Γνωρίζοντας μία πολύ ιδιαίτερη βότκα...

Η φιλοξενία των ανθρώπων της CEDC στην Πολωνία ήταν άψογη. Η δε προσέγγισή τους ήταν άκρως επαγγελματική, κι έτσι κατάφεραν με έναν πολύ διασκεδαστικό αλλά και επιμορφωτικό τρόπο να μας χαρίσουν μία ξεχωριστή εμπειρία, με επίκεντρο την μοναδική βότκα Zubrowka.

Η Zubrowka είναι μία premium, όσο και ιδιαίτερη βότκα, που ξεχωρίζει γιατί περιέχει εκχύλισμα bison grass, το οποίο εμείς θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε - χάριν συντομίας - "βισωνόχορτο". Η Zubrowka παράγεται στο αποστακτήριο Polmos, που βρίσκεται στην πόλη Bialystok. Εμείς ταξιδέψαμε ως το Bialystok (2.5 ώρες με τρένο από τη Βαρσοβία) και εντυπωσιαστήκαμε πραγματικά από την μεγάλη κλίμακα, αλλά και την εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία που είδαμε στο αποστακτήριο. Βεβαίως ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται για ένα απλό αποστακτήριο, αλλά για μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες μονάδες απόσταξης στον κόσμο. Έχει τη δυνατότητα να αποστάζει 90.000 φιάλες την ημέρα, ενώ μόνο η εμφιαλωτική της μονάδα έχει την δυνατότητα να εμφιαλώσει 7.000 φιάλες την ώρα. Στην ίδια μονάδα του Polmos αποστάζονται και εμφιαλώνονται, εκτός από την Zubrowka, και οι άλλες βότκες του γκρουπ, όπως η εντυπωσιακά καθαρή Graduate, που παράγεται από σίκαλη, και η μαλακιά και γλυκόπιοτη Palace, που παράγεται από πατάτα.

Η δική μας επίσκεψη, βεβαίως, εστίασε στην Zubrowka, την οποία και γνωρίσαμε από κοντά σε όλα της τα στάδια: από την απόσταξη ως την εκχύλιση του Βισωνόχορτου και την εμφιάλωση. Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να εμφιαλώσουμε ο καθένας τη δική του φιάλη, προσθέτοντας όχι ένα φύλλο από το διακοσμητικό Βισωνόχορτο που πιστοποιεί την αυθεντικότητα της συγκεκριμένης βότκας, αλλά όσα θέλαμε εμείς (θεωρητικά υπάρχουν Γιαπωνέζοι συλλέκτες που θα έδιναν πολλά λεφτά για μία τέτοια φιάλη που είναι "παράταιρη" σε σχέση με τις υπόλοιπες του εμπορίου). Πρέπει να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα από το βάθος της απόσταξης της Zubrowka, που έχει ως στόχο (τον οποίον επιτυγχάνει) την απόλυτη καθαρότητα όχι μόνο σε άρωμα και γεύση, αλλά και σε σχέση με τις ατέλειες που προκύπτουν από την απόσταξη, και τις οποίες καταλαβαίνουμε συνήθως το... άλλο πρωί.

|ig:1-7|

Όπως σας είπα βέβαια, κεντρικό στοιχείο στην Zubrowka είναι το Βισωνόχορτο, το οποίο οι οικοδεσπότες μας επίσης ήθελαν να μας δείξουν από κοντά. Για το λόγο αυτό μας πήγαν μέχρι το δάσος της Bialowieza, στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία. Εκεί ζουν οι τελευταίοι βίσωνες της περιοχής, σε ένα πανέμορφο δάσος που έχει παραμείνει παρθένο από την προϊστορική εποχή - κάτι που γίνεται αντιληπτό όταν δει κανείς με τι σεβασμό αλλά και αυστηρότητα προστατεύεται από τις Πολωνικές αρχές εδώ και αιώνες.

Το Βισωνόχορτο, λοιπόν, είναι η αγαπημένη - αλλά όχι η μοναδική - τροφή των βισώνων. Δεν καλλιεργείται, αλλά απαντάται άγριο ανάμεσα σε χίλια-δυο άλλα χορτάρια και αγριάδες, και μαζεύεται από έμπειρους χωρικούς με το χέρι. Οι τοποθεσίες στις οποίες φυτρώνει είναι δύσβατες και μυστικές από τον πολύ κόσμο, ενώ ο "τρύγος" του γίνεται φύλλο-φύλλο, μία φορά το χρόνο, τον Ιούνιο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για την "τρούφα" της περιοχής καθώς, πέρα από τις υπόλοιπες ομοιότητες με το πολύτιμο μανιτάρι, το Βισωνόχορτο κοστίζει γύρω στα €400 το κιλό.

|ig:8-13|

Το Βισωνόχορτο εκχυλίζεται μέσα σε καθαρό οινόπνευμα για κάποιες ώρες, και στη συνέχεια αναμιγνύεται με τη βότκα, με την οποία παραμένει σχεδόν 2 εβδομάδες πριν εμφιαλωθεί. Στην Zubrowka, η οποία είναι η μοναδική βότκα με Βισωνόχορτο στον κόσμο, χαρίζει ένα αμυδρά υπόλευκο χρώμα, καθώς και πολύ διακριτικά αρώματα από πράσινο τσάι, άγουρο αμύγδαλο και χορτάρι. Όπως προανέφερα, ο μεγάλος όγκος του Βισωνόχορτου χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χαρακτηριστικού εκχυλίσματος που θα αρωματίσει την εκλεκτή αυτή βότκα, ωστόσο τα πιο καλοσχηματισμένα φύλλα του χόρτου εισάγονται (από ένα) σε κάθε φιάλη Zubrowka ως διακοσμητικά, αφού όμως υποστούν ειδική επεξεργασία ώστε να μην έχουν καμία γεύση και άρωμα, για να μην δημιουργήσουν την παραμικρή ανισορροπία στην βότκα που είναι ήδη έτοιμη όταν εμφιαλώνεται.

Η Zubrowka πίνεται σκέτη, ελαφρά δροσερή αλλά όχι παγωμένη, ενώ μπορεί να αποτελέσει και εξαιρετική βάση για πολύ ευχάριστα κοκτέιλ.Τώρα που την έμαθα και την αγάπησα τόσο, νομίζω ότι θα γίνει από τα αγαπημένα μου οινοπνευματώδη (τουλάχιστον) του καλοκαιριού. Και αν - Θεός φυλάξοι - μου τελειώσουν οι προμήθειες που έφερα μαζί μου από την Πολωνία, δεν θα προβληματιστώ, καθώς κυκλοφορεί ευρέως στην Ελληνική αγορά έτσι κι αλλιώς!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v