Ιδού η φετινη Ελίτ στα οινοπνευματώδη!...

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τα οινοπνευματώδη δημοσίευσε πρόσφατα το ινστιτούτο IWSR (International Wine & Spirit Research) από την οποία προκύπτουν οι ελίτ μάρκες του κλάδου για το 2010. Η έρευνα είναι παγκόσμια και στοχεύει στην ανάδειξη των κορυφαίων ετικετών οινοπνευματωδών και αποσταγμάτων (Elite Brands) κάθε χρόνο, με βάση κριτήρια όπως η σταθερή αύξηση πωλήσεων και η παρουσία σε πολλές χώρες, πέρα από τη "μητρική" αγορά κάθε μάρκας.

Φέτος η έρευνα μας δείχνει τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο συγκεκριμένο κλάδο, οι οποίες είναι βαθιές και σημαντικές. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελληνική αγορά, που μπορεί συχνά να μας φαίνεται μικρή, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στα οινοπνευματώδη, και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών λόγω της κρίσης είχαν άμεσες συνέπειες στις διεθνείς τάσεις του κλάδου. Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι η κρίση "έδιωξε" από τις κορυφαίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης γνωστές και δημοφιλείς μάρκες ποτών που ως τώρα είχαμε συνδυάσει με την καθημερινή μας κατανάλωση και διασκέδαση (π.χ. Smirnoff, Johnnie Walker, Absolut και Jack Daniel’s), αντικαθιστώντας τις με πιο ακριβές και premium μάρκες που σίγουρα δεν θεωρούνται καθημερινές ή μαζικές. Επιπλέον, έφερε ανακατατάξεις στο είδος των ποτών που είναι πλέον δημοφιλή, αλλάζοντας το τοπίο αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος νικητής της φετινής κατάταξης Elite Brands είναι η Βότκα, με 4 συμμετοχές στο Top 10, και συγκεκριμένα τις Nemiroff (1η), Finlandia (4η), Sobieski (6η) και Russian Standard (7η). Το Ουίσκυ έχει μόνο τρεις παρουσίες στον ίδιο πίνακα, τις μάρκες Jameson (5η), William Lawson’s (8η) και Buchanan’s (9η). Η κορυφαία δεκάδα συμπληρώνεται από το δημοφιλές bitter Jägermeister στην 2η θέση, καθώς και δύο ρούμια, το Havana Club στην 3η θέση και το Barceló στην 10η. Μεγάλος χαμένος της φετινής έρευνας είναι το Τζιν, που απουσιάζει τελείως από τον πίνακα, παρότι η γνωστή μάρκα Bombay Sapphire είχε σταθερή παρουσία ανάμεσα στους κορυφαίους μέχρι τώρα.

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται πολύ ενδιαφέρων (από κάθε άποψη) και τα "σκληρά" οινοπνευματώδη θα δώσουν μεγάλη μάχη επικράτησης μεταξύ τους. Για εμάς που μας αρέσουν τόσο σκέτα, όσο και σε κοκτέιλ, αυτό προμηνύει ωραίες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και για το γενικότερο ερευνητικό έργο του IWSR μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.iwsr.co.uk.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v