Πώς να στηρίξεις έναν φίλο που περνάει χωρισμό

Είναι κάποιες στιγμές που καλείσαι να δείξεις πόσο καλός φίλος είσαι. Κι εμείς θα σε προετοιμάσουμε.
Πώς να στηρίξεις έναν φίλο που περνάει χωρισμό
Όταν χωρίζει ένας καλός μας φίλος, το ένστικτό μας λέει ότι πρέπει να τρέξουμε στο σπίτι του/της πρώην και να σπάσουμε μερικά μούτρα. Ευτυχώς, αυτές οι παρορμήσεις δεν πραγματοποιούνται συχνά. Υπάρχουν, όμως, πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα αγαπημένο μας άτομο να ξεπεράσει τον χωρισμό, που δεν περιλαμβάνουν (αναγκαστικά) σωματική ή λεκτική βία.

*Για αρχή, ρώτα τον τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις. Είναι μια πολύ απλή ερώτηση, και δείχνει πως ενδιαφέρεσαι, περισσότερο από κάθε τι. Μπορεί να πιστεύεις ότι ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι, αλλά – πίστεψέ μας – πρέπει να ρωτήσεις.

*Απόφυγε κάθε φράση που να μπορεί να φέρει άσχημα αισθήματα. Για παράδειγμα, “σου τα ‘λεγα εγώ”.

*Για την ακρίβεια, δώσε του όσο χρόνο και χώρο χρειάζεται για να σου πει αυτά που θέλει να πει. Έχει πολλά να βγάλει από μέσα του, και μία από τις σημαντικότερες δουλειές ενός φίλου είναι να αφήνεις τους φίλους σου να αναλύουν φωναχτά τα τραύματά τους σε πραγματικό χρόνο, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχίσουν την ζωή τους μόνοι τους. Εσύ μπορείς να κουνάς καταφατικά το κεφάλι, και να συνεχίσεις να ρωτάς τι μπορείς να κάνεις.

*Μην χώνεσαι σε ξένα χωράφια. Μπορεί να είχες πολλά πράγματα να πεις για την σχέση αυτή που μόλις τελείωσε, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

*Μην αρχίσεις να του προτείνεις πράγματα που μπορεί να κάνει, επειδή βοήθησαν εσένα στον δικό σου χωρισμό. Ξανά, το κλειδί είναι να του δείξεις πως είσαι δίπλα του, και πως θα τον στηρίξεις με ό,τι χρειαστεί. (Εκτός κι αν αποφασίσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι εμπρησμός. Εκτός κι αν είναι light εμπρησμός; Ειλικρινά, δεν ξέρουμε, ο συντάκτης του κειμένου είναι ίσως οκέι με τον εμπρησμό, αλλά ως κομμάτι των ΜΜΜ δεν μπορούμε να στηρίξουμε τον εμπρησμό ως υγιή τρόπο να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, και είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε πως ο εμπρησμός είναι παράνομος.)

*Αν ο/η πρώην ήταν κοινή σας παρέα, και εξακολουθείτε να έχετε επαφές, πρέπει να το πεις. Φαντάσου πόσο προδομένος θα νιώσει που εξακολουθείς να έχεις παρτίδες με Το Χειρότερο Άτομο Στον Κόσμο™.

*Αν δεις ότι βρίσκεται περισσότερο σε φάση “Είμαι πολύ πεσμένος επειδή νόμιζα ότι δεν θα χωρίσω ακόμα”, και όχι τόσο σε φάση “Κάθε μου ελπίδα για ευτυχία κάηκε μπροστά στα μάτια μου”, πρότεινέ του να βγείτε μια βόλτα. Χρειάζεται καθαρό αέρα. Και, όχι, κανείς δεν είπε πως πρέπει να είναι χαρούμενη βόλτα, ή ότι θα περάσετε καλά. Απλά είναι σημαντικό να μετακινήσει την μιζέρια του και λίγο έξω απ’ το σπίτι, για να θυμηθεί πώς ζουν οι άνθρωποι.

*Λογικά θα πει όχι όταν του προτείνεις να βγείτε, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκύψεις το κεφάλι, να το δεχτείς, και δυο μέρες μετά να του ξαναπροτείνεις. Και να συνεχίσεις. Ναι, θα γίνεις σούπερ ενοχλητικός, αλλά επίσης θα είσαι και σούπερ παρών, και αυτά είναι πράγματα που εκτιμώνται (πέντε χρόνια μετά, σε τελείως άκυρη στιγμή, επειδή προς το παρόν θα σου πει απλά ότι του πρήζεις το συκώτι, αλλά αυτό είναι η φιλία κι άμα του αρέσει).

*Ακόμα κι αν έρθει έξω μαζί σου, μην τολμήσεις να αρχίσεις να πετάς σπόντες για νέες γνωριμίες και νέα ραντεβού. Γενικά δεν έχεις δικαίωμα να πεις σε κανέναν πότε είναι έτοιμος να γνωρίσει κάποιο καινούριο άτομο, εκτός κι αν έχουν περάσει εννιά μήνες και έχει παραιτηθεί από τα πάντα και, για να είμαστε ειλικρινείς, ανησυχείς λιγάκι ότι θα ξαναφυτρώσει η παρθενιά του.

*Αν, πάλι, περνάει την φάση που όχι μόνο θέλει να βγει, αλλά θέλει και να πιει, τότε πρέπει να ξέρεις πότε χρειάζεται να επέμβεις. Αν πίνει για να διασκεδάσει, για να περάσει καλά και ίσως να αποσυντονίσει τα γεννητικά του όργανα, που δεν έχουν ιδέα πώς να λειτουργούν με κάποιο άλλο άτομο, έχει καλώς. Βασικά, όχι, τώρα που το βλέπουμε γραμμένο, δεν υπάρχει αποδεκτό είδος αλκοολισμού. Θα σε ευχαριστεί μετά.

*Μην κουτσομπολεύεις. Λογικά οι κοινοί σας φίλοι θα θέλουν να μάθουν όλα τα ζουμερά κομμάτια του μικρού νευρικού κλονισμού που περνάει ο φίλος σας επειδή διαλύθηκε μία σημαντική του σχέση. Και τότε είναι η καλύτερη ευκαιρία για να το παίξεις ανώτερος, και να τους δείξεις 100% δικαιολογημένα ότι τους κρίνεις πάρα πολύ άσχημα αυτή τη στιγμή.

*Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο μπερδεμένος, καταθλιπτικός εγκέφαλος του χωρισμένου φίλου σου να αρχίσει να σου επιτίθεται. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό. Αν χρειάζεται τον χώρο του, μπορείς να πας σπίτι και να του τηλεφωνήσεις την επομένη, για να δεις αν είναι καλά.

*Φέρε φαγητό. Φέρε όλο το φαγητό. Και μετά φέρε και το δικό σου φαγητό, υποθέτουμε.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v