Και μια κριτική βιβλίου: Vertical

Αυτές τις μέρες λοιπόν, κάπου ανάμεσα σε ταξίδια, αεροδρόμια, αεροπλάνα, κλπ διάβασα το Vertical, τη συνέχεια του φημισμένου Sideways (Πλαγίως), που είχε γίνει επιτυχία στον κινηματογράφο το 2004. Πρέπει να σας πω ότι, ως βιβλίο, το διασκέδασα ιδιαίτερα και θα ήθελα πολύ να το δω και ως έργο όταν θα βγει στο σινεμά, κάτι άλλωστε για το οποίο σας έχω προϊδεάσει από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Το Vertical (Κάθετα) αφορά σε (άλλο) ένα ταξίδι των δύο πρωταγωνιστών του προηγούμενου βιβλίου, του Miles και του Jack, αυτή τη φορά όχι στην Καλιφόρνια, αλλά στο Όρεγκον. Στο επίκεντρο εξακολουθεί να είναι το Pinot Noir, η ποικιλία η οποία αποθεώθηκε στο πρώτο βιβλίο - ένας μάλιστα από τους βασικούς προορισμός του ταξιδιού είναι το Φεστιβάλ του Pinot Noir που γίνεται στο Όρεγκον και στο οποίο ο Miles, ως ήρωας, πλέον, των απανταχού φαν της ποικιλίας αυτής, είναι ο επίτιμος ομιλητής. Το βιβλίο έχει και αρκετές παράλληλες (υπο)πλοκές, γύρω από τη σχέση των δύο φίλων μεταξύ τους, τη σχέση του Miles με την ανάπηρη μητέρα του, την οινική κουλτούρα των Αμερικάνων σε όλες τις πτυχές της, κλπ.

Αν και διασκεδαστικό, το Vertical σε κάποιες στιγμές γίνεται και λίγο κουραστικό. Ξεκινάει με μία καθαρά Διονυσιακή προσέγγιση (με πολύ σεξ και ακόμα περισσότερο κρασί), και καταλήγει με μία αισθητά πιο υπαρξιακή, γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μοναξιά, κλπ. Ενδιαμέσως διαφημίζει απροκάλυπτα κάμποσες ετικέτες Pinot Noir από το Όρεγκον και όχι μόνο (ο συγγραφέας, Rex Pickett, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για product placement αλλά για το αποτέλεσμα της προσωπικής του έρευνας), και εκθειάζει ασταμάτητα τις αρετές του iPhone του, που κάποιες στιγμές μοιάζει να είναι προέκταση του χεριού του.

Στο βιβλίο, βέβαια, ο συγγραφέας έχει την δυνατότητα/πολυτέλεια να πλατειάσει και λίγο και να εστιάσει σε κάποια θέματα που τον απασχολούν ή που θέλει να βγάλει από μέσα του. Φαντάζομαι ότι το φιλμ θα είναι πολύ πιο άμεσο, ευθύ και εύληπτο, γι αυτό και νομίζω ότι θα αξίζει, ίσως και περισσότερο.

Το βιβλίο το αγόρασα από το Βρετανικό Amazon (θα το βρείτε εδώ) και το διάβασα στα Αγγλικά. Για όποιον μπορεί να το κάνει αυτό, το συνιστώ ανεπιφύλακτα - όχι μόνο επειδή η μετάφραση, φαντάζομαι, θα καθυστερήσει, αλλά και επειδή πιστεύω ότι ο μεταφραστής του συγκεκριμένου βιβλίου θα πρέπει οπωσδήποτε α) να έχει δει το Sideways και β) να ξέρει από κρασί, για να κάνει καλή δουλειά.

Εγώ προσωπικά δεν προσφέρομαι. Για μένα, επόμενος σταθμός θα είναι να δω το Vertical στο σινεμά, όταν βγει. Θα το κάνω με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον. Κι ας είναι (και αυτό) αφιερωμένο στο Pinot Noir...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v