Ήρθε η Dom Pérignon 2002!...

Η άφιξη της νέας εσοδείας της Σαμπάνιας Dom Pérignon είναι γεγονός! Σε ένα εξαιρετικό γεύμα που διοργάνωσε η εισαγωγέας εταιρεία ΑΜΒΥΞ σε κλειστό κύκλο στο εστιατόριο Matsuhisa Athens τις προάλλες, καλωσορίσαμε την Dom Pérignon Vintage 2002, δοκιμάζοντας και απολαμβάνοντάς την!

Μία μεγάλη Σαμπάνια, σε μία μεγάλη χρονιά, είναι ένα κρασί ολοκληρωμένο, που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γεύμα από την αρχή ως το τέλος, δίνοντας (και δείχνοντας) διαφορετικές πτυχές της πολυπλοκότητάς του σε κάθε πιάτο. Η Dom Pérignon 2002 είναι ένα τέτοιο κρασί. Προέκυψε από χαρμάνι Chardonnay και Pinot Noir σε αναλογία σχεδόν 50-50 και ωρίμασε στη φιάλη για 8 χρόνια. Σύμφωνα με τον Richard Geoffroy, chef de cave του οίκου Dom Pérignon, η εσοδεία 2002 είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες των τελευταίων ετών, όπως αυτές του 1990, αλλά και του 1996.

Σημειώνεται ότι την χρονιά εκείνη, οι πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, καθώς και οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και κάποιες βροχοπτώσεις κοντά στην εποχή του τρύγου είχαν ως αποτέλεσμα την αυξημένη συμπύκνωση των χυμών του σταφυλιού, αλλά και την έντονη ωρίμανσή τους. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι είναι από τις λίγες φορές που οι οινοκριτικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού συμφώνησαν στις θετικές κριτικές τους για μία Σαμπάνια. Συγκεκριμένα, ο Robert Parker βαθμολόγησε την Dom Pérignon 2002 με 96/100, ενώ η Jancis Robinson MW της έδωσε 20/20, βαθμό που έχει απονείμει μόνο σε τρεις Σαμπάνιες σε όλη την καριέρα της.

Είναι γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη ετικέτα έχουμε υποχρέωση να της συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζαμε ένα μεγάλο λευκό κρασί. Εν προκειμένω, στην όμορφη βραδιά στο Matsuhisa Athens, μπορεί να την απολαύσαμε σκέτη, ως απεριτίφ, αλλά είχαμε τη χαρά να την ταιριάξουμε με εξαιρετικές γεύσεις της θάλασσας (τριλογία στρειδιών από τη Νορμανδία με πικάντικες ανατολίτικες σάλτσες), της στεριάς (σπαράγγια σχάρας με σως από αυγό και χαβιάρι, αλλά και φιλέτο με μανιτάρια shiitake και teriyaki sauce), καθώς και με sushi. Στο τελείωμα συνόδεψε φρέσκα εξωτικά φρούτα, macarons με γέμιση βατόμουρο και αυθεντικά τούρκικα λουκουμάκια. Σε κάθε πιάτο η Dom Pérignon 2002 ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική στο ρόλο της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι δοκιμάσαμε την Dom Pérignon 2002 σε διαφορετικά ποτήρια - από κλασικό flute για Σαμπάνια, μέχρι μεγάλο ποτήρι ερυθρής Βουργουνδίας. Μάλιστα, στο τελευταίο η Σαμπάνια σερβιρίστηκε από καράφα στην οποία είχε μεταγγιστεί πριν από αρκετή ώρα, κι αυτή ήταν μία πραγματικά πρωτόγνωρη και φοβερά ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς ό,τι χάσαμε σε αφρισμό το κερδίσαμε σε αρωματική ωριμότητα και πολυπλοκότητα.

|ig:all|

Και μία είδηση που ενδεχομένως να διαβάζετε εδώ για πρώτη φορά: Εδώ και 2 μόλις εβδομάδες, Σομελιέ του Matsuhisa Athens είναι ο Νικόλας Γιαννόπουλος, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον καλύτερο Έλληνα Οινοχόο του 2011 και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό, που θα γίνει στην Ιαπωνία το 2013. Του εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στον καινούριο του αυτό ρόλο!

Η άφιξη της Dom Pérignon 2002 είναι πολύ σημαντική για τους λάτρεις της Σαμπάνιας, αλλά όχι μόνο. Την καλωσορίζουμε και την προορίζουμε για μεγάλες οινογαστρονομικές στιγμές από σήμερα και για τα επόμενα 25 χρόνια της συνιστώμενης παλαίωσής της!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v