Ξεχάσαμε την ασφάλεια

Θέλω να επισημάνω ότι οι Σουηδοί δείχνουν το δρόμο και στην ασφάλεια. Η νέα γενιά του Volvo XC90 είναι εφοδιασμένη και στη βασική έκδοση της με ένα πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας.
Ξεχάσαμε την ασφάλεια
του Σπύρου Ρέκκα

Θέλω να επισημάνω ότι οι Σουηδοί δείχνουν το δρόμο και στην ασφάλεια. Η νέα γενιά του Volvo XC90 είναι εφοδιασμένη και στη βασική έκδοση της με ένα πλήρες πακέτο συστημάτων ασφαλείας, το οποίο σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δημιούργει ένα πλέγμα προστασίας των επιβατών, των πεζών καθώς και εκείνων που κάνουν ποδήλατο.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι Σουηδοί στην ασφάλεια, είναι ότι έχουν ξεκινήσει την έρευνα εδώ και περίπου 90 χρόνια. Ειδικευμένα τμήματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και πολυτεχνεία αναλύουν τις πραγματικές συνθήκες και μελετούν τα δεδομένα των συγκρούσεων που γίνονται στη Σουηδία, όταν έχουν εμπλακεί μοντέλα της μάρκας.

Η Volvo έχει θέσει σαν στόχο το 2020 να έχει αναπτύξει όλη την απαιτούμενη τεχνολογία, ώστε να μη σκοτώνεται και να μην τραυματίζεται σοβαρά κάποιος σε ένα καινούργιο μοντέλο της μάρκας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Όραμα 2020 (Vision 2020), το οποίο βασίζεται σε τρεις τομείς, ασφάλεια, διασύνδεση και αυτόνομη οδήγηση. Δεν έχω λογούς να μην πιστέψω τους Σουηδούς και μακάρι να τα καταφέρουν γιατί πάνω από όλα είναι η ασφάλεια μας.

Όσο για εμάς που έχουμε την τύχη να ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, δυστυχώς δεν έχουμε κανένα σημαντικό στόχο για το θέμα της ασφάλειας. Για να είμαι πιο ακριβής, ακούμε εξαγγελίες και προγράμματα, τα οποία μέχρι τώρα έχουν μπλοκάρει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Θα μπορούσαμε όμως να ξεκινήσουμε από τα απλά πράγματα, που εύκολα υλοποιούνται. Για παράδειγμα, να είχαμε στόχο στο τέλος του 2014 η παραλιακή και η Συγγρού - δυο λεωφόροι με υψηλή επικινδυνότητα- να είχαν την καλύτερη δυνατή σήμανση και τον πιο αποδοτικό φωτισμό.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό, το ελάχιστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v