Η Μακεδονία και τα ελληνικά οφέλη

Ίσως και τα συλλαλητήρια και οι φωνές να δυσκολέψουν την βόρεια γείτονα στην καθιέρωσή του ονόματός της, Και μετά;
Η Μακεδονία και τα ελληνικά οφέλη
Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με την ιστορία της Μακεδονίας- με την κανονική ιστορία, όχι με την σώνει και καλά τεκμηρίωση της «αρχέγονης ελληνικότητάς της»- ξέρουν ότι στην πραγματικότητα η περιοχή δεν ήταν περισσότερο ελληνική από ό,τι οθωμανική, σλαβική ή εβραϊκή. Τηρουμένων των αναλογιών, η Θεσσαλονίκη ήταν τότε μια μητρόπολη των Βαλκανίων όπου ζούσαν, συζούσαν, τέσσερις πολυάριθμες ομάδες με διακριτά εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Η αξιοποίηση των ευκαιριών που έδωσε ο Α΄παγκόσμιος Πόλεμος και κυρίως η διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την επιδέξια πολιτική του Βενιζέλου επέτρεψε τις εδαφικές προσκτήσεις εκ μέρους της Ελλάδας και την απόκτηση ενός μεγάλου τμήματος μακεδονικού εδάφους. Η κατάληψη αυτή του εδάφους ήταν δικαιολογημένη από τις πολεμικές και διπλωματικές ισορροπίες δυνάμεων της εποχής, αλλά δεν ήταν τεκμηριωμένη σε κάποια πληθυσμιακή ή πολιτισμική υπεροχή του ελληνικού στοιχείου.

Μέρος του μακεδονικού εδάφους κατέληξε στους σλάβους και ενοποιήθηκε στην Γιουγκοσλαβία του μεσοπολέμου. Για πολλά-πολλά χρόνια αυτό δεν μας πείραζε, ακόμη και που γνωρίζαμε ότι οι Γιουγκοσλάβοι αποκαλούσαν την περιοχή τους «Μακεδονία». Μετά διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και το κρατίδιο επιχείρησε να χτίσει την δική ου εθνική ιστορία- ό,τι κάνει κάθε κράτος όταν αρχίζει να υπάρχει δηλαδή. Υιοθετεί μια όσο-παλιότερη-τόσο-καλύτερα ιστορία, συνδέεται με μεγάλες στιγμές του παρελθόντος, επιλέγει και τα σχετικά σύμβολά του. Με όλα αυτά επιχειρεί να δημιουργήσει εθνικό φρόνημα στον λαό του ώστε αυτός να είναι όσο πιο φρόνιμος γίνεται.

Αυτό κάνουν οι εθνικοί ύμνοι, οι ιστορίες με τους «ήρωες» που διδάσκονται στα σχολεία, οι σημαίες και τα εθνικά χρώματα. Αυτή είναι η δουλειά τους. Θέλω να πω, οι βόρειοι γείτονες δεν είναι τίποτα σκοτεινοί τύποι που το έβαλαν αμέτι μωχαμέτι να μας τη σπάσουν. Υφίστανται και οι ίδιοι τις εθνικές προπαγάνδες του δικού τους κράτους που προσπαθεί να υπάρξει ως τέτοιο.

Οι κορώνες περί ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι γραφικές γιατί είναι προβλέψιμες· γιατί αποτελούν μέρος διαδικασιών που υπήρχαν πριν από το τώρα και θα υπάρχουν και μετά. Με έναν τρόπο είναι μέρος του τοπίου και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κοινή γνώμη και του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτές οι αντιδράσεις «αποτρέπουν τη συρρίκνωση του ελληνισμού». Αν και μια τέτοια μηχανική δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα δημιουργούσε στρεβλά αποτελέσματα και όχι προϋποθέσεις μακράς ειρήνης στην περιοχή.

Και αυτό που είναι σημαντικό είναι το τελευταίο. Οπότε, ας τους αφήσουμε να λέγονται όπως θέλουν. Τα εθνικά μας συμφέροντα εξασφαλίζονται καλύτερα με έναν φιλικό γείτονα, παρά με έναν παραπονεμένο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v