Γιατί καμία σχέση μου δεν κρατάει πολύ;

Εννιά λόγοι που όλες σου οι σχέσεις αποτυγχάνουν και δεν μπορείς να κρατήσεις κάποιον για πολύ καιρό.
Γιατί καμία σχέση μου δεν κρατάει πολύ;
Δεν είναι εύκολο πράγμα οι σχέσεις, θα ακούσεις να λένε. Αλλά εσύ βλέπεις πολλούς γύρω σου να πετυχαίνουν αυτό που δεν μπορείς: Να διατηρούν μια σχέση – και σε μερικές, πιο σπάνιες περιπτώσεις, και το πάθος του έρωτα – για πολλά χρόνια. Και εσύ αποχαιρετάς άλλον έναν εφήμερο παρτενέρ ή μια γνωριμία που κράτησε το πολύ λίγους μήνες, και σκέφτεσαι «γιατί όχι κι εγώ;». Τι φταίει και δεν μπορείς να διατηρήσεις μια σχέση για μεγαλύτερο διάστημα;

Ιδού τι μπορεί να φταίει:

Διαλέγεις πάντα λάθος ανθρώπους
Πρόσωπα που δεν έχετε τίποτα κοινό και σύντομα το αντιλαμβάνεστε, άτομα τοξικά ή με ψυχολογικά προβλήματα που μεταφέρονται στη μεταξύ σας σχέση, πρόσωπα που δεν κάνουν για σένα, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο συνεχίζεις να «τιμωρείς» τον εαυτό σου, διατηρώντας αυτόν τον «μαγνήτη».

Αρνείσαι να προσαρμόσεις τη ζωή σου στα δεδομένα μιας σχέσης
Για να διατηρηθεί μια μακροχρόνια σχέση, χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Χρειάζεται να βάζεις νερό στο κρασί σου, να επενδύσεις χρόνο και αισθήματα και να ανοίξεις χώρο στην καρδιά σου και στην καθημερινότητά σου. Και για να επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο (μικρούς μήκους) σε κάθε σου σχέση, πιθανώς είσαι εσύ το άτομο που δεν είναι διατεθειμένο να βάλει νερό στο κρασί του για να διατηρηθεί η σχέση.

Περιμένεις η σχέση σου να ανεχτεί όλα σου τα ελαττώματα
Κάνεις το λάθος, από τη στιγμή που αποφασίζετε με κάποιο άλλο πρόσωπο να είστε μαζί, να πιστέψεις ότι θα ανεχτεί τα πάντα από σένα «απλώς επειδή έτσι είσαι και δεν αλλάζεις». Κι όμως, όταν σταδιακά κάποιος μάθει καλά τα ελαττώματα του ανθρώπου με τον οποίο ζει, δεν είναι απαραίτητο να τα ανεχτεί για πολύ, ειδικά όταν δηλώσει ότι ενοχλείται, αλλά εσύ δεν θέλεις να βελτιωθείς.

Βάζεις άλλες προτεραιότητες
Θέλεις να έχεις σοβαρή, ουσιαστική σχέση, αλλά θέλεις να κρατήσεις τις δυο δουλειές σου, να βγαίνεις κάθε μα κάθε μέρα με τους φίλους σου, να βάζεις μπροστά άλλα πράγματα. Δικαίωμά σου – αλλά είναι δικαίωμα και του έτερου ενδιαφερόμενου να αποχωρήσει για να βρει κάποιον με τον οποίο θα νιώθει ότι τον έχει ως πρώτη προτεραιότητα.

Γίνεσαι επικριτικός/ή
Σε μια σχέση, είναι πολύ φυσιολογικό και υγιές να εκφράζουμε όλα μας τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τα πράγματα που μας ενοχλούν ή μας θυμώνουν. Αλλά έχει σημασία το πώς τα εκφράζουμε: Αν γίνεσαι μόνιμα επικριτικός/ή με τον άνθρωπό σου, και αντί να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα, το μόνο που κάνεις είναι να επιρρίπτεις ευθύνες και να προσβάλεις τον άλλον, είναι λογικό κάποια στιγμή να λυγίσει.

«Αγκιστρώνεσαι» πάνω στη σχέση σου
Υπάρχει και αυτή η πιθανότητα: Να ενθουσιάζεσαι υπέρμετρα, να ‘πνίγεις’ τον άλλον με την υπερβολή σου και να φοβάται ότι στη συνέχεια της σχέσης τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο υπερβολικά. Αν νιώσει για παράδειγμα ότι αφήνεις τους φίλους σου, θέλεις να είστε μαζί 24 ώρες το 24ωρο ή να ξέρεις κάθε του κίνηση, τότε είναι πιθανό να φοβηθεί και να φύγει.

Θεωρείς τη σχέση σου δεδομένη
Στο άλλο άκρο, υπάρχει η περίπτωση με το που νιώσεις ότι βρίσκεσαι στην ασφάλεια μιας σχέσης, να «αράζεις» και να αδιαφορείς εντελώς. Δεν αρκεί μόνο η ταμπέλα «είμαι σε σχέση», χρειάζεται και να δείχνεις τα συναισθήματά σου πού και πού. Αλλιώς το άλλο άτομο καταλαβαίνει ότι δεν ήθελες σχέση μαζί του, αλλά ότι απλώς ήθελες να απαλλαγείς από το «στίγμα» του single.

Δε μαθαίνεις από τα λάθη σου
Εφόσον ήδη έχεις στην «πλάτη» σου πολλές σχέσεις που τελείωσαν άδοξα και νωρίς, θα έπρεπε να έχεις καταλάβει τι έφταιξε σε κάθε μία και να έχεις εντοπίσει τις δικές σου ευθύνες. Αν επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη και στις επόμενες σχέσεις, είναι μάταιο να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα.

Δεν έχεις μάθει να συγχωρείς
Η ευθιξία είναι εχθρός της διάρκειας. Όλοι κάνουμε λάθη στις σχέσεις και, ναι, κάποια είναι ασυγχώρητα, ανάλογα με τα ηθικά standards του καθένα. Αλλά αν αυτά τα standards σου είναι τόσο στενά που με το παραμικρό λάθος ξενερώνεις και αρνείσαι να συγχωρήσεις για να πάτε παρακάτω, τότε δύσκολα θα βρεις… αναμάρτητο άνθρωπο να ζήσετε μαζί για χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v