"Παντόφλα" για τον υπουργό Παιδείας

Το περιστατικό με τις θρησκευτικές εικόνες στην δημόσια υπηρεσία προκάλεσε την επιστολή Ιερώνυμου. Δηλαδή μια ωραιότατη "παντόφλα".
Παντόφλα για τον υπουργό Παιδείας

Όι όι όι! Νέες τρικυμίες φαίνεται ότι έρχονται στο κεφάλι του υπουργού Παιδείας. Το επεισόδιο που είδε τη δημοσιότητα για τον καυγά προϊσταμένης σε δημόσια υπηρεσία με υφιστάμενές της σχετικά με τις εικόνες που οι τελευταίες είχαν πάνω στο γραφείο τους, πήρε διαστάσεις.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν άργησε να συντάξει και να αποστείλει σχετική επιστολή στον κ. Γαβρόγλου, ώστε ο τελευταίος να μην έχει καμία αμφιβολία αναφορικά με το ποιου την συναίνεση πρέπει να έχει σε ό,τι κάνει ή σκέφτεται να κάνει αυτός και το υπουργείο του.

Στην επιστολή αυτή ο σεβάσμιος ιεράρχης δεν «μανουριάζει» με τον υπουργό. Όχι. Απλώς του καθιστά σαφές ότι γνωρίζει όλο το περιστατικό, και με σημαίνοντα τρόπο, για όσους γνωρίζουν τους βυζαντινισμούς της ιεραρχίας, τον καλεί να συμμορφωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος απειλής στην επιστολή Ιερώνυμου- πράγμα λογικό αφού οι απειλές έχουν στόχο να υπογραμμίσουν ή να εγκαταστήσουν μια ιεραρχία: «Μην το κάνεις αυτό γιατί είμαι ισχυρότερος και θα το μετανιώσεις». Εδώ δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Τα πράγματα είναι σαφή, αφού κάθε φορά που το υπουργείο Παιδείας κάνει κάτι το οποίο απογοητεύει την ιεραρχία καταλήγει να το πάρει πίσω, με όσα ταρατατζούμ και αν είχε εξαγγελθεί. Φαντάζομαι πώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει διαβεβαίωση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης των ορθόδοξων εικόνων στις δημόσιες υπηρεσίες και μπλα μπλα, ότι όλες οι σχεδιαζόμενες τέτοιες αλλαγές γίνονται μέσα από διάλογο και μπλα μπλα.

Στην ουσία του θέματος, είναι προφανώς ενοχλητικό έως και αντισυνταγματικό να «απαγορεύεται» σε οποιονδήποτε να έχει στο γραφείο του θρησκευτικές εικόνες ή να φέρει πάνω του θρησκευτικά σύμβολα. Για αυτό άλλωστε και κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι αποτέλεσε ποτέ πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά μεμονωμένο περιστατικό. Με τον ίδιο τρόπο όμως θα πρέπει να σκεφτούμε και την μπούργκα την οποία, ως δυτικοί, νιώθουμε «υποχρεωτικό» να καταδιώκουμε και να περιφρονούμε ως αναχρονιστική.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v