Τα πιο αληθινά σημάδια ότι ωρίμασες

Είναι δέκα, και είναι όλα υπέροχα! Και μάλλον τα έχεις βιώσει κι εσύ…
Τα πιο αληθινά σημάδια ότι ωρίμασες
Πώς ξέρεις ότι ωρίμασες; Είναι που πληρώνεις όλους τους λογαριασμούς σου στην ώρα τους; (Όχι, αυτό σημαίνει ότι βγάζεις αρκετά λεφτά.) Είναι που πλένεις όλα τα πιάτα μόλις τα χρησιμοποιήσεις; (Όχι, αυτό σημαίνει ότι βαρέθηκες να βρωμάει η κουζίνα σου.)

Άσε μας να σου μιλήσουμε για δέκα τέλεια σημάδια που δείχνουν ότι έχεις πραγματικά ωριμάσει…

Ξέρεις ότι ιδέες ≠ άνθρωποι
Ναι, προφανώς οι ιδέες που έχει ένας άνθρωπος λένε πολλά για το ποιόν του, αλλά δεν λένε τα πάντα. Και όσο περισσότερο ωριμάζεις, τόσο περισσότερους ανθρώπους θα έχεις στον κύκλο σου που μπορεί να διαφωνείτε σε ορισμένα ζητήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Αγαπάς τον εαυτό σου
Όσο αγαπάς και τους άλλους. Αλλά πλέον δεν πρόκειται να βάλεις τους άλλους πάνω από την δική σου υγεία και ασφάλεια. Και αυτό δεν είναι εγωισμός. Είναι αυτό που κάνει ένας σωστός ενήλικας.

Αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου
Και πλέον γνωρίζεις ότι τις ευθύνες σου πρέπει να τις αναλαμβάνεις ακόμα κι αν δεν έχεις φταίξει σε τίποτα. Επειδή, άσχετα από το ποιος είναι ο “κακός” της υπόθεσης, κανείς δεν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις σου, παρά μόνο εσύ.

Ξέρεις πότε να το βουλώνεις
Δεν χρειάζεται πάντα να εκφράζεις την άποψή σου. Ειδικά αν αυτή η άποψη δεν είναι καν σωστά σχηματισμένη, και βασίζεται σε γενικεύσεις που άκουσες σε άλλες κουβέντες. Ειδικά αν αυτή η άποψη αφορά κάτι που δεν σχετίζεται καν με την δική σου ζωή. Ειδικά αν όλα αυτά συμβαίνουν στο internet. Ξέρεις ότι το να ακούς είναι ίσως πιο σημαντικό απ’ το να μιλάς.

Έχεις ανοιχτό μυαλό
Δεν γίνεται να τα γνωρίζουμε όλα. Και δεν γίνεται να μένουμε στάσιμοι, σε έναν κόσμο που μας βομβαρδίζει καθημερινά με καινούρια πράγματα—είτε αυτά είναι τεχνολογικές ανακαλύψεις, είτε κοινωνικά ζητήματα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Και ξέρεις πως οτιδήποτε δεν σου είναι οικείο δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και εχθρικό.

Δίνεις πριν λάβεις
Επειδή έτσι λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις, και οι άνθρωποι που θα προσφέρουν, χωρίς να τους νοιάζει καν αν θα λάβουν κάτι πίσω… ε, αυτούς τους ανθρώπους τους αγαπάμε περισσότερο. Το αξίζουν.

Επικοινωνείς (αλλά στ’ αλήθεια)
Θέλεις κάτι; Το ζητάς. Δεν θέλεις κάτι; Αρνείσαι ευγενικά. Πέφτεις πάνω σε κάποιον άνθρωπο που δεν σέβεται αυτά τα πολύ ξεκάθαρα όρια που έχεις βάλει στην επικοινωνία σου; Του λες αντίο. Η επικοινωνία είναι υπέροχο πράγμα, αλλά μόνο όταν λέμε αυτό που εννοούμε, και μόνο όταν δεν χαραμίζουμε σάλιο σε άτομα που δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να συζητήσουν μαζί μας.

Δεν σε ενδιαφέρει η τελειότητα
Ούτε πάνω σου, ούτε σε αυτά που ψάχνεις. Το “τέλειο” είναι υποκειμενικό, και ίσως να μην υπάρχει καν. Βασικά, μπορεί και να υπάρχει, και μπορεί κάποτε να το αγγίξεις. Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Είσαι ο εαυτός σου, και όλα θα πάνε καλά.

Δεν ακούς την φωνή στο κεφάλι σου
Εκείνη την ενοχλητική φωνή που έχουμε όλοι, που είναι ίδια με την κανονική μας φωνή, αλλά πάντα πιο σαρκαστική, και σου λέει ότι όλα θα πάνε χάλια. Πως δεν θα καταφέρεις τίποτα. Έχεις σταματήσει να της δίνεις σημασία.

Δεν τα παρατάς
Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι. Συνέχεια. Δεν γίνεται να ζεις χωρίς δυσκολίες, και μάλιστα αυτές είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς. Και πλέον ξέρεις ότι, αν συνεχίσεις την σκληρή δουλειά, αν πιστεύεις στον εαυτό σου (και αν ισχύουν όλα όσα γράψαμε πιο πάνω), όλα θα πάνε καλά…

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v