσουμε βεράντες, αυλές, ταράτσες, άλση κλπ για να απολαύσουμε τον καλό καιρό "al fresco", όπως λένε και οι γείτονές μας οι Ιταλοί. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύ και καλό κρασί παντού γύρω μας - και σε καλές τιμές. Πραγματικά δηλαδή δεν έχει δικαιολογία όποιος δεν βρίσκει τρόπο να απολαύσει το κρασί, το ποτό ή το κοκτέιλ του είτε εκτός, αλλά είτε και εντός σπιτιού, σε αυθόρμητες και αυτοσχέδιες μαζώξεις (που συχνά είναι ό,τι καλύτερο για το καλοκαιράκι...).

Α - και μια προσωπική χάρη: Μείνετε σας παρακαλώ μακριά από το χύμα κρασί! Αν δεν βρίσκετε άλλο λόγο να το κάνετε, δηλαδή, κάντε το για μένα! Με την "καραμέλα" της κρίσης τον τελευταίο καιρό, οι επιτήδειοι (και μη) έχουν κατακλύσει τον κόσμο με αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης χύμα κρασί, κάνοντας τεράστια ζημιά στον οινικό μας κλάδο και πηγαίνοντας κάθε προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για το επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί τόσο - μα τόσο - πίσω. Υπάρχουν στην αγορά πλέον αρκετά πολύ οικονομικά εμφιαλωμένα κρασιά, τα οποία είναι 1000% καλύτερα από οποιοδήποτε χύμα. Επίσης υπάρχουν εξαιρετικές μπύρες - εγχώριες ή εισαγωγής - που χαρίζουν απόλαυση με ή χωρίς φαγητό, ειδικά το καλοκαίρι, σε επίσης πολύ συμφέρουσες τιμές. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι, αν κάποιος καταφεύγει στο χύμα κρασί λόγω πραγματικής οικονομικής στενότητας - κάτι που είναι απόλυτα σεβαστό - πλέον έχει στη διάθεσή του πολλές επιλογές με μικρή διαφορά στο κόστος και τεράστια διαφορά στην ποιότητα. Αν όμως το κάνει για "λόγους αρχής" (είναι αγνό/καλό/παραδοσιακό) δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά, οπότε, απλά, ΑΣ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ!...

Το καλοκαίρι μας συνεχίζεται, λοιπόν. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι ενδιαφέρον. Σε όποιον φύγει εύχομαι καλές διακοπές και καλή επάνοδο. Εμείς που θα μείνουμε (ή θα φύγουμε λίγο) ας ψάξουμε τρόπους να χαρούμε το καλοκαίρι στην Αθήνα - είμαι σίγουρος ότι εκείνη θα μας το ανταποδώσει με το παραπάνω...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v