Ο ΔΟΛ και η "πραγματική" ηθική

Είναι το ΔΟΛ- Μουλόπουλος το νέο επεισόδιο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να φτιάξει δικό της δίκτυο δημοσιογραφικής υποστήριξης;
Ο ΔΟΛ και η πραγματική ηθική

 

  

Προσπαθεί τελικά η κυβέρνηση να έχει την δική της δημοσιογραφική υποστήριξη ή όχι; Από την έναρξη της διακυβέρνησης Σύριζα που σε λίγες ημέρες κλείνει δύο χρόνια, έχει πορευτεί με την άλλοτε τοσοδούλα Αυγή, την κρατική τηλεόραση και την Εφημερίδα των Συντακτών που είναι η Ελευθεροτυπία του σήμερα.  Μάλλον όμως αυτά δεν φτάνουν.

Αυτό απέδειξε η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες και τον Καλογρίτσα που, παρέα με τα βοσκοτόπια του, πήγε να μπει από το παράθυρο στο τηλεοπτικό τοπίο.

Είναι η ιστορία με τον ΔΟΛ το νέο επεισόδιο σε μια τέτοια επιδίωξη της Κυβέρνησης;

Στην υπόθεση ΔΟΛ η Κυβέρνηση απλώς άφησε το καράβι να πάει προς τα βράχια. Δεν το έσπρωξε η ίδια, αλλά δεν το διέσωσε κιόλας μέσω εντολής για ένα ακόμη δάνειο που θα ανέβαλε την καταστροφή και θα συντηρούσε τον… δημόσιο χαρακτήρα του συγκροτήματος. Πόσο αλήθεια μαχητική δημοσιογραφία μπορούσαν να κάνουν τα Νέα όσο και το Βήμα όταν εξαρτώνταν τόσο, όσο φάνηκε, από την κυβερνητική μεσολάβηση για δανειοδότηση-χρηματοδότηση; Στο δικό μου το μυαλό η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι και οικονομικά ανεξάρτητη ή τουλάχιστον εξαρτάται από πόρους που εξασφαλίζει η ίδια ή- ακόμη πιο τουλάχιστον- έχει μια αξιοπρέπεια για να πουλήσει και δεν παρακαλεί.

Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Κυβέρνηση που δεν επενέβη; Δεν νομίζω. Οι όποιες τυχόν ευθύνες της θα αρχίσουν από εδώ και πέρα. Ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι η κίνηση Μουλόπουλου ήταν αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία ανεξάρτητη από τις επιθυμίες του Σύριζα. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο Μουλόπουλος δεν είναι κανένας μεγιστάνας που αποφάσισε σε αυτή την ηλικία να μπει στον χώρο του Τύπου. Αν αποκτήσει κάποια ρευστότητα για να τρέξει τα μέσα του ΔΟΛ θα την έχει αποκτήσει επειδή ήταν βουλευτής του Σύριζα και παραμένει φιλοκυβερνητικός και επειδή σκοπεύει να αλλάξει την ρότα των Μέσων του Οργανισμού.   

Συνιστά αυτό διαπλοκή; Σε καθαρά ηθική βάση οπωσδήποτε ναι. Οι εξουσίες συμπλέκονται άρα οι σχέσεις αυτές είναι αθέμιτες. Σε επίπεδο «πρακτικής ηθικής» ή απλώς ρεαλισμού όμως νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να δούμε τα πράγματα (και) αλλιώς.

Πιθανόν και σε πολλές άλλες χώρες αλλά σίγουρα στην Ελλάδα ο Τύπος πολύ δύσκολα είναι πραγματικά αδέσμευτος, και αυτό συμβαίνει λόγω της μικρής αγοράς που δεν «σηκώνει» τόσα Μέσα.  Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της ενημέρωσης που παρέχεται από αυτά, εξυπηρετεί μια λίγο ως πολύ κρυφή ατζέντα. Όσο λιγότερο κρυφή είναι αυτή η ατζέντα τόσο περισσότερο ο λήπτης της ενημέρωσης θα προσεγγίζει την αλήθεια.   

Το να υπάρχουν σχέσεις πατρωνίας και εξάρτησης των Μέσων δεν είναι φυσικά το καλύτερο για το κοινό, αλλά αν αυτές οι σχέσεις είναι γνωστές, υπάρχει η ευκαιρία για τον κόσμο να ξέρει με ποιον «φακό» θα βλέπει την ενημέρωση που τα Μέσα αυτά παρέχουν.

Με άλλα λόγια, όσο υπάρχει εξουσία θα υπάρχει και διαπλοκή. Επαφίεται σε όλους εμάς να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να ερμηνεύουμε τις διαδικασίες της. Τα άλλα είναι κηρύγματα περί ηθικής που καλό είναι να την έχουμε υπόψη μας για να μην χάνουμε το μέτρο του σωστού και του δίκαιου, αλλά είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι ζούμε σε κόσμο που κυριαρχούν τέτοιες αξίες.

Να μην ξεχνά με και το τελείως πρακτικό: Στην περίπτωση του ΔΟΛ, μια τέτοια αλλαγή θα είναι καλή εξέλιξη μια που οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους θα διατηρήσουν τη δουλειά τους. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v