Σεξιστικές ατάκες που βαρεθήκαμε να ακούμε

Επειδή, όχι, τα έμφυλα στερεότυπα δεν έχουν πλέον καμία απολύτως χρηστική αξία, και ήρθε η ώρα να το αποδεχτούμε.
Σεξιστικές ατάκες που βαρεθήκαμε να ακούμε
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει γυναίκα που να μην έχει ζήσει τον σεξισμό στο πετσί της. Άλλες σε μεγάλο βαθμό, άλλες σε μικρότερο, και άλλες σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να σου αλλάξει την ζωή. Ας στρέψουμε λίγο την προσοχή μας σ’ αυτό που λέμε “σε μικρό βαθμό”.

Με ποιους τρόπους μπορεί η πατριαρχία να επιτεθεί στις γυναίκες, χωρίς καν να γίνεται επιθετική; Ποιες είναι αυτές οι ύπουλα επιθετικές ατάκες που οι περισσότερες γυναίκες έχουν ακούσει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους;

Γιατί φοράς τόσο μακιγιάζ;
Που σχεδόν πάντα θα το ακολουθήσει η δικαιολογία “Είσαι πιο όμορφη χωρίς μακιγιάζ”. Άρα, θα δικαιολογηθεί όποιος την είπε, ήταν κομπλιμέντο και όχι επίθεση. Αν όμως καλοσκεφτούμε λίγο τι σημαίνει αυτή η φράση, είναι κυριολεκτικά ένας άντρας που νιώθει την ανάγκη να πει σε μια γυναίκα την προσωπική του άποψη για το πώς θα πρέπει να είναι η εξωτερική της εμφάνιση. Η πικρή αλήθεια είναι πως οι γυναίκες χρησιμοποιούν μακιγιάζ επειδή… τους αρέσει να χρησιμοποιούν μακιγιάζ και αισθάνονται όμορφα. Και κανείς δεν έχει δικαίωμα να το στερεί αυτό από κάποιον.

Γιατί φοράς τώρα αυτό το στενό;
Πριν λίγες μέρες έγινε viral ένα post στο Facebook, στο οποίο ένας δικηγόρος γκρίνιαζε για την κατάσταση στην οποία έχουν ξεπέσει οι ελληνικές παραλίες—δηλαδή να έχουν γεμίσει με γυναίκες με περιττά κιλά και αρκετή αυτοπεποίθηση για να φορέσουν ό,τι μαγιό θέλουν. Ξανά, η αστυνόμευση της εμφάνισης άλλων ατόμων είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος. (Και, επίσης, αν θέλαμε να γίνουμε μικροπρεπείς, θα ρωτούσαμε τον συγκεκριμένο δικηγόρο γιατί δεν έχει πρόβλημα και με τις αντρικές κοιλιές.)

Γιατί δεν φοράς περισσότερα;
Και για να κλείσει η Αγία Τριάδα της γκρίνιας για την γυναικεία εμφάνιση, έχουμε το πιο κλασικό απ’ όλα: Γιατί ντύνεσαι προκλητικά; Επειδή το να ανοίξουμε κουβέντα για το πώς αυτή η δήλωση τροφοδοτεί την κουλτούρα του βιασμού είναι πολύ μεγάλο θέμα, θα αρκεστούμε σε μια απλή δήλωση, που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας: Οι άνθρωποι ντύνονται για τον εαυτό τους, και μονάχα για τον εαυτό τους. Έχεις κάθε δικαίωμα να μην συμφωνείς με αυτό, αλλά κανένα δικαίωμα να εκφράσεις μια άποψη που δεν σου ζήτησε κανείς.

Περίοδο έχεις;
Ναι, είναι πολύ πιθανό κατά την διάρκεια της περιόδου οι ορμόνες να προκαλέσουν απότομες αλλαγές στην διάθεση. Αλλά θα ήταν καλό να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι οι γυναίκες είναι άνθρωποι, και πως οι άνθρωποι βιώνουν μια τεράστια γκάμα συναισθημάτων, χωρίς να επηρεάζονται από την βιολογία τους. Ακόμα κι αν έχει όντως περίοδο, οι πιθανότητες να είπες κάτι εκνευριστικό ή προσβλητικό (ακόμα και άθελά σου) είναι μεγαλύτερες.

Βρίζεις/πίνεις/τρως πολύ για γυναίκα
Αυτό, τις περισσότερες φορές, θα ειπωθεί ως κομπλιμέντο. Κι αυτό είναι ακόμα πιο προβληματικό, και θα σου εξηγήσουμε γιατί, με όσο πιο απλά λόγια μπορούμε.
-Θαυμάζεις μια γυναίκα για μία στερεοτυπικά “αντρική” συμπεριφορά
-Θέτεις το ζήτημα ότι είναι “διαφορετική” από τις άλλες γυναίκες
-Στην ουσία κακολογείς τις άλλες γυναίκες για να πεις κάτι καλό για μόνο μία…
-…ενώ υπάρχουν τόσα ωραία κομπλιμέντα που έχουν όντως να κάνουν μόνο με εκείνη.
-Εναλλακτικά, πες της “Χαίρομαι πολύ που τρως εφτά κιλά μπριζόλα, επειδή κι εγώ τρώω εφτά κιλά μπριζόλα, θα ήθελα να πεθάνουμε από χοληστερίνη μαζί”. 100% πιο ρομαντικό και μη προσβλητικό.
Αν, πάλι, πιστεύεις ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να πίνουν, να τρώνε και να βρίζουν όπως οι άντρες, υποθέτουμε ότι ζεις στο 1950 και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε αυτό.

Μη μου αρχίζεις τώρα τα φεμινιστικά…
Εκτός από την απαραίτητη διευκρίνιση ότι ο φεμινισμός δεν είναι κακή λέξη (στην ουσία σημαίνει ότι είσαι κάποιος που θέλει ισότητα για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από κάθε παράμετρο), αυτό που κάνει την ατάκα αυτή εξαιρετικά ενοχλητική είναι η ενδόμυχη κατηγορία που κρύβει. Μικρή (και πολύ χρήσιμη) συμβουλή: αν νιώσεις πως κάποια γυναίκα “σου άρχισε τα φεμινιστικά”, μάλλον είπες ή έκανες κάτι που την ενόχλησε. Άσχετα από το αν συμφωνείς μαζί της ή όχι, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να ακούσεις την δική της πλευρά της ιστορίας. Αυτό δεν είναι φεμινισμός, είναι απλώς σωστή ανθρώπινη συμπεριφορά.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v