Διανοούμενοι εν αμαρτίαις

Οι υποψήφιοι της αριστεράς φλερτάρουν με τη δημοφιλία στα κανάλια και δηλώνουν... διανοούμενοι και συνομήλικοι της κ. Τρέμη.    
Διανοούμενοι εν αμαρτίαις
γράφει ο Χριστόδουλος Δ. Γλύστρας

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, μεταξύ του πλήθους των υποψηφίων εκτίθεται, κατά δήλωση του της Δευτέρας 13ης Σεπτεμβρίου 2010 και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των αρίστων επιστημόνων που συνηθίσαμε να βλέπουμε στην τηλεόραση κάθε φορά που το αδηφάγον κράτος επιχειρούσε να καταβροχθίσει το δίκιο του εργάτη. Με υπομονή, ενάργεια και προ πάντων με νομικά επιχειρήματα, ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου απαντούσε διεξοδικά στα καυτά– και λίγο αβανταδόρικα – ερωτήματα του αυτεπάγγελτου, πλην καταξιωμένου προστάτη του κοσμάκη, Γιώργου Αυτιά.

Η τακτική παρουσία του τον έκανε «αναγνωρίσιμο», άρα κατάλληλο για υποψήφιο που συνδυάζει τα ζητούμενα από τα κόμματα και έτσι ο πρόεδρος (του λοιπού ,πλην διαφωνούντων) Συνασπισμού, τον πρότεινε, προ μηνός περίπου, για το αξίωμα του περιφερειάρχη Αττικής. Ο κ. Μητρόπουλος τότε, κληθείς από τα ΜΜΕ, αρνήθηκε την προσφορά, λέγοντας «Εγώ είμαι ένας διανοούμενος που δεν έχω σχέση με αυτά. Γιατί ούτε εγώ, ούτε ο πατέρας μου, ούτε ο παππούλης μου διαχειριστήκαμε ποτέ κοινά χρήματα, από τέτοια αξιώματα». Δεν αρνήθηκε μάλιστα ότι πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εξελέγη, τόσο πρόσφατα όσο και παλαιότερα, ως μέλος εξέχοντος οργάνου και μάλιστα, με πολύ καλή σειρά.

Η αλλαγή αυτή της στάσης του δεν επέπεσε επί των κεφαλών μας ως κεραυνός εν αιθρία και κανείς δεν δικαιούται δια να ομιλεί λέγων ότι έπεσε από τα σύννεφα. Διότι ο κ. Μητρόπουλος ευθύς ως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα επαναλήφθηκε, επίσημα αυτή την φορά, ένοιωσε υποχρεωμένος να εξηγηθεί. Προφανώς τη αιτήσει του καταλλήλως διοχετευμένη, κλήθηκε στο δελτίο του Mega την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ. Πριν όμως διεκτραγωδήσωμεν την τερπνή για το κοινό και αμφισβητήσιμα επωφελή για τον ίδιο παρέμβαση του, σκόπιμο είναι να συμφωνήσουμε ορισμένα απλά πράγματα.

Αξίωμα πρώτον: Είναι γλυκό το πιοτό της αμαρτίας / ποιος ειν’ αυτός που δε λαχτάρησε να πιεί. Όπως μάλιστα συνοδά διευκρινίζει μελωδικά η …αξιωματούχος Ρίτα(ρα) Σακελαρίου, ως αμαρτία ορίζεται «η γλύκα της κλεμμένης ευτυχίας» την οποία, «λίγο – πολύ όλοι την έχουμε γευτεί».

Διάφορος είναι η γνώμη του πολύ-λεξικό-γραφούντος καθηγητή της φιλοσοφικής άμα και ανορθωτή της (παραπαίουσας) Ελληνικής Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη, όστις θεωρεί ότι η ομηρική σημασία της λέξης είναι «αποτυχία, αστοχία, σφάλμα» καθώς προέρχεται από το ρήμα αμαρτάνω το οποίο στην Ιλιάδα, στην φράση «…εκών δ’ αμάρτανε», σημαίνει «και επίτηδες αστόχησε». Την ίδια έννοια αποδίδουν στη λέξη ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης (αμαρτία γνώμης = εσφαλμένος υπολογισμός) αλλά, όπως παραδέχεται ο Γ. Μπαμπινιώτης ήδη ο Πλάτωνας χρησιμοποιεί τον όρο «αμαρτάνων» για να δηλώσει «ο διαπράττων ηθικό σφάλμα, ο παραβιάζων θεϊκή ή θρησκευτική αρχή», για να φτάσουμε στην χριστιανική εκδοχή, η οποία μετά την μετάφραση της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης από τους Αλεξανδρινούς, ταυτίζεται με την παράβαση του θεϊκού νόμου του οποίου η πρώτη κωδικοποίηση είναι οι δέκα εντολές.

Αυτού ακριβώς του είδους την αμαρτία, την παράβαση του «Ου μοιχεύσεις», περιγράφει η εκλιπούσα Ριτάρα στο «Ιστορία μου-αμαρτία μου» στο άκουσμα του οποίου ο βράχος του τρίτου σοσιαλιστικού δρόμου (+) Ανδρέας και η μετέπειτα αποκληθείσα Παρέα του Χέρφιλδ - ακόμα και τώρα - «ες όρχησιν ανίστασθαι», δηλαδή – θα - σηκώνονται για χορό.

Αξίωμα δεύτερον: Το πολύ το λείχειν (λείχω= γλείφω) το βαριέται κι ο Πρετεντέρης, άσε που ο Αυτιάς δεν έχει μεταδοτικότητα.

Το δελτίο του Μεγκάλου καναλιού βρίσκεται εν εξελίξει, όπως μας έμαθε να λέμε ο πρώτος παρουσιαστής του, Ν. Χατζηνικολάου. Η κεντρική παρουσιάστρια Ολγα Τρέμη κυριαρχεί σε ολόκληρη την οθόνη φορώντας ένα στιλπνό μεταξωτό (τουρκιστί ατλάζι) στο χρώμα της ερήμου σακάκι, που κολακεύει το ελεγχόμενα μαυρισμένο δέρμα της, πάνω στο οποίο αναπαύονται οι άναρχα σκορπισμένοι από χρυσό 21 καρατίων σταυροί- στερεωμένοι μαστορικά από ένα σύμπλεγμα λεπτών καδενών- του φυλακτού της, που τα τελευταία χρόνια καθημερινώς ξορκίζει κάθε βάσκανο μάτι επιβουλευόμενο το νεανικά σμιλεμένο πρόσωπο, προϊόν μιας επιτυχημένης πλαστικής επέμβασης.

Σκύβει εμπιστευτικά και με κοντράλτο καθησυχαστικό τόνο, μας εισάγει στο επόμενο θέμα.

Κανείς δεν πολυπροσέχει τι ακριβώς λέει, καθώς τα καρφωμένα απάνω μας μάτια της, μας αποσυντονίζουν αλλά, με το «καλησπέρα σας κ. Μητρόπουλε» το πρόσωπο απομακρύνεται και ένας εξηνταπεντάρης κύριος με τροφαντά μαγουλάκια, πυκνά μαύρα ακόμα φρύδια, αλλά ελαφρώς γκριζαρισμένα μαλλιά και στοχαστικά μάτια ζουμάρει στην οθόνη μας για να καταλάβει στο σωστό του μέγεθος το κάτω μεσαίο παράθυρο, μεταξύ της Μ. Σπυράτου και ενός άλλου συνεργάτη του καναλιού που έχει το όνομα και την ευφυΐα του βοηθού της γιαγιάς Ντακ, στο οικογενειακό κτήμα.

Στην πάνω σειρά, η Ολγα Τρέμη κυριαρχεί στη μέση, δεξιά της ο Γιάννης Πρετεντέρης και αριστερά ο Μανώλης Καψής.

«Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση κ .Τρέμη, ευχαριστώ και τον γενικό διευθυντή του καναλιού τον κ. Παναγιωτόπουλο, ευχαριστώ τον κ. Πρετεντέρη ευχαριστώ τον κ. Καψη γιατί και άλλες φορές είχα την τιμή να είμαι καλεσμένος στο δελτίο σας», λέει ο κ. Μητρόπουλος με φωνή ευγενέστατη που μετά βίας κρύβει την προσπάθεια να γίνει αρεστή τόσο στους συνομιλητές του, όσο και στο φιλοθεάμων κοινό. Το γιατί φαίνεται αμέσως:

- Ο Συνασπισμός σας υπέδειξε για υποψήφιο περιφερειάρχη. Σας είχε γίνει και νωρίτερα βολιδοσκόπηση και φάνηκε ότι δεν σας ενδιαφέρει, του λέει η κ. Τρέμη.
- Τρεις Πασοκογενείς συλλογικότητες πρόκειται να συνεδριάσουν την Δευτέρα και φαίνεται ότι θα με προτείνουν, κατά πάσα πιθανότητα θα μου κάνουν αυτή την τιμή.
- Μα εδώ υπάρχει πρόταση του κ. Τσίπρα, λέει ο κ. Πρετεντέρης
- Οι συλλογικότητες αυτές θα αποφασίσουν την Δευτέρα εν τω μεταξύ έπεσε πάνω στο τραπέζι και η πρόταση του Συνασπισμού…
- Μα εσείς δεν είστε ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ έχει υποψήφιο που μόλις ανακοινώθηκε, τον κ. Σγουρό. Θα παραιτηθείτε;(Τρέμη)
- Δεν πρόκειται να κάνω τίποτα, δεν θα παραιτηθώ, με έχουν τιμήσει στο ΠΑΣΟΚ, δυο φορές με επέλεξαν.
- Αλλά και ο Συνασπισμός φαίνεται να έχει κι άλλον υποψήφιο. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος
- Τέσσερεις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την υποψηφιότητα του Κ. Αλαβάνου. Ο κ. Αλαβάνος θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Νάντιας Βαλαβάνη. Ο κ. Τσίπρας διαφώνησε στην κεντρική επιτροπή του Συνασπισμού Η επιλογή του ήταν να στήριξη Αλέξη Μητρόπουλο. Εγώ πριν μήνες πρότεινα στην αξιότιμη ηγεσία του Συνασπισμού την κ. Λ. Κανέλη, τον κ. Παφίλη, την κ. Σακοράφα που είναι παλικάρι και διέσωσε το ΠΑΣΟΚ. Ύστερα πρότεινα τον αξιολογότερο όλων, τον κ. Γλέζο.
- Μα, κ. Μητρόπουλε τι μας λέτε, ο κ. Τσίπρας υπέδειξε εσάς…

- κ. Τρέμη ξέρετε πόσο ευθύς είμαι. Με γνωρίζετε από το πανεπιστήμιο, όταν είμαστε συμφοιτητές…

Εδώ οκ. Μητρόπουλος καταλαβαίνει ότι χτύπησε ξέρα και τα πρώτα νερά ήδη άρχισαν να κατακλύζουν το σκαρί. Επιχειρεί να διασκεδάσει ταχέως την κατάσταση πριν καταλάβει κάνεις τη γκάφα του «παρόλο που φαίνεστε», πάλι κοτσάνα θα πω σκέπτεται και επαυξάνει με σιγουριά «ίσως και να είστε, δέκα χρόνια νεότερη»…

Η κάμερα που έως τότε έδειχνε έξι παράθυρα, σβήνει τα τρία κάτω. Ακούγεται ένα γελάκι και εμφανίζεται ο κ. Πρετεντέρης που αφήνεται σε ένα κρεσέντο ηχηρού, τενόρου, γέλιου «ΧΙ, χι, χι ! Χι, χι, χι! Χι, χι, χι» κατακόκκινος, με μάτια που δακρύζουν.

Η κ. Τρέμη δεν κινεί κανένα μυ του αψεγάδιαστου προσώπου της. Τα μάτια της ατενίζουν σταθερά κάποιο σημείο πάνω από τον δεξί μου ώμο. Ωστόσο στο λαιμό της σαν να ανεβοκατεβαίνει μια μπάλα λαπαδιασμένο ρύζι (από αυτές που κρατούσαν σφιχτά στη χούφτα τους οι πεινασμένοι Κινέζοι, όταν ακλουθούσαν τον Μεγάλο Τιμονιέρη) που κάποιος την ανάγκασε να καταπιεί με το ζόρι.

Στην άλλη άκρη, ο Μανώλης Καψής ρίχνει κάτω και πλάγια αριστερά το κεφάλι του, έτσι που κάνεις να μη βλέπει τα μάτια του και δαγκώνει το κάτω χείλος του με ανεξήγητο πείσμα.

Εμείς στο σπίτι, δεν ακούσαμε τον κ. Μητρόπουλο να συνεχίζει ότι θα ηγηθεί ενός ανεξάρτητου σχήματος αν δεν κατέβει ο κ. Δημαράς που είναι αξιότερος αυτού του ιδίου- Τόσο πολύ γελούσαμε με την «αστοχία» του …διανοούμενου. Μια φίλη μας που πήρε τηλέφωνο μου είπε ότι η κ. Τρέμη είναι 59 ετών και πως, ναι, ήταν συμφοιτήτριά τους.

Πάντως εγώ δύο ανθρώπους γνώρισα που με μια μόνον λέξη τους κατάφεραν να διαπράξουν ύβρι: Τον κ. Μητρόπουλο, που ονόμασε τον εαυτό του «διανοούμενο» και τον κ. Ν. Δήμου που υπέγραψε ένα κείμενό του προσθέτοντας το «φιλόσοφος» δίπλα στο όνομά του.

Και η ύβρις αμαρτία είναι, όπως η κολακεία και η μοιχεία της Ριτάρας.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v