Η τιμή της τυρόπιτας

Μια τυρόπιτα ρε παιδιά; Ούτε για όσο κοροϊδεύαμε ως λαούς τους σοβιετικούς; Αυτοί τοι Times τίποτα δεν σεβάστηκαν;
Η τιμή της τυρόπιτας
Σκεφτόμουν πόσο σημαντικό υπήρξε για τον έλληνα το θέμα της «τιμής», το οποίο, όπως σωστά έχει επισημανθεί, τις περισσότερες φορές σχετίζεται με τη γενετήσια συμπεριφορά των γυναικών μιας οικογένειας.

Το μικρό κόστος του αγοραίου σεξ στο ανατολικό μπλοκ έδινε, επί εποχών υπαρκτού σοσιαλισμού, και κατά τη συνείδηση των δυτικών, το μέτρο της εξαθλίωσης της άλλης πλευράς. «Εκεί, με μια Colynos βγάζεις γκόμενα», έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν με την υπερβολή της σάτιρας.

Επίσης καθ΄ υπερβολήν, στη δεκαετία του 1970 (και μετά σε εκείνη του 2000), οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού φώναζαν για την πρόγονο του παίκτη αρχικά, και μετά προπονητή του Παναθηναϊκού, Γιάννη Κυράστα το ευτελές «γ@@@ται για μια πάστα η μάνα του Κυράστα».   

Για την ιστορία, σήμερα η Colynos έχει 2,30, ενώ μια πάστα γύρω στα 4 ευρώ.

Σύμφωνα με τους Times και την διάσημη πλέον έρευνά τους, η οποία κυκλοφόρησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στην Ελλάδα βρίσκεις σεξ στην τιμή των 2 ευρώ- όσο περίπου αξίζει μια τυρόπιτα. Στο δημοσίευμα για την ίδια έρευνα οι Times αναφέρουν μάλιστα πως οι ελληνίδες εκδιδόμενες έχουν πλέον αντικαταστήσει τις ανατολικοευρωπαίες.

Και κάπως έτσι η γενετήσια τιμή της χώρας φέρεται πωλούμενη όσο μια ταπεινή σφολιάτα- ούτε καν όσο ένα κρουασάν ζαμπόν- τυρί.

Τα περισσότερα από όσα στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ονομάστηκαν «εγκλήματα τιμής» είχαν πρωταγωνιστές αφενός ατιμασμένες κοπέλες συνήθως εξ επαρχίας και αφετέρου τεντυμπόηδες έτοιμους να στρίψουν δια του αρραβώνος.

Ανθρωπολόγοι και λοιποί κοινωνικοί επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση αυτών των εγκλημάτων έως το 1955 αφενός στην κουλτούρα της βίας που είχε κληρονομήσει μια ολόκληρη δεκαετία πολέμων- αυτή του ’40- αφετέρου στην συσπείρωση της ελληνικής οικογένειας που επανήλθε στις ειρηνικές της ασχολίες και στην επιστροφή στους κώδικές ηθικής της.

Η έννοια της «τιμής» παραμένει διαφιλονικούμενη, αφού το νόημά της και τα προαπαιτούμενα για την ύπαρξή της αλλάζουν από τόπο σε τόπο και φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Να, όμως που τόσα χρόνια μετά ένα ξένο δημοσίευμα έρχεται να δώσει την άποψη της πραγματικότητας στο πόσο τιμάται η ίδια η τιμή.

Είναι δείγμα των καιρών ότι η είδηση ταξίδεψε στο εξωτερικό πληροφορώντας ότι «οι Ελληνίδες εκδίδονται για 2 ευρώ».                

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v