Συλλήψεις με αρτηριοσκλήρωση

Τέκνο τηλεοπτικού μεγαλοδημιογράφου συνελλήφθη για κατοχή 20 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης και έγινε βούκινο σαν να επρόκειτο για επικεφαλής κολομβιανού καρτέλ.   
Λίγες ημέρες πριν η είδηση της σύλληψης κόρης τηλεοπτικού δημοσιογράφου για κατοχή ποσότητας χασίς έκανε μια καλή βόλτα στο διαδίκτυο, δίνοντάς μας για άλλη μια φορά μια γεύση του τι απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Αυτό που μου κάνει πραγματικά εντύπωση ωστόσο είναι το πώς είναι δυνατόν, σε ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2014 να διαπομπεύονται ακόμη άνθρωποι επειδή βρέθηκαν να κουβαλούν στις διακοπές τους 20 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

Από τη μια υπεύθυνοι είναι εκείνοι που έκαναν τη σύλληψη- οι του λιμενικού δηλαδή. Έσπευσαν προφανώς να ειδοποιήσουν αρμόδιους και… αναρμόδιους και το θέμα διέρρευσε «εκεί που έπρεπε». Αν και ηθικά μεμπτό, δεν είναι εύκολο όμως να αντισταθείς στον πειρασμό να εκθέσεις ανθρώπους που τρέφονται από την δίψα των τηλεθεατών για «αίμα» διασήμων.

Από την άλλη φταίει η νομοθεσία. Η νομοθεσία που αφήνει ελεύθερο το αλκοόλ σε πιτσιρίκια 18 χρονών και απαγορεύει το χασίς σε ανθρώπους 20, 30 και 40 χρόνων. Βέβαια. Μπορούμε να μεθάμε αρκεί να μην οδηγήσουμε! Το ότι το αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους βίαιος και εριστικούς, δεν έχει καμία σημασία για την κοινή τάξη και ασφάλεια. Το ότι υπό την επήρειά του το καλοκαίρι στα νησιά συμβαίνουν από βιασμοί έως καυγάδες μέχρι βαριών σωματικών βλαβών, δεν έχει σημασία.

Δεν έχει επίσης σημασία ότι ποτέ δεν μαθαίνουμε για αντίστοιχες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν πάρει χασίς.

Σημασία φαίνεται ότι έχει μόνο η εφαρμογή του νόμου, ακόμη και αν αυτός είναι ξεπερασμένος και αρτηριοσκληρωτικός. Το σχέδιο για μερική νομιμοποίηση της κάνναβης που είχε εξαγγελθεί πριν μερικά χρόνια από τον ΓΑΠ; αναρωτήθηκε ένας φίλος. Του θύμισα την… αποτελεσματικότητα των εξαγγελιών ΓΑΠ για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η οποία μάλιστα είχε επιρωθεί και από προσωπική δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Είναι καιρός να υπάρξει ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός των νόμων για την κατοχή και την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών. Να τεθεί ο αντικειμενικός στόχος για την κοινωνία και να επιδιωχθεί μέσω νομικών προβλέψεων. Εκτός και αν η ύψιστη αξία για τον νομοθέτη παραμένει η προστασία των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, αλλά και δευτερευόντως όλο το νομικό σύστημα (δικηγόροι, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι) που είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να χάσουν μια τόσο μεγάλη κατηγορία δικαστικών υποθέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδά τους.

Μέχρι τότε, οι… μεγαλοκαρχαρίες της διακίνησης των 10, 20 και 40 τσιγάρων χασίς θα έχουν τη συμπαράσταση του Ιοβόλου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v