Το eFrontRow μας ταξιδεύει στη Λισαβόνα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ. Έχει χαρακτηριστεί “Πόλη του Οδυσσέα”, επίσης “Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων-εξερευνητών” αλλά και “πριγκίπισσα του Ωκεανού”. 


Το ιστορικό κέντρο της πόλης χτισμένο πάνω σε επτά λόφους και των μεταξύ αυτών κοιλάδων κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Τάγου. Με πληθυσμό 545.245 κατοίκους (και σχεδόν 3.000.000 η μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας) “βλέπει” στον Ατλαντικό και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο χρώμα. 


Πανοραμική θέα πάνω από τις στέγες της Αλφάμα

Θεωρείται από τις πιο νοσταλγικές πόλεις της Ευρώπης, με είκοσι αιώνες ιστορίας, αλλά και σύγχρονη ψυχή, συνδυάζοντας την κοσμοπολίτικη ζωντάνια μιας  μεγαλούπολης με μία παλιομοδίτικη αύρα. 




Για να την ζήσεις όπως της ταιριάζει πρέπει να έχεις διάθεση για περπάτημα στις ανηφόρες και κατηφόρες των γραφικών συνοικιών Alfama και Mouraria, όπου και “γεννήθηκε” το μελαγχολικό φάντο και στο Bairro Alto- την καρδιά της Λισαβόνας - που σφύζει από ζωή. 


Must μία βόλτα με το θρυλικό τραμ της γραμμής 28 θα σε φέρει στο πάνω μέρος της πόλης, όπου θα βρεις ορισμένα σημεία με εντυπωσιακή θέα. Αξίζει...





Γνωστό για τα καταστήματα και τη νυχτερινή ζωή το Bairro Alto είναι γεμάτο μοδάτα εστιατόρια και μπαρ που εναλλάσσονται στον ίδιο δρόμο με τις παραδοσιακές ταβέρνες (tascas). 


Στο Belem πάλι, θα τραβήξετε φωτογραφίες του ιστορικού πύργου, θα δείτε το σημείο όπου ο Τάγος ενώνεται με τον Ατλαντικό (από εκεί ξεκινούσαν κάποτε οι καραβέλες για να κατακτήσουν τον μέχρι τότε άγνωστο κόσμο).  



Το μνημείο των Ανακαλύψεων


Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών 


Μιας και τα κοντινά αξιοθέατα είναι πολλά ( Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου, Αρχαιολογικό Μουσείο κ.λπ. ) και θα αφιερώσετε αρκετή ώρα στην περιοχή, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε τα γλυκάκια pasteis de nata του ζαχαροπλαστείου Pasteis de Belem, για τα οποία φημίζεται. 



Το κοσμικό και νεανικό Ciado, το Carmo με τα δεκάδες μνημεία και η Baixa με τη διάσημη λεωφόρο Da Liberdade, κατά μήκος της οποίας θα βρείτε καταστήματα με φίρμες και χαρακτηριστικά κτίσματα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, συμπληρώνουν τις must see γειτονιές της πόλης. 


Ελεβαντόρ ντο Λάβρα


Οι δρόμοι-πολύχρωμα μωσαϊκά, όπου τα ασπρόμαυρα πεζοδρόμια-έργα τέχνης, γνωστά και ως calcada portuguesa, συνδυάζονται με τα πλακάκια azulejos που ντύνουν τις προσόψεις πολλών κτιρίων, το bar hopping και οι νυχτερινές βόλτες στα στενοσόκακα,  αλλά και όλα αυτά τα στιγμιότυπα που σημάδεψαν την παγκόσμια Ιστορία κάνουν τη Λισαβόνα ιδιαίτερη. 


Καστέλου ντε Σάουν Ζορζέ




Ο ψηλός πύργος Βάσκο ντα Γκάμα στο Πάρκο ντας Νασόενς


Tous, η γνωστή ισπανική αλυσίδα κοσμημάτων, στην Πορτογαλία στεγάζεται σε έναν υπέροχο μοναδικό χώρο που αξίζει να επισκεφτείτε ακόμη κι αν δεν ψωνίσετε



Luvaria Ulisses, αυτό το μικροσκοπικό μαγαζάκι είναι το μοναδικό στην Πορτογαλία που πουλάει μόνο γάντια.


Vida Portugessa, υπέροχο μαγαζί με όλα τα προϊόντα που αντιπροσωπεύσουν την πορτογαλική ζωή και κουλτούρα










Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v