Κακό ξεκίνημα η αύξηση- δώρο σε Φωτόπουλο (ΔΕΗ)

Τι πειράζει που κάποιοι εργαζόμενοι πήραν αύξηση, ενώ όλοι πρέπει να πάρουν; Εμ, "οι κάποιοι" εργαζόμενοι δεν είναι τυχαίοι. Αυτό πειράζει.
Έλεγα και σε προηγούμενο post ότι πολλά- για να μην πω τα περισσότερα- από αυτά που σκοπεύει να κάνει ο Σύριζα ως μέρος της αριστερής του νοοτροπίας δεν είναι αποδεκτά από τη μεγάλη ψηφοφορία των όψιμων υποστηρικτών του, που πιο πολύ ψήφισαν το «όχι στα μνημόνια» παρά οποιουδήποτε είδους πολιτική ανατροπή.

Χαρακτηριστικό πεδίο όπου το θεωρητικό αυτό σχήμα γίνεται πράξη είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων με όλη την φιλολογία που πάντα συνοδεύει το θέμα για το πόσο δουλεύουν κλπ κλπ. Έτσι, η είδηση για την αύξηση κατά 150 ευρώ το μήνα που πέτυχε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μέσα στην εβδομάδα, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε.

Και ενώ οι απανταχού συριζαίοι υπουργοί και όχι μόνο κάνουν την πάπια («τι πειράζει που οι εργαζόμενοι πήραν επιτέλους μια μικρή αύξηση;- Όλοι πρέπει να πάρουν») και παραινούν τον κόσμο να χαίρεται για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, η κοινή γνώμη βλέπει την εξέλιξη αυτή με… «μισό μάτι». Ο λόγος δεν είναι το γεγονός της ίδια της αύξησης, αλλά για το αυτή κατευθύνθηκε προς μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται και πληρώνονται κανονικά, ενώ άλλες πληθυσμιακές ομάδες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) εμφανίζονται με μεγαλύτερη ανάγκη και ταιριάζουν περισσότερο στο προφίλ του «ανθρωπιστικώς πάσχοντα».

Ακόμη περισσότερο δικαιολογημένη είναι η αρνητική εντύπωση που έκανε η κίνηση όταν κανείς σκεφτεί ότι δόθηκε κατόπιν συμφωνίας με το ισχυρότερο ίσως συνδικάτο εργαζομένων στην Ελλάδα, ο ηγέτης του οποίου είχε μήνες πριν τις εκλογές πηδήξει από το ΠΑΣΟΚ στο αεροπλάνο του Σύριζα που απογειωνόταν. Ο ίδιος μάλιστα ηγέτης όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η αύξηση είπε κυνικά «Ξυδάκι!».

Η ιδέα ότι το σκηνικό των κυβερνητικών εξαρτήσεων από τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν αλλάζει είναι ανησυχητική για όσους έχουν ελπίδα ότι το κράτος θα καταφέρει κάποτε να γίνει ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο. Θυμίζω ότι η ορθολογικοποίηση είναι θεωρητικά το βασικό όπλο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των δαπανών, μια και για απολύσεις δεν το κουβεντιάζει.

Προφανώς και μακάρι να πάρουν περισσότερα χρήματα και οι άνθρωποι της ΔΕΗ και όλοι. Αλλά όταν υπάρξει η δυνατότητα, όχι τώρα που βγάζουν ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών από το μανίκι για να μαζέψουν τα στοιχειώδη έσοδα ώστε να βγάλουμε το μήνα.

Δεν είμαι ο τύπος που θέλει να χαλάει τα πάρτυ, αλλά εγώ καλό ξεκίνημα αυτό δεν το λέω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v