Τα hot spots και οι "ρατσιστές"

Οι κάτοικοι της Κω είναι στα κάγκελα κατά των Hot Spots για τους πρόσφυγες που υποσχεθήκαμε στην ΕΕ. Από τα γραφεία σπάνια λύνονται τα προβλήματα.
Τα hot spots και οι ρατσιστές
Σε εμένα και στους περισσότερους που ξέρω, τα περιστατικά με τις αντιδράσεις κατοίκων περιοχών όπου θα τοποθετηθούν τα hot spots υποδοχής προσφύγων, μας κάνουν και νιώθουμε λίγο άβολα. Τι δηλαδή; Δε νοιάζονται για την εν εξελίξει τραγωδία των ανθρώπων; Δεν συγκινούνται από τα κορμιά στη θάλασσα;

Η αλήθεια είναι ότι αν και το θέμα των προσφύγων είναι ένα, υπάρχουν δύο διαφορετικές ελληνικές πραγματικότητες: Από τη μια είναι αυτή όσων βιώνουμε το προσφυγικό δράμα από την ασφάλεια του… Facebook μεν, αλλά με ειλικρινές ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Από την άλλη, εκείνη όσων ζουν το πρόβλημα στην πρώτη γραμμή- στα νησιά και γενικώς στα σύνορα και αυτό που τους νοιάζει είναι να μην βλάψει η κατάσταση τον τόπο και την ποιότητα ζωής τους.

Όταν ένας φίλος σπούδαζε στη Κομοτηνή οι καυγάδες ανάμεσα σε ντόπιους και σε αριστερίζοντες φοιτητές σχετικά με τη μειονότητα ήταν συχνοί. Οι φοιτητές τους έλεγαν φασίστες που «θέλουν να φιμώσουν του ανθρώπους» και που τους στερούν βασικά δικαιώματα φερόμενοι ρατσιστικά. Οι άλλοι απαντούσαν «εσείς είστε περαστικοί, αλλά εμείς ζούμε με το πρόβλημα».

Ομοίως και στις περιόδους της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος στον Άγιο Παντελεήμονα και την Αχαρνών. Πολύς κόσμος δίκαια έβριζε αυτούς που δίκαια διαμαρτύρονταν για την υπερσυγκέντρωση μεταναστών σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις προφανώς δεν υπάρχει ηθικό δίλημμα για το τι είναι και τι δεν είναι σωστό να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να περιθωριοποιούνται ή να εκδιώκονται άνθρωποι και αυτό είναι ξεκάθαρο. Πρακτικά όμως οι κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης απαιτούσαν και απαιτούν να υπάρχουν λύσεις σεβαστές από όλους. Και πως θα γίνει αυτό; Μόνο με την φροντίδα της πολιτείας. Μια φροντίδα που θα πρέπει να εξελιχθεί σε δύο επίπεδα: Αφενός σε εκείνο της έμπρακτης εγγύησης ότι δεν θα αλλάξει κάτι και αφετέρου της σχετικής  ενημέρωσης.  

Το να κρίνουμε τους κατοίκους περιοχών όπως η Κως ως «βλάχους», «απολίτιστους», «άκαρδους» κλπ κλπ είναι πιο εύκολο από το να καταλάβουμε την διπλή φύση του προβλήματος και να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως ξέρουμε όλοι, είναι πιο εύκολο να είσαι ανεκτικός όταν είσαι εξασφαλισμένος, παρά όταν νιώθεις ότι έχεις το κεφάλι σου στον τορβά-το αν όντως το έχεις, είναι άλλη συζήτηση.

Οι οδηγίες για το πώς και πότε θα πρέπει να τοποθετηθούν τα hot spots έχουν προκύψει από τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει στο εσωτερικό των κρατών μελών της, αλλά και στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον- βλέπε σχέσεις με Τουρκία, Ρωσία κλπ.

Και όταν τα πράγματα αποφασίζονται… επί χάρτου, σπάνια σέβονται τις επιθυμίες των ανθρώπων. Είτε αυτοί είναι «προοδευτικοί» και «ανοιχτόμυαλοι», είτε «ρατσιστές» και «ελληναράδες».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v