Τέρμα το μεθύσι. Για τα ποντίκια!...

Ο αλκοολισμός σκοτώνει 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο! Αυτό είναι, δυστυχώς, γεγονός. Γι αυτό και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας που γίνεται γύρω από τη χρήση και τις παρενέργειες του αλκοόλ, έχει αφιερωθεί στην εξεύρεση φαρμάκων και πάσης φύσεως "μαγικών συνταγών" που θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν την ανθρώπινη ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ. Ένα νέο ερευνητικό εύρημα, όμως, προορίζεται όχι για την πολύπαθη κοινότητα των αλκοολικών, αλλά για την ευρύτερη αγορά. Πώς;...


Διαβάζω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Αμερικάνικο περιοδικό New Scientist. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ερευνητές του Πανεμπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια διενεργούν πειράματα σε ποντίκια (προς το παρόν), χορηγώντας τους εκχύλισμα από το ρετσίνι μιας Κινέζικης "ράτσας" κουκουναριάς, που έχει το επιστημονικό όνομα "Hovenia Dulcis". Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται στην Κίνα εδώ και αιώνες για να θεραπεύει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της μέθης από αλκοόλ, το γνωστό στην νεο-Ελληνική ως... hangover. Σε νέες έρευνες των επιστημόνων, ωστόσο, βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο ρετσίνι περιέχει το χημικό στοιχείο dihydromyricetin (DHM), το οποίο "μπλοκάρει" την επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του στο αίμα. Και εκεί κρύβεται, δυστυχώς, η εμπορική πτυχή της όλης ανακάλυψης: στην πιθανότητα/δυνατότητα να οδηγήσει στο φάρμακο που θα επιτρέπει στον άνθρωπο να πίνει αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα, χωρίς να κινδυνεύει να μεθύσει...


Στο πλαίσιο του πειράματος, σύμφωνα πάντα με το New Scientist, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, μετά τη χορήγηση του DHM, τα ποντίκια που είχαν ήδη καταναλώσει πολύ αλκοόλ, δεν εκδήλωσαν τα γνωστά συμπτώματα της "ατσουμπαλοσύνης", της απώλειας του προσανατολισμού και διαφόρων άλλων καταστάσεων που θα μπορούσε κανείς να συσχετίσει με το μεθύσι, ενώ, σε δεύτερη φάση, δεν φάνηκαν να υποφέρουν από τα πιο συνήθη συμπτώματα του hangover. Το πιο σημαντικό εύρημα, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι τα ποντίκια τα οποία είχαν εσκεμμένα εθιστεί, κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, στο αλκοόλ, κατάφεραν, με τη βοήθεια του DHM, να απεξαρτηθούν, επιλέγοντας τελικά να πιουν απλό ζαχαρόνερο αντί για το ειδικό γλυκό αλκοολούχο διάλυμα στο οποίο είχαν εθιστεί προηγουμένως. Αντίστοιχα πειράματα σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.


Εγώ θα ήθελα να πω το εξής: αν μια τέτοια φαρμακευτική ουσία κατορθώσει να βοηθήσει τους αλκοολικούς να απεξαρτηθούν από αυτή τη μάστιγα που καταστρέφει ζωές και κλείνει σπίτια, αυτό θα είναι ευχής έργον. Αν όμως πρόκειται, για λόγους οικονομικού κέρδους, να διοχετευθεί στην αγορά ένα συμπλήρωμα που θα ωθεί νέους, άπειρους αλλά και ανεγκέφαλους στην αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, με την υπόσχεση της εξάλειψης της μέθης, αυτή θα είναι η πιο παράλογη και ανεύθυνη εκμετάλλευση μιας τόσο ενδιαφέρουσας και κρίσιμης επιστημονικής έρευνας.


Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κρύβει πολλά και σοβαρά προβλήματα, και το μεθύσι είναι μόνο ένα από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι η κατανάλωση του αλκοόλ πρέπει να είναι τόση ώστε να μας χαρίζει απόλαυση, χωρίς να δυσκολεύει - πόσο μάλλον να απειλεί - τη ζωή τη δική μας ή των γύρω μας.


Μάθετε περισσότερα για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ στη σχετική ιστοσελίδα της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών www.eneap.com.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v