Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ταξί Uber alles;

Ταξί Uber alles;

Οι απαγορεύσεις εντός μιας πολιτείας φανερώνουν ενός είδους αναπηρία. Το «απαγορεύεται» είναι κανονικά το ύστατο μέσο της εξουσίας όποιου δεν μπορεί να εξηγήσει και να πείσει για την αξία του αυτοπεριορισμού εκεί όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις οικονομικού συμφέροντος το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να επιλύει αντιπαραθέσεις που επηρεάζουν την αγορά εργασίας και που, συχνά, την κάνουν να μοιάζει λίγο με ζούγκλα. Έτσι και στην περίπτωση των ταξί. Όντως, το Uber όπως λειτουργεί απαξιώνει σε μεγάλο βαθμό τις άδειες των ταξί, πολλές από τις οποίες έχουν κοστίσει 80.000-100.000 σε ορισμένους ιδιοκτήτες.

Η δυνατότητα της έξυπνης και χρήσιμης εφαρμογής ενεργοποιεί μη επαγγελματίες οδηγούς ταξί, οι οποίοι μισθώνουν το όχημά τους χωρίς να φορολογούνται για τις υπηρεσίας που παρέχουν. Αυτό δημιουργεί καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει στους οδηγούς αυτούς να υποτιμολογούν τις υπηρεσίες τους. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που ίσχυε για τα καταλύματα της Air B’n’B σε σχέση με τα ξενοδοχεία.

Προφανώς και οι καταναλωτές είναι ωφελημένοι από αυτή την μάχη τιμών. Αυτή όμως η μάχη είναι άνιση. Οι παραδοσιακοί ταξιτζήδες πληρώνουν εισφορές και ασφάλεια των υπαλλήλων- οδηγών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί της Uber δεν βρίσκονται εντός αυτού του καθεστώτος. Το σχεδιαζόμενο και καθυστερούμενο νομοσχέδιο που θα εξισώνει τη δραστηριότητα της Uber με τη δραστηριότητα των άλλων οδηγών ταξί και που προκαλεί αντιδράσεςι όπως η απεργία της Τρίτης είναι εν μέρει δίκαιο. Γεννά όμως και ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Πόσο μπορεί μια άνωθεν απαγόρευση να σταματά την πορεία των πραγμάτων; Οι χαμηλότερες τιμές που προσφέρει η Uber δημιουργούν μια νέα αγορά στη μίσθωση οχήματος. Όλο και περισσότερος κόσμος, και σίγουρα οι περισσότεροι πιτσιρικάδες, όταν πρόκειται να πάρουν ταξί χρησιμοποιούν Uber. Είναι σωστό να σταματήσει αυτή η δυνατότητα υπέρ ενός, κατανοητού έστω, συνδικαλιστικού αιτήματος;

Μονολεκτική απάντηση δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται συνεννόηση. Δεν είναι γίνεται από αυτή τη συνεννόηση να λείπει η πλευρά της Uber και γενικά των διαδικτυακών εφαρμογών που θα εμφανιστούν στο μέλλον έχοντας παρόμοια δραστηριότητα. Παρομοίως η Uber θα πρέπει να σεβαστεί ότι σε ορισμένες από τις χώρες που λειτουργεί θα υπάρχουν κανόνες για εισφορές και φορολογία που θα περιορίζουν το περιθώριο κέρδους της.

SPONSORED LINKS

"Κανένας ποτέ δεν έγραψε, ζωγράφισε, έπλασε, έκτισε ή εφηύρε οτιδήποτε, παρά μόνο για να ξεφύγει -κυριολεκτικά- από την κόλαση."

Αντονίν Αρτό

  • 1934 - Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή στη λεωφόρο Συγγρού
    1963 - Έκρηξη ηφαιστείου στο Μπαλί προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 11.000 ατόμων
    1991 - Συλλαμβάνεται στη Νάπολι ο Ντιέγκο Μαραντόνα για χρήση κοκαΐνης ύστερα από τον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι- Μπάρι 1-0, όπου το γκολ σημειώνει ο ίδιος με πέναλτι και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών

© 2002-2018 MEDIA2DAY