Μέτρον άριστον = ποιότητα ζωής. Ή μήπως όχι;...

Τελικά τι είναι αυτό που επηρεάζει την υγεία μας; Το αλκοόλ ή οι συνήθειες των ανθρώπων που το καταναλώνουν; Αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει μία έρευνα του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για την Έρευνα του Αλκοόλ, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και τα αποτελέσματά της ήρθαν στα χέρια μου τις προάλλες.

Η έρευνα εστίασε στη σχέση της μακροζωίας και της κατανάλωσης αλκοόλ, και ακολούθησε 1824 Αμερικανούς (κυρίως λευκούς, όπως διευκρινίζεται) ηλικίας 55-65 ετών για μία περίοδο 20 ετών. Μελέτησε την κατανάλωση αλκοόλ που αυτοί έκαναν, σε σχέση με τον τρόπο, τη συχνότητα και την ποσότητα, λαμβάνοντας όμως υπόψη τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους και πολλά γενικά ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Και το πόρισμά της ήταν (για άλλη μια φορά) ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται μακροζωία!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι όσοι κάνουν μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ (στη συγκεκριμένη έρευνα αυτό σημαίνει μέχρι 3 ποτά ημερησίως) παρουσιάζουν 38% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που κάνουν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (51% υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας), αλλά - και εδώ είναι το πολύ ενδιαφέρον - και από όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ (45% υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας). Παράλληλα οι ερευνητές μελέτησαν και τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, και βρήκαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι (αναμενόμενα) χαμηλότερος για τους ανθρώπους υψηλού κοινωνικο-δημογραφικού επιπέδου, τους παντρεμένους, όσους γυμνάζονται, καθώς και εκείνους που έχουν ένα συμπαγές οικογενειακό ή/και κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης δίπλα τους. Αντίστοιχα (και εξίσου αναμενόμενα) η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι μεγαλύτερος για τους παχύσαρκους, τους καπνιστές, καθώς και όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Το πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο (και εδώ σηκώνει συζήτηση το θέμα), είναι ότι συμπεραναν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο είναι εκείνη που απολαμβάνουν της υψηλότερης ποιότητας ζωής, ενώ αντιθέτως όσοι απέχουν τελείως από το αλκοόλ έχουν το χειρότερο προφίλ ποιότητας ζωής!

Γενικά η έρευνα δεν μας λέει κάτι καινούριο. Οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι στόχος τους δεν ήταν να αναδείξουν κάτι απόλυτα νέο, αλλά να τεκμηριώσουν περαιτέρω προηγούμενες έρευνες που υποστηρίζουν τα πλεονεκτήματα της μετριοπαθούς κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο συσχετισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ και του τρόπου ζωής δείχνει να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία από τα περισσότερα γνωστά ναρκωτικά. Εγώ βέβαια φοράω για λίγο το (ξεχασμένο σε κάποια γωνία) καπέλο μου του Κοινωνικού Ψυχολόγου, και διαφωνώ με την άμεση ταύτιση της μετριοπάθειας στην κατανάλωση του αλκοόλ με το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Δεν ξέρω αν αυτό αφορά καθαρά σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της Αμερικάνικης κοινωνίας (σε σχέση, ας πούμε με την Ελληνική) ή αποτελεί απλά μία στρέβλωση της ερευνητικής διαδικασίας. Ο καθένας, πάντως, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και ενδεχομένως να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

Όποιος θέλει να μελετήσει πιο προσεκτικά το έργο του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για την Έρευνα του Αλκοόλ, το οποίο υπάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bu.edu/alcohol-forum.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v