Τι να κάνω αν νιώθω μοναξιά;

Σταμάτα να φοβάσαι την μοναξιά. Ήρθε η ώρα να την καταπολεμήσεις.
Τι να κάνω αν νιώθω μοναξιά;
Υπάρχουν άνθρωποι μοναχικοί, που δεν χρειάζονται πολύ κόσμο γύρω τους για να είναι ευτυχισμένοι. Κανείς, όμως, δεν θέλει να νιώθει μοναξιά. Η μοναξιά είναι από τα χειρότερα αισθήματα, μπορεί να σε παραλύσει.

…Κι αν εμείς σου πούμε ότι ξέρουμε τους τρόπους για να την καταπολεμήσεις και να φτιάξεις την μέρα σου;

Αρχικά, αποδέξου το
Η ειλικρίνεια και η αποδοχή των αισθημάτων μας είναι ίσως από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Πρέπει αρχικά να αποδεχτείς ότι η μοναξιά είναι κάτι που όλοι πού και πού θα νιώσουμε, και πως αυτό δεν είναι κακό. Τα αρνητικά αισθήματα πάντα θα υπάρχουν, και όσο γρηγορότερα το αποδεχτούμε αυτό, τόσο λιγότερη δύναμη τους επιτρέπουμε να έχουν.

Ώρα να πάρεις μερικά τηλέφωνα
Θυμάσαι όλες εκείνες τις φορές που βρέθηκες στον δρόμο με παλιούς φίλους, και κάνατε εκείνο τον κλασικό λεκτικό χορό; Πώς πας, να βγούμε, ναι ρε συ, θα κανονίσουμε; Ε, ήρθε η ώρα να κανονίσεις. Μπορεί αυτή τη στιγμή (για κάθε πιθανό λόγο) να μην είναι διαθέσιμοι οι άνθρωποι που πραγματικά έχεις ανάγκη να δεις, αλλά οποιαδήποτε επαφή θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Ξαναπιάσε τα χόμπι σου
Από την μία πλευρά, ακόμα κι αν το χόμπι σου είναι κάτι που κάνεις μόνος σου, στο σπίτι, όπως η ζωγραφική ή το γράψιμο, θα έχεις έναν δημιουργικό τρόπο να περνάς τον χρόνο σου, αντί να κοιτάς τον τοίχο και να αναρωτιέσαι πώς θα φτιάξει η ζωή σου. Από την άλλη, όμως, ζούμε στο 2017. Δεν υπάρχει ασχολία, όσο παράξενη κι αν είναι, που να μην έχει μια δυνατή online κοινότητα, όπου και να μένεις. Μην μας κάνετε τώρα να αρχίσουμε να δίνουμε επίσημες στατιστικές για το πόσο οι online κοινότητες καταπολεμούν τα συμπτώματα κατάθλιψης και γίνει το κείμενο βαρύ.

Γίνε εθελοντής
Γιορτές έχουμε, και υπάρχουν άνθρωποι που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς. Και χρειάζονται βοήθεια. Από το να βοηθήσεις σε κάποιο τοπικό συσσίτιο, μέχρι να δωρίσεις μια βαλίτσα με παλιά ρούχα που δεν χρειάζεσαι, το να προσφέρεις σε άτομα που έχουν ανάγκη θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Πρόσεχε τι ανεβάζεις στα social media
Είμαστε πολύ υπέρ της ελεύθερης έκφρασης. Από την άλλη μεριά, είμαστε και υπέρ του να μην τα βάζεις κάτω και να συνεχίζεις να προσπαθείς. Αν το προφίλ σου στο Facebook είναι μια μεγάλη μιζέρια, τότε μην περιμένεις η κατάσταση να φτιάξει. Στην καλύτερη, ίσως σου στείλουν κάνα μήνυμα για να ρωτήσουν αν είσαι καλά. Κι αυτό λέγεται οίκτος, όχι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.

Μίλησε με κάποιον
Αυτή η φράση έχει μια ρετσινιά πάνω της, κυρίως γιατί το “κάποιος” είναι ευφημισμός για ψυχολόγο. Επειδή ζούμε σε μια χώρα που ακόμα υπάρχει στίγμα γύρω από αυτό. Εμείς δεν σου προτείνουμε αναγκαστικά να μιλήσεις με ψυχολόγο—εκτός και αν το επιθυμείς. Αλλά θέλουμε να ξέρεις πως υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που νοιάζονται για ‘σένα, που θα χαμογελούσαν αν τους έστελνες μήνυμα και θα ήταν πολύ χαρούμενοι να περάσουν μερικές στιγμές μαζί σου. Αν ανοίξεις την ψυχή σου στους ανθρώπους, θα το κάνουν κι αυτοί. Και ναι, το ξέρουμε πως κινδυνεύεις να πληγωθείς όταν ανοίγεσαι—αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που όλοι μας πρέπει να παίρνουμε.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v