Ένα Malbec... όπως Αργεντινή!

Σήμερα το πρωί λοιπόν, λίγο πριν πάω στο γραφείο, πετάχτηκα να δοκιμάσω ένα φρέσκο και αρωματικό Malbec στο οινοποιείο που το καλλιεργεί και το οινοποιεί.

Καλά, τι βάλατε με το νου σας; Είπαμε, η τεχνολογία στις συγκοινωνίες εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, και πάλι όμως θα μου ήταν κομματάκι δύσκολο να πεταχτώ μέχρι την Αργεντινή, και να είμαι στην ώρα μου για πρωινό meeting στο γραφείο, στο Μαρούσι! Γι αυτό και πήγα κάπου πολύ πιο κοντά, και συγκεκριμένα στη Σταμάτα.

Βλέπετε εδώ και τρία χρόνια, το Οινοποιείο Χαρλαύτη έχει ξεκινήσει πρωτοποριακές πειραματικές οινοποιήσεις στο Κτήμα που διαθέτει στον Αχλαδιά της Νεμέας. Συγκεκριμένα, έχει φυτέψει την ποικιλία-σημαία της Αργεντινής, το Malbec, καθώς και μία σχεδόν ξεχασμένη ερυθρή ποικιλία από την Κεντρική Ελλάδα, την Λημνιώνα. Και αξίζει να σας πω ότι ο Διογένης Χαρλαύτης έχει δώσει (και συνεχίζει να δίνει) μεγάλο αγώνα ώστε, όχι μόνο να επιτραπεί η καλλιέργεια και οινοποίηση των συγκεκριμένων ποικιλιών στην Κορινθία, αλλά και να εξορθολογιστεί γενικότερα η διαδικασία εισαγωγής νέων (ελληνικών και ξένων) ποικιλιών στο σύστημα μέσω πειραματικών οινοποιήσεων.

Τα κρασιά που δοκίμασα σήμερα δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμα, με την εμπορική έννοια. Πρόκειται για οινοποιήσεις σταφυλιών εσοδείας 2009, οι οποίες μόλις έχουν ολοκληρώσει τη μηλογαλακτική τους ζύμωση και βρίσκονται σε δρύινο βαρέλι για κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα. Επιπλέον, πρόκειται για κρασιά από σταφύλι ιδιαίτερα νεαρών κλημάτων (μόλις 3 ετών) και προερχόμενα από μία εσοδεία ιδιαίτερα βροχερή και γενικά προβληματική.

Ωστόσο και τα δύο κρασιά επιδεικνύουν πολύ αξιόλογη ισορροπία (τηρουμένων των αναλογιών), έχουν αρωματικό βάθος, πολύ καλή φαινολική δομή, και μεγάλη διάρκεια. Και δεν μπορώ να μην θαυμάσω την πρωτοβουλία του Κτήματος Χαρλαύτη, που, κτίζοντας πάνω στην μακρόχρονή του παράδοση, δεν σταματά να πειραματίζεται και να πρωτοπορεί.

Και χαίρομαι ακόμα περισσότερο για το γεγονός ότι την προσεχή Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, όλοι εμείς οι φίλοι της Απόλαυσης του Κρασιού, με λίγα λόγια οι μαθητές και οι απόφοιτοι του ομώνυμου Σεμιναρίου μου μαζί με τους φίλους και τους συντρόφους τους, θα έχουμε τη χαρά να δοκιμάσουμε τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά πειραματικά κρασιά, όπως και αρκετά άλλα γνωστά κρασιά του Κτήματος Χαρλαύτη, σε ένα αποχαιρετιστήριο για το 2009 δείπνο με συν-οικοδεσπότη τον Διογένη Χαρλαύτη και τους συνεργάτες του. Θα ακολουθήσει το απαραίτητο φωτορεπορτάζ για όσους θέλουν να πάρουν μία γεύση από τον ευχάριστο αυτό τρόπο με τον οποίο θα κλείσουμε αυτήν την πραγματικά εξαιρετική οινική μας χρονιά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v