Η επιτυχημένη τριάδα

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία του αυτοκινήτου είναι η τριάδα μοντέλων πόλης που απαρτίζεται από τα Toyota Aygo, Peugeot 107 και Citroen C1.
Η επιτυχημένη τριάδα
του Σπύρου Ρέκκα

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία του αυτοκινήτου είναι η τριάδα μοντέλων πόλης που απαρτίζεται από τα Toyota Aygo, Peugeot 107 και Citroen C1.

Η ιδέα να συνεργαστούν δυο από τους ισχυρότερους ομίλους στο χώρο του αυτοκινήτου - Toyota και PSA - έπεσε στο τραπέζι πριν από δέκα χρόνια περίπου. Τα τρία μοντελα είχαν σαν βασικό όπλο και τη χαμηλή τιμή πώλησης. Στην Ελλάδα η βασική έκδοση τους κόστιζε κάτω από 10.000 ευρώ.

Η πρώτη γενιά των τριών μοντέλων με τα κοινά στοιχεία έκανε ρεκόρ πωλήσεων και δικαίωσε τους εμπνευστές του εγχειρήματος. Έμεινε πολλά χρόνια στην αγορά και βρήκε αρκετούς μιμητές. Η πρωτοφανής επιτυχία της τριάδας παρακίνησε και το γκρουπ VW. Ο γερμανικός όμιλος δημιούργησε τη δική του αντίστοιχη τριάδα η οποία περιλαμβάνει τα VW up!, Skoda Citigo και Seat Mii. Πρόκειται για τρία αξιόλογα μοντέλα ιδίων προδιαγραφών τα οποία έχουν καλή εμπορική πορεία και στη χώρα μας.

Τώρα όμως λανσάρεται η δεύτερη γενιά της ιαπωνικογαλλικής τριάδας, η οποία απαρτίζεται από τα Toyota Aygo, Peugeot 108 και Citroen C1. Κατασκευάζονται και αυτά τα μοντελα στο ίδιο εργοστάσιο και έχουν κοινά χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς.

Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ τους εντοπίζονται στην εξωτερική εμφάνιση και στη διαμόρφωση της εσωτερικής διακόσμησης. Επίσης έγινε προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα οδηγικά χαρακτηριστικά τους και να τους προσδώσουν τα στοιχεία που καθορίζει η φιλοσοφία της κάθε μάρκας.

Εκτιμώ ότι και αυτή η προσπάθεια θα προσελκύσει τους υποψήφιους αγοραστές. Ωστόσο τώρα στη κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης υπάρχουν και άλλοι παίκτες όπως η γερμανική τριάδα καθώς και τα ολοκαίνουργια ξαδελφάκια Renault Twingo και smart forfour.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v