Το "Σκατς" δεν είναι παίξε-γέλασε...

Πολλές φορές λοιπόν οι αριθμοί εκφράζουν καλύτερα και με μεγαλύτερη πειθώ κάποια πράγματα, ακόμα κι από τις λέξεις. Τι εννοώ; Διαβάζω τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η ένωση των παραγωγών Σκωτσέζικου Ουίσκυ (Scotch Whisky Association) και εντυπωσιάζομαι από τα μεγέθη που αναφέρει, αλλά και από την πολύ έξυπνη προσέγγιση που ακολούθησαν.

Η έρευνα συγκεκριμένα λέει ότι ο ευρύτερος κλάδος του Ουίσκυ συνεισφέρει ετησίως 4 δισεκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία της Σκωτίας! Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, ο κλάδος δαπανά κάθε χρόνο περισσότερο από 1.1 δισ. στερλίνες σε ντόπιες πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων και άνω των 200 εκατομμυρίων σε δημητριακά που παράγονται τοπικά. Με όλες αυτές τις δραστηριότητες, το ουίσκυ στηρίζει 35.000 θέσεις εργασίας στην Σκωτία, οι οποίες είναι επιπλέον των 10.300 θέσεων απασχόλησης εντός του ίδιου του κλάδου!

Τέλος, η έρευνα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το εργατικό δυναμικό του κλάδου του Ουίσκυ συνεισφέρει 12 φορές περισσότερο στην τοπική οικονομία από το αντίστοιχο στον κλάδο του τουρισμού, ενώ σε επίπεδο θέσεων εργασίας το Ουίσκυ έχει μεγαλύτερη σημασία για την τοπική οικονομία από κολοσσούς, όπως η ακόμα και η αμυντική της βιομηχανία!

Βέβαια δεν είναι τυχαίο το "timing" της δημοσίευσης της έρευνας αυτής, καθώς απευθύνεται άμεσα στην νέα Βρετανική κυβέρνηση, με στόχο να την πιέσει να αναμορφώσει το άδικο καθεστώς ειδικών φόρων που υφίσταται το Ουίσκυ, και το οποίο κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην ανταγωνιστικότητά του διεθνώς. Και έχω την εντύπωση ότι θα πετύχουν αρκετά με την έξυπνη αυτή προσέγγιση - όταν έχεις τον τρόπο να μετρήσεις και να δείξεις τη δύναμή σου, τότε μπορείς να κάνεις τον άλλον να σε ακούσει και να συμμορφωθεί με τα δίκαια αιτήματά σου...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v