Ένας δικός μας στα καλύτερα (Λονδρέζικα) σαλόνια!

Ίσως κάποιοι από εσάς, ειδικά αν είστε ενεργοί στα social media, να το έχετε ήδη πάρει χαμπάρι, ας το κάνουμε όμως πιο ξεκάθαρο, γιατί το γεγονός είναι πολύ σημαντικό και μας κάνει πραγματικά υπερήφανους: ένας άξιος Έλληνας Σομελιέ, ο Γιώργος Λουκάκης, ανήκει, εδώ και λίγο καιρό, στο δυναμικό ενός από τα κορυφαία εστιατόρια στο Λονδίνο! Οι πελάτες, λοιπόν, του δυάστερου Marcus Wareing at The Berkeley, έχουν τη χαρά, από τις αρχές του μήνα, να απολαμβάνουν τα εξαιρετικά οινο-γαστρονομικά ταιριάσματα που τους προτείνει ένας εκπρόσωπος της λαμπρής νέας γενιάς των Ελλήνων Οινοχόων.

Ο Γιώργος έλειπε εδώ και καιρό από την Ελλάδα. Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στην Κύπρο, όπου εργάστηκε σε έναν από τους πιο σοβαρούς ομίλους εστιατορίων της χώρας, όχι μόνο ως σομελιέ, αλλά και ως υπεύθυνος εκπαίδευσης του προσωπικού. Όσο ήταν στην Κύπρο, ο Γιώργος αναδείχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους Σομελιέ της χώρας (βγήκε δεύτερος στον τελευταίο εθνικό διαγωνισμό οινοχόων), ενώ πέρυσι τον Ιούνιο έκανε ένα "πέρασμα" από το ΝΟΜΑ, το μέχρι πρότινος κορυφαίο εστιατόριο του πλανήτη, με υποτροφία από το Court of Master Sommeliers! Και αν και, στη συνέχεια, επέστρεψε στην Κύπρο, οι "σειρήνες" από το Λονδίνο δεν σταμάτησαν να τον καλούν, μέχρι που ενέδωσε. Όπως με πληροφόρησε, οι εναλλακτικές που συζήτησε ήταν "η μία καλύτερη από την άλλη": Le Pont de la Tour, Ritz και Sketch, ήταν κάποιες από αυτές. Μετά από πολύ - και, είμαι σίγουρος, δύσκολη - σκέψη, όμως, ο Marcus Wareing νίκησε.

Να πούμε εδώ πληροφοριακά ότι ο Marcus Wareing είναι ένας από τους πιο γνωστούς Άγγλους celebrity chefs. Ξεκίνησε την καριέρα του σε μεγάλα εστιατόρια της Αγγλικής πρωτεύουσας - και όχι μόνο - και έγινε γνωστός ως συνεργάτης και protegé του διάσημου Gordon Ramsay. Όταν όμως τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο, οι δρόμοι τους χώρισαν - και όχι με τον καλύτερο τρόπο. Σήμερα, εκτός από το φερώνυμο "αρχηγείο" του στο εκλεκτό ξενοδοχείο Berkeley, στην αριστοκρατική συνοικία Belgravia, επεκτείνεται συνεχώς με νέα εστιατόρια (είτε δικά του, είτε με συμμετοχή). Έχει ψηφιστεί "Chef of the Year" από το περιοδικό GQ το 2009, ενώ εμφανίζεται τακτικά στην Αγγλική τηλεόραση, τόσο σε εκπομπές μαγειρικής, όσο και σε reality shows για επίδοξους σεφ. Είναι ιδιαίτερα φιλικός και επικοινωνιακός και, απ' ότι μου λέει ο Γιώργος, όλη τη βδομάδα βρίσκεται ανελλιπώς στην κουζίνα του εστιατορίου του.

Ο Γιώργος μας, λοιπόν, ήδη αναλαμβάνει συνεχώς νέες ευθύνες στο εστιατόριο, είναι υπεύθυνος της κάβας, ενώ στη σάλα συμβουλεύει τους πελάτες που επιλέγουν τα wine-matching μενού του εστιατορίου. Όπως μου λέει, το επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό, όπως και οι απαιτήσεις, γι αυτό και δεν σταματάει να διαβάζει και να ενημερώνεται. Έτσι κι αλλιώς, ειδικά καθότι βρίσκεται στο Λονδίνο, έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο την κατάκτηση του υπέρτατου τίτλου του Master Sommelier στα επόμενα χρόνια, ενώ πριν από λίγες μέρες δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό Sud-Ouest France. Και παρότι οι ρυθμοί στο εστιατόριο είναι καταιγιστικοί, ειδικά καθότι όλοι δουλεύουν σκληρά για το 3ο αστέρι Michelin, εκείνος δηλώνει ενθουσιασμένος και πιο δημιουργικός από ποτέ.

Η είδηση αυτή είναι εξαιρετικά θετική για τους Έλληνες οινοχόους που, για άλλη μια φορά, δείχνουν την αξία τους σε διεθνές επίπεδο. Εγώ - και, είμαι σίγουρος, όλοι μας - είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τα τελευταία αυτά επιτεύγματα του Γιώργου. Τα πρώτα συγχαρητήρια του τα έχω πει εδώ και καιρό, εξ αποστάσεως, ελπίζω όμως στο επόμενο ταξίδι μου στο Λονδίνο να του τα πω κι από κοντά!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v