Πώς να ξεπεράσω τον φόβο της δέσμευσης;

Μήπως το κλειδί για να κάνεις υγιείς σχέσεις βρίσκεται στο μυαλό σου;
Πώς να ξεπεράσω τον φόβο της δέσμευσης;
Ο φόβος της δέσμευσης. Είναι σίγουρα κάτι που ακούμε συχνά—και πολλές φορές από κόσμο που απλώς θέλει να δικαιολογήσει την κακή του συμπεριφορά. Κι όμως, ο φόβος της δέσμευσης είναι ένα πρόβλημα πολύ αληθινό, και το συναντάμε όλο και περισσότερο σε νεαρό κόσμο. Φταίει ο τρόπος που το φλερτ και οι σχέσεις έχουν αλλάξει; Φταίει ο καπιταλισμός;

Ίσως κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι δεν αντέχουν στην ιδέα να παραδοθούν σε μια σχέση, να κοπιάσουν για να την κάνουν να δουλέψει και να απολαύσουν μετά τους καρπούς των κόπων τους. Αλλά έχουμε μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τους φόβους σου, και να καταφέρεις να βρεις τις σωστές ισορροπίες στις σχέσεις σου.

Αποδέξου τον κίνδυνο
Κάθε σχέση ξεκινάει με μια αβεβαιότητα. Δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει, δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Και, το καταλαβαίνουμε, αυτό είναι αρκετό για να σε τρομάξει, αλλά δεν είναι το μόνο που θα πάρεις από μία σχέση. Για κάθε στιγμή αβεβαιότητας, υπάρχουν πολλές στιγμές ευτυχίας, γαλήνης και κατανόησης. Αν θες να δεσμευτείς με ένα άτομο χωρίς να έχεις καθόλου αμφιβολίες… αμφιβάλλουμε πως θα το καταφέρεις ποτέ.

Το ρίσκο είναι καλό
Μην ξεχνάς ποτέ πως αν δεν τολμάς, η ζωή είναι αρκετά βαρετή. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει το μέλλον, και αυτές οι εκπλήξεις της ζωής είναι, καλώς ή κακώς, η ουσία. Πρέπει να μάθεις να τις δέχεσαι και να τις απολαμβάνεις, και να είσαι ευγνώμων για όσα έχουν έρθει μπροστά σου—είτε όμορφα, είτε επίπονα.

Μην βιάζεσαι
Κανείς δεν σου είπε πως με το που γνωρίσεις ένα ενδιαφέρον άτομο, πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως μια σχέση. Βγείτε ραντεβού, γνωριστείτε, αφήστε τον καιρό να περάσει και συνεχίστε να γνωρίζετε ο ένας τον άλλο. Μερικές φορές είμαστε τόσο βιαστικοί να βάλουμε ταμπέλες στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, που χάνουμε αυτό που έχει σημασία: να γνωρίζουμε την ψυχή τους.

Βρες τα κοινά
Λένε πως τα αντίθετα έλκονται, και – δεν θα το αρνηθούμε – αυτό μπορεί να γίνει διασκεδαστικό για λίγο καιρό. Αν, όμως, θες να κάνεις μια καλή, λειτουργική σχέση, πρέπει εσύ και το μελλοντικό σου ταίρι να έχετε παρόμοιες απόψεις για μερικά σημαντικά ζητήματα—όποια κι αν είναι για ‘σένα αυτά.

Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Μερικές φορές (δηλαδή, τις περισσότερες) έχει δίκιο όταν σου λέει πως κάποιος δεν είναι σωστός για εσένα. Σκέψου, όμως: Μιλάει το ένστικτο, ή μιλάνε οι φόβοι και οι ανασφάλειές σου; Μάθε να ξεχωρίζεις αυτές τις φωνές, και να καταλαβαίνεις ποια φωνή θέλει το καλό σου, και ποια σε κρατάει απλώς πίσω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v