Τα νεύρα μου, τα χάπια μου, κι ένα ευρώ

Δύο πράγματα χρειάζεται μια χώρα να τρέχουν σωστά για να είναι ζωντανή, η παιδεία κι η υγεία. Την παιδεία την ξεπάτωσαν μεγαλοπρεπώς πέρυσι. Τι έχει σειρά φέτος;
Τα νεύρα μου, τα χάπια μου, κι ένα ευρώ
γράφει ο Θοδωρής Διάκος

Το ξέραμε κι αυτό από πέρσι. Και δεν εννοώ πέρσι όπως εκείνα τα ηλίθια πρωτοχρονιάτικα αστεία, χαχαχα από πέρσι έχω να κάνω μπάνιο χαχαχα, εννοώ από πέρσι πέρσι. Με κάθε συνταγή, θα πληρώνουμε χαράτσι ένα ευρώ για να στηρίξουμε τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό και τα εικοσιπέντε ευρώ για είσοδο στα νοσοκομεία. Καλή χρονιά, παρεμπιπτόντως.

Ότι είναι ακόμα ένα αισχρό νέο μέτρο που μας ξεζουμίζει δε χρειάζεται να το πω. Εκτός κι αν είσαι από αυτούς που λένε ‘τι ψυχή έχει ένα ευρώ’. Καταρχάς παίρνεις δέκα τσίχλες. Ή ένα κρουασάν. Ή, ξέρεις, αν είσαι άστεγος, με ένα ευρώ βγάζεις μια ολόκληρη μέρα. Δεν βρίσκεται στο ένα ευρώ το θέμα, στην ξεφτίλα βρίσκεται. Δύο πράγματα χρειάζεται μια χώρα να τρέχουν σωστά για να είναι ζωντανή, η παιδεία κι η υγεία. Την παιδεία την ξεπάτωσαν μεγαλοπρεπώς πέρσι με συγχωνεύσεις και χαμένα εξάμηνα και εξεταστικές μες στον δεκαπενταύγουστο, διάβαζαν τα καημένα πολιτική δικονομία στο πανηγύρι της Παναγιάς. Στην υγεία πήγαινε αργά και ύπουλα το πράγμα. Όλο ανακοίνωναν τις αλλαγές, τελικά δεν τις εφάρμοζαν. Τι να κάνει κι ο κόσμος, που του φώναζαν κάθε μέρα ‘λύκος, λύκος’;

Και το ακόμα πιο γελοίο της υπόθεσης είναι πως δεν φαίνεται και οι ίδιοι να ξέρουν τι έχουν περάσει. Διάλογος από σημερινή πρωινή εκπομπή:
Υπουργός ΝΔ: Κοιτάξτε, δεν είναι τόσο τραγικό το ζήτημα, οι χρόνια πάσχοντες εκτελούν τριμηνιαίες συνταγές, άρα δεν χρειάζεται να βρίσκονται και κάθε μήνα στα φαρμακεία!
Κων. Λουράντος: Καλέ τι λέτε, οι τριμηνιαίες συνταγές είναι τρεις διαφορετικές!
 
Οκέι, ίσως να το παρέφρασα λιγάκι, δεν τον είπε καλέ. Αλλά θα μπορούσε, είναι αποδεκτός τρόπος να μιλάς σε άνθρωπο με τέτοια άγνοια. Γιαγιά στο σπίτι δεν έχει αυτός; Παράνομα από την Σερβία τα εισάγει τα φάρμακά του;

Τηλεφωνική παρέμβαση Άδωνη: *φωνή σοπράνο on* Οι χρόνια πάσχοντες θα εξαιρούνται, ο νόμος είναι καλός, σταματήστε να κοροϊδεύετε την φωνή μου, είμαι Υπουργός που να πάρει!

Είναι πρόστιμο, αν το καλοσκεφτείς. Αρρώστησες μωρή; Σα δε ντρέπεσαι. Πρόστιμο αρρώστιας, δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα άρα το καλό που σου θέλω να μείνεις υγιής.

Περισσότερες ατάκες Υπουργού Υγείας: ‘Αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει, δεν θα τον πηγαίνουμε και φυλακή, μην ανησυχείτε’. Πόσο φιλεύσπλαχνος, πόσο μποέμ.

Εμένα μου φαίνεται πως απλά πορευόμαστε με ένα Plan B, το οποίο δεν είναι καν plan, απλά σκεφτόμαστε πράγματα καθ' οδόν. Η Βουλή είναι σαν ένα δωμάτιο με κακούς σεναριογράφους που πετάνε ιδέες και συνεχίζουν με τις πιο ηλίθιες. Γιατί μη μου πεις ότι αυτό με τους χρόνια πάσχοντες σε καθησυχάζει. Από αυτούς έχουν να φάνε τα χοντρά λεφτά. Η μάνα μου έχει διαβήτη και υπέρταση. Τα φάρμακα που παίρνει κυριολεκτικά δεν χωράνε σε μια συνταγή. Και έστω ότι ισχύει αυτό, ότι εξαιρούνται. Εξακολουθώ να ρωτάω αν υπάρχει έστω κι ένας λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι σωστό να τρώμε χαράτσι για τα φάρμακα. Μετά τι; Χαράτσι αναπνοής; Αυνανισμού; Φόρος για το πόσα πλυντήρια βάζει η νοικοκυρά την εβδομάδα; Α ναι, αυτό το δίνουμε ήδη. Εισφορά αλληλεγγύης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v