Κάθε ουισκόφιλος και "οικοπεδούχος"!...

Αυτή η ιδέα μου άρεσε πολύ και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας. Πρόκειται για μία καινοτομία που έχει εισάγει εδώ και καιρό το εκλεκτό malt whisky Laphroaig (προφέρεται Λεφρόιγκ), με αποδέκτες τις χιλιάδες φίλων που έχει ανά τον κόσμο.

Το "Friends of Laphroaig", λοιπόν, είναι το club των φίλων του συγκεκριμένου ουίσκυ. Για να γίνει κανείς μέλος αρκεί να αγοράσει (τουλάχιστον) μία φιάλη, καθώς η απόδειξη αγοράς είναι μέρος της διαδικασίας εγγραφής στο club. Τα μέλη του club απολαμβάνουν μία σειρά από αρκετά συνηθισμένα προνόμια, όπως συμμετοχή σε εκδηλώσεις αλλά και σε ιντερνετικές λοταρίες και δημοπρασίες, τακτικό newsletter με νέα και ανακοινώσεις, αγορά προϊόντων σε ειδικές τιμές, συμμετοχή σε ηλεκτρονικά forum για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, και πάει λέγοντας. Υπάρχει όμως και κάτι που σίγουρα δεν είναι τόσο συνηθισμένο: κάθε μέλος γίνεται αυτομάτως ισόβιος ιδιοκτήτης ενός μικρού τεμαχίου γης (επιφάνειας ενός τετραγωνικού ποδιού, όπου ένα πόδι ισούται με 30 εκατοστά) από την ιδιοκτησία του αποστακτηρίου του Laphroaig στο νησί Islay. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να βλέπει το συγκεκριμένο "οικοπεδάκι" του από ειδική κάμερα στην ιστοσελίδα των φίλων του Laphroaig, και βέβαια έχει δικαίωμα να την επισκεφτεί ανά πάσα στιγμή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε κάθε του επίσκεψη στο αποστακτήριο δικαιούται να εισπράξει το "ενοίκιό" του: μία μεζούρα (dram) από το καλύτερο Laphroaig!

Τώρα μπορεί κάποιος να μου πει "σιγά, τι είναι 30 τετραγωνικά εκατοστά γης και μία μεζούρα ουίσκυ για ενοίκιο;" Κι εγώ θα του απαντήσω ότι είναι μία πολύ έξυπνη συμβολική κίνηση και μια εξαιρετικά δημιουργική ιδέα για τη δημιουργία μίας φανατικής κοινότητας φίλων, την οποία αξίζει κανείς (γιατί όχι κι από τον χώρο του κρασιού;) να σκεφτεί αν και πως μπορεί να αξιοποιήσει.

Όπως λένε μάλιστα οι υπεύθυνοι του club, κάποτε τα μέλη ήταν λίγα κι έτσι απαντούσαν κάθε γράμμα ιδιοχείρως και το έστελναν με το ταχυδρομείο. Σήμερα οι Friends of Laphroaig έχουν ξεπεράσει τις 400,000 και βρίσκονται στην κυριολεξία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με τις έξυπνες ιδέες των ανθρώπων του Laphroaig, το αποστακτήριο είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των whisky-tourists σε ολόκληρη τη Σκωτία!

Το Laphroaig είναι χαρακτηριστικό (και ιδιαίτερα δημοφιλές) για την χαρακτηριστική γλυκιά καπνίλα που του χαρίζει η τίρφη του εδάφους, αλλά και για την αίσθηση του ιωδίου που παίρνει από τη θάλασσα που περιβάλλει το Islay. Για να γίνει κανείς μέλος του club των Friends of Laphroaig, θα πρέπει να αγοράσει μία φιάλη του, και να σημειώσει το barcode που αναγράφεται στο πίσω μέρος της φιάλης, αλλά και πάνω στο τσίγκινο κυλινδρικό κουτί της. Η εισαγωγή του μοναδικού αυτού κωδικού στην ιστοσελίδα των Friends of Laphroaig είναι το πρώτο βήμα για την εγγραφή στο club και την απόκτηση των προνομίων που αυτή συνεπάγεται.

Το Laphroaig πωλείται σε καλές κάβες και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Η λιανική του τιμή ξεκινάει (για το 10άρι) από τα €43.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v