Πώς να αισθανθείς πιο σίγουρος για τον εαυτό σου

Αν θες να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου στα ύψη, δεν χρειάζεται να κάνεις τεράστιες αλλαγές. Πρέπει απλά να πάρεις μερικές μικρές αποφάσεις…
Πώς να αισθανθείς πιο σίγουρος για τον εαυτό σου
Όλοι μας κάποια στιγμή χρειαζόμαστε μια τονωτική ένεση αυτοπεποίθησης. Ναι, ναι, ακόμα κι εκείνοι οι άνθρωποι που φαίνεται να την εκκρίνουν από κάθε τους πόρο. Μερικές φορές είναι δύσκολο να νιώθουμε σίγουροι για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας, αμφισβητούμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας; Κι αν η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ό,τι περιμέναμε;

1. Νιώσε ευγνωμοσύνη
Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο—καλά και άσχημα. Και μπορούμε να κερδίσουμε κάτι θετικό, ακόμα και από τις αρνητικές εμπειρίες. Και, στο τέλος, είναι πολύ καλύτερο (και πιο ώριμο) να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και να προχωράμε, παρά πικρία και να μένουμε καρφωμένοι στο παρελθόν.

2. Αποδέξου ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις
Το να αγχωνόμαστε για πράγματα που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας (από το μέγεθος της μύτης μας, μέχρι και τα αισθήματα των άλλων), δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε, και είναι πολύ πιο σημαντικά.

3. Σταμάτα να προσπαθείς να ξεφύγεις
Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους. Τα αντιμετωπίζουν—και ξέρουν να διαχειρίζονται τις αποτυχίες χωρίς φόβο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

4. Αγάπησε το σώμα σου
Επειδή το σώμα σου είναι αυτό που είναι, και είναι όμορφο. Είναι ικανό, είναι μοναδικό και πρέπει να το φροντίζεις.

5. Σταμάτα να καταπιέζεις τα αισθήματά σου
Εκφράσου ελεύθερα. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση δεν σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος. Προσπαθούν να είναι όσο πιο αυθεντικοί και ειλικρινείς γίνεται. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να γίνεται μια ωρολογιακή βόμβα συναισθημάτων, και έκφρασε ελεύθερα κάθε σου σκέψη—είτε είναι χαρούμενη, είτε οργισμένη.

6. Ξεκίνα να αναγνωρίζεις αυτά που σε ενοχλούν
Ό,τι κι αν είναι αυτό, πρέπει να το ανακαλύψεις. Και να αρχίσεις να το αποφεύγεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρείς στην ζωή σου όσα σου δημιουργούν αρνητικά αισθήματα. Και, ναι, αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.

7. Ζήσε την στιγμή
Κλισέ, ναι. Αλλά έχεις δει ποτέ άτομο που όντως ζει την κάθε του στιγμή να μιζεριάζει; Σκέψου το!

8. Μην κρίνεις αυτά που νιώθεις εσύ και οι άλλοι
Τα αισθήματα των ανθρώπων δεν πρέπει να κρίνονται. Πρέπει να καταλαβαίνονται. Να γίνονται αποδεκτά. Σεβάσου τους ανθρώπους όπως θέλεις να σε σεβαστούν. Αλλά, ακόμα πιο σημαντικό, σεβάσου τον εαυτό σου.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v