Το "δίκιο" είναι ζόρικο πολύ

Ο Κέβιν Σπέισι υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών του, από τις οποίες ανακύπτουν διάφορα ζητήματα.
Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ
Μέσα στον θόρυβο των καταγγελιών για την παρενόχληση προς έναν 14χρονο, ο Κέβιν Σπέισι ανακοίνωσε και κάτι που ήταν σχεδόν κοινό μυστικό στο Χόλυγουντ: την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα για ποιο λόγο αυτές οι δύο πληροφορίες έπρεπε να συσχετιστούν. Το αποδίδω στην επιθυμία του ηθοποιού να κουκουλώσει τον σάλο και να τον εντάξει σε ένα γενικότερο ζήτημα για την σεξουαλική του ταυτότητα- πεδίο στο οποίο θα έβρισκε σίγουρα περισσότερη υποστήριξη από ό,τι στην σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου.

Αρκετοί φαίνεται να είχαν την ίδια γνώμη με εμένα για την επικοινωνιακή διαχείριση που επιδίωξε ο Κέβιν Σπέισι. Μάλιστα, ο αγγλικός Guardian ψέγει τον ηθοποιό για δόλια απερισκεψία και έλλειμμα αλληλεγγύης προς την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Κατά το δημοσίευμα του έγκυρου φύλλου με τίτλο «Πώς τολμάς, Κέβιν Σπέισι;» ο ηθοποιός κατηγορείται για τροφοδότηση ενός από τους κυρίαρχους μύθους κατά των γκέη, αυτόν που θέλει τα παιδιά να κινδυνεύουν από την λαγνεία τους. Κατά τον Guardian, η γκέη-λεσβιακή κοινότητα θεωρεί ότι με τη σύνδεση των δύο γεγονότων δίνεται λαβή στην ομοφοβία.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις, το κανάλι Netflix, που παράγει την παγκοσμίως δημοφιλή σειρά House of Cards με πρωταγωνιστή τον εν λόγω ηθοποιό, ανακοίνωσε το τέλος της και την απόλυση του Σπέισι. Σκέφτηκα μήπως πρόκειται για μια πράξη ομοφοβίας. Όμως όχι. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα για να νοιαστεί κανείς για την ηθική του πράγματος. Προφανώς η εταιρία θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα ακολουθηθούν από περισσότερες πληροφορίες- όχι ιδιαιτέρως κολακευτικές- για να πεπραγμένα του Κ. Σπέισι. Μετά από πόσα χρόνια άραγε παραγράφονται τα ηθικά παραπτώματα; Παραγράφονται άραγε ποτέ; Θα έπρεπε να είναι έτσι;    

Είναι φορές που τα γεγονότα της δημοσιότητας σε φέρνουν σε αμηχανία. Καταλαβαίνεις τότε ότι το «δίκιο» είναι βαριά λέξη και ίσως και να μην χωρά παντού. Συμπαράσταση αξίζει σίγουρα πάντως στον (πρώην) 14χρονο και όλα τα πιτσιρίκια που ίσως υφίστανται σεξουαλική βία- «από όπου και αν προέρχεται», που λένε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v