Πού είναι όλες οι καλές ειδήσεις;

Υπάρχουν. Αρκεί να ψάξεις, και να θέλεις να τις βρεις.
Πού είναι όλες οι καλές ειδήσεις;
Στο βίντεο που φτιάχνουμε παραδοσιακά για κάθε χρονιά που τελειώνει εδώ στο in2life (το τελευταίο εδώ) πασχίζουμε για να θυμηθούμε τις καλές ειδήσεις της κάθε χρονιάς που πέρασε, για να τις στριμώξουμε ανάμεσα σε θανάτους, εκρήξεις, φυσικές καταστροφές, οικονομικές δυστυχίες και πολιτικές εξελίξεις.

Συνήθως καταφεύγουμε στην ποπ κουλτούρα –είμαστε και τέτοιοι, έτσι κι αλλιώς, και την αγαπάμε. Έβγαλε ο Λάνθιμος καινούρια ταινία. Έγινε sold out ο Nick Cave στο Τάε Κβο Ντο. Κολλήσαμε όλο το καλοκαίρι με το Despacito. Έκανε η Μάντισσα 29 εκατομμύρια views στο YouTube. Τέτοια πράγματα.

Αυτά είναι τα καλά που (θεωρούμε ότι) κρατάμε στη συλλογική μας μνήμη από τη χρονιά που μόλις τελείωσε. Όχι ότι τα ποσοστά της παιδικής εργασίας στον πλανήτη μειώθηκαν στο μισό μέσα σε 17 χρόνια. Όχι ότι το AIDS δεν είναι πια η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Αφρική ούτε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην εύρεση θεραπείας του. Ούτε ότι τα εκατομμύρια των υπογραφών που μάζεψε η Διεθνής Αμνηστία απ’ όλο τον πλανήτη συνέβαλαν στην απελευθέρωση δεκάδων ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών κρατουμένων από την Τουρκία ως την Ιαπωνία, και από την Γκάμπια μέχρι το Ουζμπεκιστάν.

Γιατί; Όχι επειδή δε μας νοιάζουν, ούτε επειδή τα επισκιάζουν οι κακές ειδήσεις της χρονιάς και τα ξεχνάμε. Ο λόγος είναι χειρότερος: Επειδή δεν τα ακούσαμε ποτέ.

Για να βρεις τις καλές ειδήσεις πρέπει να ψάξεις, και να ψάξεις πολύ. Πρέπει να μπεις επι τούτου σε site σαν αυτό, να πέσεις πάνω σε μια είδηση όπως αυτή που δεν πολυκυκλοφόρησε γιατί δεν την «κλίκαραν» όσοι χρήστες του Facebook χρειάζονται για να την κάνουν δημοφιλή, ή να αναζητήσεις συγκεκριμένους όρους στο Google. Να αναρωτηθείς εσύ «βρήκαμε θεραπεία για το AIDS;» ή «του δώσανε άσυλο του Snowden;». Προφανώς και δεν το έχεις κάνει ποτέ. Ούτε εγώ.

Θα το κάνεις; Ίσως, αν έχεις λυμένα τα προβλήματά σου και αν δεν είσαι από τους ανθρώπους που βλέπουν τα θέματα του πλανήτη όχι σαν συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά τοποθετημένα σε ξεχωριστά κουτάκια που αριθμούνται με σειρά προτεραιότητας, η οποία προτεραιότητα αλλάζει ανάλογα με την γεωγραφική εγγύτητα και τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα. Αν δεν είσαι, πιο απλά, από εκείνους που λένε «εδώ μας κόβουν τις συντάξεις, ποιος χέστηκε για το AIDS και για τον Σνόουντεν;».

Οι κακές ειδήσεις, από την άλλη, θα έρθουν να σε βρουν. Επειδή ξέρουν πως θα σε τρομάξουν, ή θα σε εξοργίσουν, ή τέλος πάντων θα σου προκαλέσουν ένα οποιοδήποτε συναίσθημα πέραν της παγερής αδιαφορίας.

Αντί άλλης ευχής, ας είναι το ’18 η χρονιά που θα ακούσουμε όλοι περισσότερες καλές ειδήσεις. Έστω, επειδή τις αναζητήσαμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v