Μια (Κρητική) βραδιά στο Τζουγκρί!

Αισθάνομαι λίγο άσχημα, γιατί με τα ταξίδια μου και τη γενικότερη επικαιρότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχω παραλείψει τόσο καιρό να σας μιλήσω για το πρώτο εστιατόριο με το οποίο έκανα ποδαρικό στο 2011: το Τζουγκρί, του Γιώργου Παρτσαλάκη, στο Καλαμάκι. Ίσως όμως τώρα που ανοίγει ο καιρός να έχει περισσότερο νόημα να σας πω για εκείνη την όμορφη εμπειρία...

Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι πρέπει να έχω πολύ καλό λόγο για να κατέβω στα Νότια. Το βράδυ, όμως, που επισκέφθηκα το Τζουγκρί είχα τρεις: το καλό Κρητικό φαγητό, μια καλή λίστα Κρητικών κρασιών, και - κυριως - την παρέα του Αθήναιου, αλλά και του Γιώργου Παρτσαλάκη, ο οποίος ήταν σε μεγάλη φόρμα και μου έμαθε τις πιο πονεμένες μαντινάδες που έχω ακούσει στη ζωή μου!...

Το Τζουγκρί, λοιπόν, που στην Κρητική διάλεκτο σημαίνει βράχος, είναι δημιούργημα των αδελφών Παρτσαλάκη, του Γιώργου και του Μανώλη. Δημιουργήθηκε όχι για να σερβίρει "Μεσογειακή Κουζίνα" και άλλα τέτοια τετριμμένα, αλλά για να υπηρετήσει την Κρητική φιλοξενία - και όσοι την έχουν ζήσει στην Κρήτη, ή έχουν φίλους Κρητικούς, ξέρουν ακριβώς τι εννοώ... Πρόκειται για έναν όμορφο χώρο που είναι ταυτόχρονα ζεστός και μοντέρνος, κι έτσι βγάζει ένα έντονο Κρητικό στοιχείο χωρίς τις καμιά φορά αναμενόμενες φολκλόρ πινελιές.

Η κουζίνα είναι αυστηρά Κρητική, και μάλιστα τα πιάτα φτιάχνονται με διαλεγμένες πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από τη Μεγαλόννησο. Ο Σεφ μπορεί να μην είναι Κρητικός ο ίδιος, πριν όμως αναλάβει την κουζίνα στο Τζουγκρί, έκανε μια "τουρνέ" με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στην γεννέτειρά του, και έμαθε από τις παλιές νοικοκυρές στα χωριά πως φτιάχνονται παραδοσιακά οι πιο χαρακτηριστικές συνταγές του τόπου. Α, και κάτι έξυπνο (και πρακτικό): στην κουζίνα υπάρχει ευελιξία, έτσι ώστε αν κάποιος στην παρέα (ή ένα παιδάκι, ας πούμε) δεν θέλει ή δεν μπορεί να φάει ένα παραδοσιακό Κρητικό πιάτο, να έχει την επιλογή να παραγγείλει κάτι απλό, όπως π.χ. ένα μπιφτέκι με πατάτες, μία μπριζόλα στη σχάρα ή ένα φιλέτο κοτόπουλο.

Εκείνο το βράδυ, ο Αθήναιος κι εγώ απολαύσαμε μία πραγματική πανδαισία Κρητικών γεύσεων! Από το τραπέζι μας παρέλασε μία μεγάλη ποικιλία από τοπικές λιχουδιές. Ανάμεσά τους καλιτσουνάκια με μυζήθρα ή και μυρωδικά, χοχλιοί, απάκι, ντολμαδάκια σπιτικά, ένα απίστευτο χωριάτικο λουκάνικο, και βέβαια στάκα (την οποία μπορώ να τρώω με το κουτάλι μέχρι να με σταματήσουν με τη βία!...). Και αυτά ήταν τα ορεκτικά. Γιατί και τα κυρίως ήταν αντίστοιχα λαχταριστά - αρνάκι τσιγαριαστό, πετεινός με χυλοπίττες, κατσικάκι με σταμναγκάθι, καθώς και εξαιρετικό γαμοπίλαφο. Για το τέλος, πεντανόστιμη σφακιανόπιττα με μπόλικο Κρητικό μέλι και αλλεπάλληλες τσικουδιές, που συνοδεύονταν από τις μαντινάδες που σας ανέφερα παραπάνω, αλλά και από απίστευτες ιστορίες από μοναδικές στιγμές και εμπειρίες του Γιώργου Παρτσαλάκη κατά τη διάρκεια της ως τώρα πορείας του στο θέατρο και την τηλεόραση!... Εκτός όμως από τις τσικουδιές, βρέξαμε (τι βρέξαμε, μουλιάσαμε δηλαδή) τα χειλάκια μας και με καλό Κρητικό κρασί, και συγκεκριμένα με παλαιωμένη Άνασσα (Βηλάνα & Sauvignon Blanc) της Mediterra με τα ορεκτικά, και με ερυθρό Nostos Μανουσάκη (Syrah, Mourvedre, Grenache Rouge, Roussanne) με τα κυρίως.

Όπου κι αν μένετε (Βόρεια, Νότια, Κεντρικά, κλπ), σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Τζουγκρί. Δεν σας υπόσχομαι ότι θα βρίσκετε πάντα εκεί τον Γιώργο Παρτσαλάκη για να σας κάνει την εξαιρετική παρέα που έκανε σε μας, μπορώ όμως να σας εγγυηθώ ότι θα σας περιμένει κάθε φορά ένα μεγάλο Κρητικό χαμόγελο, τίμια και αυθεντική κουζίνα της Κρήτης, καθώς και με πολύ λογικές τιμές. Και βέβαια τώρα που καλοκαιριάζει, θα απολαύσετε και το όμορφο κηπάκι-όαση στο πίσω μέρος του εστιατορίου.

|ig:all|

Όπως σας ανέφερα, το Τζουγκρί βρίσκεται στο Καλαμάκι (Θουκυδίδου 53-55 / 210-9836260). Για μία πρώτη γνωριμία, μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tzougri.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v