Μοίρασε κατοστάρια στο Μπορντώ ο Parker!

Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά στον οινικό κόσμο ο - γνωστός σε όλους μας - Αμερικάνος οινοκριτικός Robert Parker, με τις βαθμολογίες που έδωσε στα κρασιά της εσοδείας 2010 του Bordeaux. Κι αυτό γιατί, κόντρα στις αρχικές προβλέψεις όλων, οι βαθμολογίες του περιλάμβαναν και 10 "κατοστάρια", δύο από τα οποία, μάλιστα, τα κέρδισαν μικρά και άγνωστα στο ευρύ κοινό châteaux.


Η dream team των δέκα châteaux που βαθμολογήθηκαν με 100/100 για την εσοδεία 2010 της πρώτης τους ετικέτας περιλαμβάνει οινοποιεία-μύθους της δεξιάς όχθης, όπως τα Cheval Blanc και Le Pin, ονόματα που έχουν συνηθίσει την δημοσιότητα και τις διακρίσεις, όπως τα Pétrus, Haut-Brion, Latour και Pontet-Canet, κάποια γνωστά και δημοφιλή οινοποιεία όπως τα Pape Clement και Beausejour (Duffau-Lagarosse), αλλά και τις δύο μεγάλες εκπλήξεις: το Le Dome και το La Violette, δύο "μικροσκοπικά" σε όγκο παραγωγής και φήμη châteaux, από το Saint-Emilion και το Pomerol, αντίστοιχα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα primeurs του 2010 οι προβλέψεις για "κατοστάρια" και υψηλές βαθμολογίες δεν ήταν τόσο αισιόδοξες. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα ονόματα του Bordeaux κατατάχτηκαν πιο χαμηλά στη λίστα του Parker, καθώς και η γενικότερη επικράτηση των châteaux της δεξιάς όχθης στα "υψηλά κλιμάκια" έναντι αυτών της κραταιάς αριστερής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τη δημοσίευση των βαθμολογιών του Parker, οι τιμές αναπροσαρμόστηκαν δεόντως (προς τα πάνω, εννοείται). Και είμαι σίγουρος ότι η "ψήφος εμπιστοσύνης" του οινοκριτικού στην εσοδεία του 2010 θα αξιοποιηθεί από πολλά οινοποιεία που διακρίθηκαν για τα κρασιά τους της συγκεκριμένης χρονιάς, και σίγουρα βεβαίως από αυτά της πρώτης δεκάδας. Και μπορεί οι "φίρμες", όπως το Châteaux Pontet-Canet να ανακοίνωσαν ήδη αυξήσεις στις τιμές της εσοδείας 2010 (1600 από 1400 λίρες Αγγλίας η κάσα μέσα σε μια εβδομάδα), αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, ωστόσο, θα είναι η αντίδραση των δύο μικρών και πρωτο-εμφανιζόμενων σε όλη αυτή την ιστορία.


Ξέρω ότι πολύς κόσμος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και αμφιβολία τον Parker, τις βαθμολογίες του και το αποτέλεσμα που έχουν τελικά στον κλάδο. Σας διαβεβαιώ όμως ότι η δύναμη του ονόματος Parker εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει, τουλάχιστον για τα κρασιά του Bordeaux. Δεν ξεχνώ άλλωστε την κουβέντα που είχα ένα όμορφο μεσημέρι στο Pomerol πριν από 2 χρόνια με έναν από τους μεγάλους οινοποιούς της περιοχής, ο οποίος μου περιέγραψε πώς "ξεπούλησε" ένα σημαντικό στοκ κρασιών που του είχαν σχεδόν "ξεμείνει", λίγες ώρες αφού ο Parker ανακοίνωσε αναθεωρημένες "προς τα επάνω" βαθμολογίες για τη συγκεκριμένη εσοδεία των κρασιών του Château του!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v