Σημάδια ότι είσαι πιο ώριμος απ’ ό,τι νομίζεις

…επειδή πάντα κάποιος πρέπει να γίνει η μαμά της παρέας.
Σημάδια ότι είσαι πιο ώριμος απ’ ό,τι νομίζεις
Όλες οι παρέες έχουν μια μαμά. Είναι εκείνο το άτομο που, κάποια στιγμή, έγινε εκείνο το κλικ μέσα του και ξαφνικά άρχισε να αναλαμβάνει ευθύνες—ενώ οι υπόλοιποι γύρω του συνέχισαν να κάνουν καραγκιοζιλίκια. Μήπως, λοιπόν, είσαι εσύ αυτό το άτομο;

Έχεις μάθει να είσαι υπεύθυνος
…επειδή πάντα πρέπει κάποιος να είναι αρκετά νηφάλιος για να οδηγήσει, και να κατασχέσει τα κινητά των υπολοίπων. Είναι κακομοιριά να στέλνουν κοτζάμ μεγάλοι μεθυσμένα μηνύματα σε πρώην, και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει.

Έχει αρχίσει να πετυχαίνεις τους στόχους σου
…με ταχύτητα παγόβουνου, ίσως, αλλά κάτι είναι κι αυτό. Ζούμε στην Ελλάδα του 2017, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια της άμεσης αποκατάστασης πλέον.

Έχεις χάσει ανθρώπους από την ζωή σου
…δεν μιλάμε κυριολεκτικά για θάνατο. Απλά έχεις περάσει από σαράντα κύματα αρκετές παρέες, έχεις φιλίες που δοκιμάστηκαν, και πλέον ξέρεις πολύ καλά πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι απλά αναλώσιμοι στην ζωή σου. Και δεν αισθάνεσαι ενοχές όποτε το σκέφτεσαι αυτό.

Έχουν σταματήσει να σε ενοχλούν τα μικροπράγματα
…ή, τουλάχιστον, έχεις βρει τρόπους να ξεσπάς τα νεύρα σου χωρίς να κάνεις αυτοκαταστροφικές ανοησίες. Και σίγουρα έχεις ένα-δυο άτομα που δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσουν αν τους πάρεις τηλέφωνο στην μέση της ημέρας απλά και μόνο για να βρίσεις λίγο και να εκτονωθείς.

Δεν σε φρικάρει πλέον η αποτυχία
…επειδή κι αυτή είναι κομμάτι της ζωής. Και ποτέ δεν ξέρεις τι πόρτες θα σου ανοίξει. Αν μη τι άλλο, η αποτυχία είναι από τα μεγαλύτερα κίνητρα των ανθρώπων.

Έμαθες να λες όχι
…και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να κολλήσεις μια σαχλή δικαιολογία από πίσω. “Όχι, Μυρσίνη, δεν θα κανονίσουμε για καφέ, επειδή δεν είμαστε και τόσο φίλες πλέον, ελπίζω να έχεις μια υπέροχη μέρα.”

Εξακολουθείς να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου
…κι αυτό δεν είναι κακό. Είναι αυτοκριτική, και η αυτοκριτική είναι αναγκαία. Σημαίνει ότι είσαι πάντα ανοιχτός στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος. Δεν πρόκειται όμως αυτή η αρνητική φωνή στο κεφάλι σου να σε ρίξει στα πατώματα ποτέ ξανά.

Δεν φοβάσαι το άγνωστο
…επειδή το άγνωστο είναι συναρπαστικό, το άγνωστο είναι σέξι, και κανείς ποτέ δεν ένιωσε ολοκληρωμένος ακολουθώντας την πεπατημένη. Αυτά είναι για τους βαρετούς.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v