Η ευλάβεια φυλάει τα στέμματα

Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας τέλεσε χθες το τρισάγιο των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Νίκας τοις βασιλεύσι.
Η ευλάβεια φυλάει τα στέμματα
Θυμάμαι στις προ καιρού αντιπαραθέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον τότε υπουργό παιδείας, Νίκο Φίλη, η συζήτηση είχε διολισθήσει προς τα πολιτικά φρονήματα της εκκλησίας, για τα οποία ο αποπεμφθείς υπουργός είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι και τα πλέον δημοκρατικά.

Τότε είχα επισημάνει ότι είναι αφελές να αναγνωρίζει κανείς σε μακροχρόνιας ύπαρξης θεσμούς χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μεμονωμένες προσωπικότητες. Αν οι άνθρωποι που στελέχωναν την ηγεσία της εκκλησίας στη Χούντα ήταν φιλοχουντικοί, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσάπτεται στην σημερινή ηγεσία της.    

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είχε σταθεί σε αυτό και είχε απαντήσει στον Ν. Φίλη υπερασπιζόμενος την δημοκρατική παράδοση (#not) της εκκλησίας με… παιδικά επιχειρήματα του τύπου «αν τα είχαμε καλά με τη Χούντα γιατί δεν υιοθετήσαμε το σύνθημα “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”;».  

Μια χθεσινή κίνηση της εκκλησιαστικής ηγεσίας με… άδειασε οριστικά και με αναγκάζει να πάρω πίσω την κριτική μου στην τότε παρέμβαση του πρώην υπουργού και νυν παραπονούμενου, συχνά- πυκνά, βουλευτή. Λέω για το τρισάγιο που με χαρά και αίσθημα καθήκοντος τέλεσε στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους, Παύλου και Φρειδερίκης, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τρεις επιφανείς μητροπολίτες.      

Ναι, μετέβη στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και παρουσία του Κωνσνταντίνου, της Άννας Μαρίας και κανα-δυο παιδιών τους, τίμησαν τους γαλαζοαίματους προγόνους. Προφανώς και η εκκλησία έχει δικαίωμα να μετέχει σε όποια δημόσια εκδήλωση θεωρεί ότι προάγει το προφίλ και το θρησκευτικό της έργο. Αναρωτιέμαι ωστόσο αν το συγκεκριμένο τρισάγιο  έπρεπε να τελεστεί από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας ή μπορούσε να γίνει και από κάποιον άλλο.

Προφανώς εκεί στην Ιερά Σύνοδο τους απασχολεί ιδιαίτερα ο συμβολισμός- μη και δεν συνδεθούν στην συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης η ελληνική εκκλησία με το «στέμμα» και μας πάρει κανείς για τίποτα δημοκράτες…

Ποιος θα τους παρεξηγήσει; Στο κάτω- κάτω αν η εκκλησία είναι φιλοβασιλική, γιατί δεν βγήκε το ’74 να στηρίξει την επάνοδο του βασιλιά στο δημοψήφισμα του Καραμανλή; Ε;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v