Οινικές προβλέψεις για τα επόμενα 5 χρόνια!...

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που περιλαμβάνει προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού και ποτών για τα επόμενα χρόνια έπεσε σήμερα στα χέρια μου. Πρόκειται για τις προβλέψεις του IWSR, του Παγκόσμιου Αρχείου Οίνου και Ποτών, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα η ανάκαμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση θα είναι πολύ αργή για την παγκόσμια αγορά οίνου και ποτών, και η βελτίωση θα έρθει κυρίως από τις νέες, αναδυόμενες αγορές.

Στα οινοπνευματώδη η αγορά θα μεγαλώσει κατά μόλις 0.4% την επόμενη πενταετία. Η αγορά με τη μεγαλύτερη αναμενόμενη ανάπτυξη θα είναι η Ινδία, ενώ το μπράντυ θα ξεπεράσει το ρούμι για να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των οινοπνευματωδών μετά το ουίσκυ.

Στα white spirits δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, οπότε ο κλάδος θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται κατά 1.6% την επόμενη, όπως και την προηγούμενη, πενταετία. Στην κατηγορία αυτή το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο οινοπνευματώδες είναι η βότκα, η οποία δείχνει να έχει πολύ μεγάλο "ρεύμα" τα τελευταία χρόνια, ενώ προσελκύει και μεγάλες επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ο κλάδος του κρασιού αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0.6% την επόμενη πενταετία, παρουσιάζοντας έτσι μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1.4% σε σχέση με την πενταετία που πέρασε. Η Ευρώπη έχει εναποθέσει ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων της για ανάκαμψη στη Γαλλία, η οποία αφενός δείχνει να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τις άλλες χώρες από την κρίση, ενώ παρουσιάζει και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Πολλά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και στην Ισπανία, η οποία αυτή τη στιγμή παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρασιού στην Ευρώπη. Η μεγάλη δύναμη ανάπτυξης, πάντως, στον παγκόσμιο κλάδο του κρασιού αναμένεται να είναι η Κίνα, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής, στις οποίες αναμένονται "εκρηκτικά" ποσοστά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Οι παραπάνω προβλέψεις βασίζονται σε μεγάλη έρευνα του IWSR σε 54 χώρες.Θα προσπαθήσω να βρω συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελληνική αγορά και θα επανέλθω. Στο μεταξύ όμως, για να βοηθήσουμε την κατάσταση όσο και όπως μπορούμε, έχουμε υποχρέωση να πίνουμε περισσότερο κρασί και να κάνουμε περισσότερα παιδιά - αν και, τις περισσότερες φορές, αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v