Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Το Μουντιάλ και τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

 Το Μουντιάλ και τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Προσπαθούσα να σκεφτώ πως λειτουργούν για τον κόσμο αυτές οι μεγάλες διεθνείς γιορτές του αθλητισμού, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Μουντιάλ. Το θέαμα και η κατασκευή ηρώων είναι που κάνουν τέτοιες διοργανώσεις τόσο ευκολοφάγωτες, όσο είναι και οι υδατάνθρακες για τα πιτσιρίκια. Όλες αυτές τις ημέρες μου έρχονται διάφορες αντιδράσεις για το Παγκόσμιο Κύπελο.

Πρώτη και καλύτερη την βασική μου διαφωνία με τον επαγγελματικό αθλητισμό, από όπου θεωρώ ότι προκύπτουν όλες οι στρεβλώσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό: Η οπαδική βία, τα «στησίματα» αγώνων, η συμπλοκή με την πολιτική, η επιδίωξη της επίδοσης και τα ντοπαρίσματα. Αυτά δεν είναι αθλητισμός, αλλά ένα θέαμα που παράγεται με πρώτη ύλη τον αθλητισμό και που το τρυγάνε για να αποδώσει όσο γίνεται πιο πολλά έσοδα.

Σωστά όλα αυτά, αλλά δεν είναι διασκεδαστικό να τα έχει κανείς συνέχεια στο μυαλό του και να γκρινιάζει για τις πραγματικότητες που θα μπορούσε να ζήσει αλλά που δεν είναι στο χέρι του. Σκεφτόμουν κατ΄ αντιπαραβολή τα χριστουγεννιάτικα φώτα- αυτά με τα οποία στολίζονται οι δρόμοι τις γιορτές. Στην πραγματικότητα είναι «άχρηστα» όσο οποιοσδήποτε στολισμός, ενεργοβόρα και δημιουργούν μια αισθητική υπερβολή. Επιπλέον είναι «κενά» οποιοδήποτε νοήματος. Αλλά… είναι ωραία! Στην ελλιπή τους αξία βρίσκεται και η σημασία τους. Εκπέμπουν ανεμελιά γιατί σκοπεύουν στις αισθήσεις χωρίς βάθος.

Το ίδιο ισχύει και με το Μουντιάλ. Είναι ωραίο να βλέπεις τις ομάδες των χωρών με τις διαφορετικές στολές τους και τις διαφορετικές κουλτούρες παιχνιδιού να παίρνουν μέρος σε μια λαμπρή γιορτή. Ακόμη και αν ξέρεις ότι αυτό απέχει από το «αληθινό» και την πραγματική αξία του αθλητισμού.

Μπορεί να είναι αυτό που λέγαμε πιο πιτσιρικάδες «συντηρητικοποίηση», αλλά εμένα- τώρα πια- μού φαίνεται λίγο σοφό να μπορείς να απολαμβάνεις και τα πράγματα που μόνο τέρπουν χωρίς να σε κάνουν άμεσα «καλύτερο». Viva Ουρουγουάη!

(*)Στην πολύ ωραία φωτογραφία εικονίζονται μπαλαρίνες του μπαλέτου Μπολσόι, που μέχρι να ξαναβγούν στη σκηνή συνωστίζονται γύρω από ένα τηλέφωνο για να παρακολουθουθήσουν τα πέναλτι στον αγώνα Ισπανία- Ρωσία. 

 

 

SPONSORED LINKS

"Μπορεί να υπάρξουν καλύτερες εποχές, αλλά αυτή εδώ είναι η δική μας."

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

  • 1944 - Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ στο αρχηγείο του στο Ράστενμπουργκ.

    1969 - Οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Ώλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

    1974 - Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

© 2002-2018 MEDIA2DAY