Με το αλκοτέστ στο ντουλαπάκι!

Η κατάχρηση του αλκοόλ και η οδήγηση υπό την επήρειά του είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στην άσφαλτο. Όλοι το ξέρουμε, οι Γάλλοι όμως δείχνουν αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουν ουσιαστικά. Κι εδώ έρχεται μια είδηση που δεν αφορά μόνο όσους ζουν στη Γαλλία, αλλά και σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν (και να οδηγήσουν) σε αυτήν.


Ενημερώθηκα σήμερα ότι από την 1η Ιουλίου ένα νέο μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή στη Γαλλία. Σύμφωνα με αυτό, ο οδηγός κάθε δίτροχου ή τετράτροχου οχήματος με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών, υποχρεούται να έχει μαζί του ατομικές συσκευές μέτρησης της περιεκτικότητας του αλκοόλ στο αίμα, εφόσον οδηγεί επί Γαλλικού εδάφους. Το μέτρο ισχύει για Γάλλους αλλά και επισκέπτες, που οδηγούν οχήματα με Γαλλικές αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας πινακίδες. Η συσκευές αλκοτέστ πρέπει να έχουν αγοραστεί στη Γαλλία και να είναι εγκεκριμένες από τις Γαλλικές αρχές. Το μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά στις αρχές του μήνα, από την 1η Νοεμβρίου όμως θα είναι νόμος σε πλήρη ισχύ, οπότε αν το όχημα σταματηθεί σε έλεγχο της αστυνομίας και δεν φέρει συσκευές αλκοτέστ, ο οδηγός θα πληρώνει επιτόπου πρόστιμο €11 (μέχρι τότε θα δέχεται απλά μία σύσταση και σχετική ενημέρωση).


Οι συσκευές αλκοτέστ πωλούνται πλέον σε πολλά και διάφορα σημεία στην Γαλλική αγορά, και ειδικά σε μέρη όπου πωλούνται αλκοολούχα ποτά. Για παράδειγμα, τη φωτογραφία με τις συσκευές (στη Γαλλία ονομάζονται Ethylotest) που βλέπουμε εδώ, την τράβηξα πριν από δύο μήνες στην κάβα του σούπερ μάρκετ Carrefour στο κέντρο του Bordeaux.


Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και έξυπνο μέτρο, καθώς υποχρεώνει ανά πάσα στιγμή τον οδηγό να έχει επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται μετά από μία έξοδο ή σε οποιαδήποτε γενικά περίσταση κατά την οποία κατανάλωσε αλκοόλ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επιβάλλεται η λήψη κάθε είδους μέτρου που θα οδηγήσει στη μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων από τη συγκεκριμένη μάστιγα.


Σε όποιον θέλει να ενημερωθεί με ακρίβεια σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, προτείνω πάντα να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), η οποία περιέχει πολλά και χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες και βρίσκεται στην άλλη άκρη αυτού εδώ του link. Επίσης, οι Γαλλομαθείς ανάμεσά μας μπορούν να παρακολουθήσουν το βιντεάκι της καμπάνιας "Soufflez Vous Saurez" (Φυσάτε και Γνωρίζετε), που ακολουθεί παρακάτω:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v