Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Και πού χρειάζεται η ιστορία (μας);

Και πού χρειάζεται η ιστορία (μας);

Στο πεδίο της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης (όπως άλλωστε τα πάντα, πια) έχει βρεθεί αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, όταν με αρκετή δόση κυνισμού δήλωσε ότι δεν νοιάζει έναν 17άρη τι έγινε το 1963, τη χρονιά της δολοφονίας Λαμπράκη.    

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι λάθος… erga omnes. Υπάρχουν αρκετοί για τους οποίους ο λόγος ενός πολιτικού δεν θα πρέπει σώνει και καλά να περιέχει διδακτικό περιεχόμενο, ούτε καν να λαμβάνει υπόψη του τον ρόλο της ιστορίας στη διαμόρφωση των συνειδήσεων των νέων. Και δεν το λέω προβοκατόρικα αυτό.

Το θέμα προσφέρεται για οιμωγές και διακηρύξεις περί κινδύνων που προκύπτουν από την ανιστορικότητα, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δούμε αυτή την έκφραση κυνισμού πιο αναλυτικά. Το «τι τον νοιάζει τον 17άρη τι έγινε το 1963;» είναι μια κρίσιμη ερώτηση για το ποιοι θέλουμε να είμαστε ως πολίτες και ως προσωπικότητες. Τι θα σημαίνει άραγε για εμάς αν «ξεχάσουμε» τη Χούντα, τη Δικτατορία, την Κατοχή και τον Εμφύλιο; Τι θα σημαίνει για τους σημερινούς πιτσιρικάδες να «γεννηθούν» χωρίς να περιμένει κανείς από αυτούς να έχουν τέτοιες πληροφορίες; Όπως επίσης τι θα σημαίνει να μεγαλώσουν χωρίς την εθνεγερτική γαλούχηση για την «δική μας» αρχαία Ελλάδα και το ένδοξο παρελθόν "μας";

Δεν ξέρω αν το ισοζύγιο θα βγει θετικό ή αρνητικό. Δεν ξέρω αν θα είναι χειρότερο να μην είναι ένας νέος πολιτης εκτεθειμένος σε κανενός είδους πολιτική ευαισθησία για τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανοχής και ταυτόχρονα να είναι απαλλαγμένος από την ιδέα του ανήκειν σε περιούσιο και εκλεκτό λαό. Είναι τελικά βάρος η ιστορία; Αν κανείς δεν έχει υπόψη του είναι καλύτερος ή χειρότερος άνθρωπος; Μία και μόνη απάντηση- μια απάντηση erga omnes, που λέγαμε και στην αρχή- δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Το δίλημμα μοιάζει λίγο με το αν θέλεις να είσαι μακάριος ως «πτωχός τω πνεύματι» ή να έχεις συνείδηση, κάτι που πιθανότατα θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες ανησυχίες. Εγώ προσωπικά είμαι με τη δεύτερη άποψη, αλλά καταλαβαίνω ότι όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή και η πρώτη άποψη. Σύμφωνα με αυτή, αναρωτιώμαστε για την ελλιπή γνώση του παρελθόντος μας μόνο στο ιλαρό πλαίσιο κάποιας εκπομπής που θέτει ερωτήσεις ιστορικής γνώσης σε περαστικούς νεαρούς, οι οποίοι απαντούν κοτσάνες. Κατά τα λοιπά, εν αλλάζει και τίποτα.

Βλέποντας ωστόσο τα πράγματα μέσα από το πρίσμα του πολιτικού αμοραλισμού, της ψηφοθηρίας, η ιστορική παιδεία δεν έχει σημασία, ούτε σαν πληροφορίες και, το χειρότερο, ούτε σαν σκέψη. Πιθανότατα αυτή να είναι η προδιαγεγραμμένη πορεία των δυτικών κοινωνιών: η ενασχόληση μόνο με τα απαραίτητα· η εκπαίδευση αντί της παιδείας· η κατάρτιση αντί της γνώσης.

Εγώ το λέω δυστοπία. Αλλά πάλι, εγώ δεν ψηφίζω.

SPONSORED LINKS

"Καμιά εξαιρετική δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκέντρωση και αυτοθυσία και μόχθο και αμφιβολία."

Μαξ Μπίρμπομ

  • 1812 - Ο Ναπολέων και οι Γάλλοι εισβάλλουν στην Ρωσική Αυτοκρατορία.
    1821 - Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
    1894 - Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.
    1913 - Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
    1947 - Ένας Αμερικανός πιλότος αναφέρει ότι, είδε άγνωστα αντικείμενα να πετούν στον ουρανό, κοντά στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσιγκτον, τα οποία περιγράφει ως "ιπτάμενους δίσκους".

© 2002-2018 MEDIA2DAY