Η αλήθεια της κάμερας και τα επιχειρήματα της εικόνας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποδέχθηκε τις κάμερες στο σπίτι του για να μας βεβαιώσει ότι δεν δωροδοκήθηκε από την Novartis.
Η αλήθεια της κάμερας και τα επιχειρήματα της εικόνας
Λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν τόσο εύληπτα όσο ένα παράδειγμα, αν και δεν θεωρείται καθόλου επιστημονικός τρόπος απόδειξης ή ερμηνείας. Μιλώντας για παραδείγματα και για να γίνει αντιληπτό αυτό που λέγαμε τις προάλλες για την ποιότητα που φέρνει η πόλωση στον πολιτικό λόγο και την πολιτική αντιπαράθεση, θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα την πρόσφατη ενέργεια του Άδωνι Γεωργιάδη, αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον κ. Γεωργιάδη «προστατευόμενος μάρτυρας» για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε ότι είχε πάρει δύο εκατομμύρια ευρώ «για ανακαίνιση σπιτιού». Έτσι λοιπόν, ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε να καλέσει τις κάμερες του Star στο σπίτι του ώστε να καταγράψουν την κατάσταση του ακινήτου. Επισήμως βέβαια το κανάλι και ο ρεπόρτερ του «αιφνιδίασαν» τον πολιτικό!

Μέσα από την καταγραφή των μικροφθορών της χρήσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σκέφτηκε να αποκρούσει τις μαρτυρίες για δωροδοκία του. Σου λέει θα δουν οι τηλεθεατές το γδαρμένο πάτωμα, τις αμυχές στο πλάι μιας κολώνας και θα πουν: «Σιγά μην είναι αυτό σπίτι που του έχει ρίξει ο ιδιοκτήτης λεφτά». Και κάπως έτσι θα προστατέψει την τιμή και την υπόληψή του.

Προφανώς στην κινηματογραφημένη αυτή επιχειρηματολογία του δεν σκέφτεται ότι οι τηλεθεατές θα ανησυχήσουν με σκέψεις του στυλ «και επειδή κάποιος δωρολήπτης αναφέρει ότι τα λεφτά τα παίρνει για ανακαίνιση στο σπίτι, είναι υποχρεωμένος να τα κάνει όντως ανακαίνιση; Αν τελικά δεν κάνει ανακαίνιση θα πει από μόνο του ότι δεν τα πήρε; Ή μήπως οι εμπλεκόμενοι θα του ζητήσουν φωτογραφίες για να βεβαιωθούν τι τελικά τα έκανε; («Μη και δεν έγιναν ανακαίνιση να του πούμε να τα φέρει πίσω!»).     

Ας μην παρεξηγηθώ: Δεν υπονοώ ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει χρηματιστεί ή ότι έχει επιδοθεί σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Και έτσι να ήταν δεν θα μπορούσα να το ξέρω. Είμαι από εκείνους που θα κάνουν υπομονή για να ολοκληρωθούν οι έρευνες (αν και όποτε ολοκληρωθούν) και μετά θα έχει άποψη επί των διαδρομών του χρήματος. Το λέω για να σχολιάσω την ποιότητα του επιχειρήματος. Τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Γεωργιάδης επιλέγει να απευθυνθεί στο κοινό: δείχνοντάς του αμυχές στους τοίχους και σκασίματα μπογιάς στην πρόσοψη.

Δεν είναι ότι ο ίδιος δεν μπορεί να σκεφτεί ένα καλύτερο επιχείρημα από αυτό. Είναι ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται και ότι γνωρίζει πως πιθανότατα δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Γιατί αυτό είναι το ελληνικό μοντέλο της πολιτικής αντιπαράθεσης σήμερα. Απειλές «ας έρθει να το πει μπροστά μου» και «να έρθει η κάμερα να γράψει για να φανεί η αλήθεια».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v