Πού κάνει καλό το «πανηγύρι» της Αμφίπολης

"Ποια πήγε και άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα;" ή αλλιώς "ποια είσαι εσύ κυρά μου που θα μου πεις εμένα ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό; 
Μέρα με τη μέρα, δελτίο με το δελτίο η Ανασκαφή (με κεφαλαίο) τώρα δικαιώνεται! Τώρα που περνά στον απλό λαό. Τώρα που οι έγκριτες επιστήμονες Παλαγγιά και Περιστέρη έχουν βρεθεί με τα χέρια στη μέση να ξεκατινιάζονται προς τέρψη του πανελλήνιου. Δύο κυρίες την πέφτουν η μια στην άλλη και προσβάλλονται μέσω τηλεόρασης.

Πράγματα δηλαδή οικεία σε όλους μας. Η αφ’ υψηλού επιστημοσύνη των αρχαιολόγων επιτέλους ήρθε στα μέτρα του τηλεθεατή πετυχαίνοντας την εκλαΐκευση και το «άνοιγμα στον κόσμο».

Είναι ρωμαϊκός ή μακεδονικός ο τάφος; Έχει περισσότερη σημασία από το Παλαγγιά ή Περιστέρη; Όχι, λένε οι διεθνείς μπούκηδες. Στο playbet.com όπου μπορεί κανείς να πάρει θέση στο δίλημμα των ημερών, το στοίχημα τίθεται μέσω του τίτλου "Τύμβος Αμφίπολης: Περιστέρη vs Παλαγγιά". Να πω τη μαύρη μου αλήθεια, ένα ταληράκι το έβαλα στην Παλαγγιά- έχει απόδοση 3,55!

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο η αμφισβητίας και αν ο τάφος είναι όντως ρωμαϊκός ή αν το πανηγυράκι συνεχίζεται για διάφορα «15λεπτα δημοσιότητας». Και καλά, λέω, όλοι αυτοί οι πολιτικοί, υπουργοί, πρωθυπουργοί, παρατρεχάμενοι και παναγιωταρέες δικαιολογούνται από την περίσταση, τον γάμο και τη χαρά. Η Περιστέρη, σοβαρή επιστήμονας, πώς παίζει όλο αυτό το (επικοινωνιακό) παιχνίδι των δελτίων τύπου και της τηλεοπτικής φανφάρας που αφήνουν να εννοηθεί ότι «μπορεί και να είναι ο τάφος του…», ενώ γνωρίζει ότι αυτό αποκλείεται;

Την απάντηση μου την έδωσε μια φίλη αρχαιολόγος. «Αν δεν παίξει το παιχνιδάκι των πολιτικών, πού θα βρει λεφτά για να το σκάψει όλο αυτό; Πρόκειται για τεράστια ανασκαφή. Ξέρεις πόσα λεφτά θέλει για να έρθει στο φως ολόκληρο; Αυτοί οι άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή στα βιβλία και στα μουσεία να μελετούν τι βρήκαν κάποιοι, κάπου, κάποτε. Οι περισσότεροι τελειώνουν όλη την καριέρα τους χωρίς να έχουν ποτέ κάνει οποιαδήποτε έστω και ήσσονος σημασίας ανακάλυψη. Για κάτι σαν την Αμφίπολη όχι το παιχνιδάκι της Παναγιωταρέα και του Σαμαρά θα παίξουν, αλλά κωλοτούμπες στο Σύνταγμα θα κάνουν, αν χρειαστεί».
 
Από την άλλη σκεφτόμουν πως παρά το ότι η εθνικιστικής χροιάς προσδοκία για Μεγαλεξανδρινά μεγαλεία είναι σίγουρα απεχθής, το όλο θέμα κάνει καλό στην ουσιαστική σύνδεση του Έλληνα με την ιστορία του. Αυτή η σύνδεση μάλιστα ίσως βοηθήσει παρακάτω να βγάλουμε αυτό το «του» που αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τις συλλογικές αλήθειες αυτής της χώρας.

Αν για να γίνει αυτή η σύνδεση, στο μυαλό των «τηλεθεατών», απαιτείται και λίγη σάλτσα από πορφύρα, τι να πω; Χαλάλι…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v