Κάτω τα χέρια από την κ. Βούλτεψη

Μια στιβαρή απάντηση σε όσους δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν την Κυβερνητική Εκπρόσωπο για έλλειμα ευφυΐας και μέτρου.
Κάτω τα χέρια από την κ. Βούλτεψη
γράφει ο Χρ. Δ. Γλύστρας

«Κακά τα ψέματα», όπως δίδαξε ο Δήμος Βερίκοκος (γνωστός στους παλιούς του φίλους και ως ο- εγώ- με- την- τρελίτσα- μου- γεμίζω- την- κοιλίτσα- μου) για να δυνηθεί ορθώς να συμπληρώσει ο εικονοκλάστης Τζίμης Πανούσης το «χειρότερη όμως η αλήθεια». Για να γίνει αντιληπτόν του λόγου το αληθές, φαντασθείτε ότι εξαίφνης πέφτει πάνω σας η αντιπαθέστατη παιδική φίλη της γυναίκας σας. Πρέπει να κρύψετε την δυσανεξία σας και, επιστρατεύοντας την Ψυννάκειον καλολογική παραμυθία, να ξεφουρνίσετε με μάτια που προδίδουν τον θαυμασμό σας το ψευδές «Θεά! Έγινες, θεά! Σου πάνε οι διακοπές, είναι ηλίου φαεινότερο».

Δεν θα ήταν χειρότερο να της λέγατε «Πως βγαίνεις έτσι μπροστά, μου μωρή μέγαιρα και με κοψοχολιάζεις;» Χώρια που θα είχε επιπτώσεις στην οικογενειακή σας γαληνή, η αλήθεια που μόλις κατάπιατε, θα ήταν τραυματική για την δύσμορφη και κακόβουλη αυτή κυρία. Άρα «ψέματα» V/S «αλήθεια», καραμπινάτο 1.

Όπερ έδει δείξαι.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, βλέποντας την «θεά» Κυβερνητικό Εκπρόσωπο (πρόκειται περί αξιώματος και τα αξιώματα είναι γένους αρσενικού - και μόνον) στα παραθύρια του Μέγκα του Αντένα ή του Σκάι, δεν λες «Ωχ πάλι αυτή η φακλάνα» ούτε βέβαια «τι χαρά ,τι μεγάλη καλοτυχία, πάλι θα απολαύσω αυτήν την λαμπρή προσωπικότητα». Προσπαθείς να εμβαθύνεις στα κίνητρα του ξενιστή τηλεοπτικού σταθμού, για να καταλήξεις στο ευνόητο συμπέρασμα ότι προέχει η ενημέρωση, η οποία κρίθηκε πως θα είναι εγκυρότερη αν προέλθει εκ χειλέων του εκφραστού των κυβερνητικών θέσεων.

Εδώ πρέπει να διευκρινισθεί ότι κύρος και σαφήνεια είναι δύο έννοιες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν στην ενημέρωση. Ηπρώτη, το κύρος, τεκμαίρεται εκ του αξιώματος «κυβερνητικός εκπρόσωπος». Παρά δε το θρυλούμενο «σοφόν το σαφές», ίσως μάλιστα και εις απόδειξιν του ότι τα θέσφατα δεν ισχύουν σε περιόδους δυσοίωνα κρίσιμες, βάσιμα μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι- όλως αντιθέτως- σοφότερον είναι το ασαφές ιδίως όταν πρόκειται για την υπεράσπιση ή την προβολή του Κυβερνητικού Έργου.

Πρέπει επομένως να συνυπολογίζεται στα προτερήματα της κ. Βούλτεψη η ελευθερία που παρέχει σε όσους μετέχουν στην ενημέρωση που επιχειρεί, να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν επιχειρήματα. Τα επιχειρήματα αυτά, η συντεταγμένη εξουσία (και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς) πιθανότατα δεν θεώρησε σκόπιμο να περιλάβει ή να αποκλείσει κατά την διαμόρφωση των αποφάσεων και των απόψεων που η ίδια επικοινωνεί – με την έννοια που δίνουν στον όρο οι διαφημιστές. Διότι έτσι περιορίζεται ο αριθμός εκείνων που συμφωνούν σε ό,τι λέει η κυβέρνηση μόνον σε όσους σκέφτηκαν το βασικό επιχείρημα το οποίο χάριν συντομίας αναφέρεται στο σκεπτικό της.

Λέω για παράδειγμα «αργήσαμε και σκοτείνιασε», και θα συμφωνήσουν μαζί μου όσοι θεωρούν ότι μας πήρε η νύχτα. Ναι, αλλά είναι και εκείνοι που θεωρούν ότι η αργοπορία μας συνέπεσε με την ολική έκλειψη ηλίου που είχε προαναγγείλει το αστεροσκοπείο, ή την απότομη συννεφιά που προηγήθηκε της έντονης καταιγίδας της περασμένης Παρασκευής! Άλλωστε, αν ήθελα να περιορίσω τον αριθμό των συμφωνούντων θα έλεγα «αργήσαμε και νύχτωσε».

Μιλώντας για τα προτερήματα της φυσικά ξανθής κ. Βούλτεψη, δεν πρέπει να αποκρύψουμε το γεγονός ότι η κ. Βούλτεψη αν και δεν είναι στρατιωτικός –ούτε καν κόρη στρατιωτικού, «τα λέει τσεκουράτα»! Καθαρές κουβέντες, δηλαδή, όπως: «τα Άκρα είναι υπέρ της τρομοκρατίας και είναι δύο, όχι ένα, η Άκρα Δεξιά και η Άκρα Αριστερά». Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να συσκοτίσουν τα πράγματα. Αλλά αυτοί, θα βρουν μπροστά τους την κ. Σοφία να φράζει με το –πολιτικό – εκτόπισμά της τον δρόμο προς την «μη κανονικότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς μόλις υπέδειξε δια συγκεκριμένων ενεργειών του την ορθή κατεύθυνση προς την κανονικότητα.

Οι ίδιοι άνθρωποι, κατηγορούν την Κυβερνητική Εκπρόσωπο πως υπεκφεύγει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα πρώην συναδέλφων της δημοσιογράφων, που την «ανακρίνουν» στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών όπου τακτικότατα φιλοξενείται, επιχειρούσα μια συνοπτική αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα του Έθνους από το 2008 έως την δεδομένη στιγμή, με έμφαση στις αγωνιώδεις προσπάθειες του κ. Α. Σαμαρά να το στήσει (το Έθνος, ντε!) στα δύο πίσω του πόδια και –κυρίως - μακριά από το χείλος του γκρεμού όπου άφρονες ταγοί το είχαν χειραγωγήσει, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρον. Το οποίον ΣΥΡΙΖΑ –και εδώ η κ. Σοφία δίνει όλη την έμφαση - ούτε την τρομοκρατία έχει καταδικάσει σθεναρώς, ούτε βρήκε να πει κάτι για το κατόρθωμα των τραπεζών να αξιολογηθούν ως επαρκείς, για να μην πούμε για την κ. Δούρου που δεν προσέλαβε τις κατά-καημένες καθαρίστριες.

Οφείλω στο σημείο αυτό να στηλιτεύσω όσους κατηγορούν την κ. Σοφία ότι τάχα επιζητεί την δημοσιότητα παραχωρούσα συνεντεύξεις στα ΜΜΕ αντί να αρκεσθεί στις συνήθεις για τους προκατόχους της στο συγκεκριμένο αξίωμα «Ανακοινώσεις
του Γραφείου Τύπου», επί τω ότι σκοπίμως καμώνονται πως αγνοούν, ότι :
   α) Οι καιροί ου μενετοί, καθόσον η συγκυβέρνηση είναι νεοπαγές φαινόμενο στην χώρα η δε λαϊκή αγανάκτηση «διώχνει» κόσμο από την μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη η οποία πρέπει να είναι πειστική με τρόπο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια Ανακοίνωση. Θέλει μπλα-μπλά για να κερδίσεις τον λαό…
   β) Η εικόνα υπερισχύει 1000 λέξεων, ενώ η ευχάριστη προσωπικότητα μιας γυναίκας που ίσως δεν φιλοδοξεί να διαφέρει από την γυναίκα της διπλανής πόρτας, δίνει ατού στην ενημέρωση.
   γ) Οι προκάτοχοι έμεναν στο γράμμα του αξιώματος το οποίο προσπαθούσαν να υπηρετήσουν με τις γραπτές ή προφορικές – τον καιρό που ίσχυε η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο λεγόμενο «πρες ρουμ» - Ανακοινώσεις Τύπου, ενώ η κ. Σ. Βούλτεψη έχει εντρυφήσει στην εμφύτευση, την μόσχευση της ενημέρωσης όπως αυτή εκφράζεται δια του λατινογενούς όρου προπαγάνδα.

Την προπαγάνδα ανήγαγε σε επιστήμη ο γνωστός Γκέμπελς, του οποίου το έργο η Ελληνίς ομότεχνή του έχει μελετήσει όχι μία αλλά τρεις φορές, όπως εμφαίνετε από τις ισάριθμες αναφορές της σ’ αυτό σε διαστήματα απέχοντα 30 ημέρες μεταξύ των – με το δεδομένο πως είναι φυσική ξανθιά και άρα κοντής μνήμης. Δεδομένου ότι η προπαγάνδα χρήζει εντατικής πληροφόρησης, ίσως στο σημείο αυτό να υπολείπεται η κ. Βουλτεψη αρκούμενη σε μόλις 5 ή 6 από τηλοψίας εμφανίσεις.

Όσον αφορά δε στις αιτιάσεις στελεχών της τηλεόρασης του ραδιοφώνου και των εφημερίδων, ότι δήθεν είναι υποδεεστέρα του ρόλου της ως Εκπρόσωπος επειδή κάνει σαρδάμ, συντακτικά και εννοιολογικά λάθη ενώ ο λόγος της έχει λογικά κενά, θα συμφωνήσω μαζί της. «Αυτοί που με κατηγορούν», λέει, «έχουν μπροστά τους κείμενα τα οποία τους έχουν γράψει και διορθώσει επαγγελματίες κειμενογράφοι και ριράϊτερς, αλλά και συσκευή «οτο κιου» που τους επιτρέπει να τα διαβάζουν χωρίς να φαίνεται», ενώ η ίδια τα λέει από στήθους. Επίσης τους καλεί να συγκρίνουν τα βιογραφικά τους.

Αυτό με εντυπωσίασε και αναζήτησα το βιογραφικό της στο διαδίκτυο. Έχει απόλυτο δίκιο. Το δικό της βιογραφικό γραφεί δίπλα στον προσδιορισμό «επάγγελμα»: ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Εντύπων μέσων, ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Τηλεοπτικών Μέσων, ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Ραδιοφωνικών Μέσων. Των άλλων δεν τα διάβασα, γιατί κάνεις δεν γράφει ως επάγγελμα Αρχισυντάκτης. Το Επάγγελμα όλων μας είναι «δημοσιογράφος».

Ακούγεται τελευταία πως ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να την… αναδομήσει γιατί, λένε ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί τον εχθρό, το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο φέρνει ψήφους.

Δεν το πιστεύω, γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλληλότερο στέλεχος για την θέση αυτή. Όπως είπε ο Κύριος, Μακάριοι οι πτωχή τω πνεύματι. Ξέχασε νομίζω ο Κύριος, να προσθέσει δίπλα στο μακάριοι δύο λέξεις : και Κραταιοί, αφού, όπως όλοι γνωρίζουν, ο βλαξ είναι αήττητος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v